MRA Platform publiceert nieuwe leidraad Gebiedsontwikkeling en Smart Mobility

maandag 25 juli 2022
Smart mobility leidraad

Foto: Shutterstock

De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten.

Maarten de Vries en Paul den Otter van het MRA Platform Smart Mobility hebben de vernieuwde leidraad samengesteld. Deze leidraad is een praktische handreiking voor het concretiseren van nieuwe mobiliteitsconcepten in gebiedsontwikkeling. Zo benutten we de mobiliteitstransitie om slim gebruik te maken van de schaarse ruimte binnen de Metropoolregio Amsterdam en te werken aan toekomstbestendige gebieden.” Aan de hand van vier vragen vertellen Maarten en Paul je in dit artikel meer over de leidraad.

Waarom is de leidraad in eerste instantie ontwikkeld?

Mobiliteit komt vaak te laat bod in een gebiedsontwikkelingsproces. Innovaties uit de mobiliteitswereld gaan te snel voor de traditionele beleidscyclus en er is behoefte aan meer co-creatie tussen overheden en marktpartijen. Paul: ”Dit waren de belangrijkste conclusies die overheden, vastgoedontwikkelaars en mobiliteitsaanbieders samen hebben getrokken in een brede gespreksronde voor de eerste versie van de leidraad. Deze verscheen in 2019 en moest handelingsperspectief bieden om met deze conclusies aan de slag te gaan.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in deze nieuwe versie?

De leidraad is in 2019 enthousiast ontvangen in de regio en vormde de basis voor de eerste Mobiliteitsprogramma’s van Eisen (MPvE’s ) in onder andere Almere, Zaanstad en Amstelveen. Op basis van de opgedane ervaringen en actuele ontwikkelingen hebben we het onderdeel MPvE in de tweede versie van de leidraad verder uitgewerkt. Het is nu voorzien van een procesaanpak en aanscherpte checklists, en er is aandacht voor de ‘lessons learned’.

“In de leidraad besteden we nu ook aandacht aan andere procesinstrumenten die kunnen worden ingezet in gebiedsontwikkelingen: de mobiliteitsvisie, het mobiliteitsconcept en het exploitatieplan mobiliteit. Met name het mobiliteitsconcept is een belangrijke toevoeging. Die kan bijdragen aan het oplossen van strategische vraagstukken waar veel gebiedsontwikkelingen in de MRA momenteel mee worstelen”, licht Maarten toe. Het mobiliteitsconcept is de vervolgstap op het MPvE en helpt bij het beantwoorden van de ‘hoe-vraag’ (organisatie en rolverdeling) van onder andere deelmobiliteitsconcepten, parkeren op afstand en slimme concepten voor stadslogistiek in gebiedsontwikkeling. Deze thema’s komen veelal samen bij de ontwikkeling van mobiliteitshubs.

Waar kan de leidraad voor worden gebruikt?

De leidraad is te gebruiken als een naslagwerk, waarbij verschillende mobiliteitsinstrumenten in relatie tot het gebiedsontwikkelingsproces zijn uitgewerkt. Paul: “Het helpt je om al vroeg in het gebiedsontwikkelingsproces mobiliteit op een slimme manier te borgen. Met de leidraad heb je ook een gespreksaanjager in handen om met beleidsadviseurs, projectmanagers en projectontwikkelaars na te denken over hoe je slimme toepassingen van mobiliteit in een gebied kan vormgeven.” Naast de leidraad is er ook een brochure beschikbaar voor diegene die snel een overzichtelijk beeld wil krijgen van de inhoud van de leidraad.

Wat levert het op?

Passende mobiliteitsoplossingen worden zo belangrijk dat woningbouwplannen vaak simpelweg niet meer kunnen worden gerealiseerd zonder. De leidraad, en in het bijzonder de inzet van een MPvE en/of mobiliteitsconcept, zorgt voor ontwikkelingen waarbij de mobiliteitsoplossingen beter passen bij de aard van het gebied. Het biedt een inhoudelijke onderbouwing voor de inzet van een samenhangend pakket aan maatregelen op het vlak van actieve mobiliteit, OV, Maas en deelmobiliteit en parkeernormen voor de privéauto. En zo draagt het bij aan het realiseren van beter bereikbare, veilige en leefbare gebieden!

Download de nieuwe leidraad hier.

Bron: MRA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

samenwerken
flash_onNieuws

Podcast Something Spatial - Efficiënt samenwerken met opdrachtgevers in de buitenruimte

19 jul om 09:18 uur
De tweede reeks van de podcast Something Spatial van Esri Nederland, staat in het teken van samenwerken.
Lees verder
Leefbaarheid
flash_onNieuws

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

11 jul om 15:34 uur
Vanuit verschillende ministeries wordt geïnvesteerd om de stapeling van problemen aan te pakken op het gebied van…
Lees verder
busje laden
person_outlineBlog

Verslimmen en verschonen: aan de slag met (stads)logistiek beleid

28 jun om 08:00 uur
Lopend naar het winkelcentrum om mijn pakketje af te leveren, word ik belemmerd door bestelauto’s en vrachtauto’s…
Lees verder
Humankind
descriptionArtikel

Hoe kan de publieke ruimte ons leven beter maken?

10 jun om 11:08 uur
Bij het ontwerp en de (her)inrichting van de openbare ruimte komen steeds meer opgaven kijken. Het moet…
Lees verder
Champs Elysees
descriptionArtikel

De 15-minutenstad: hoe dan?

8 jun om 16:21 uur
Vanaf het moment dat burgemeester Anne Hidalgo van Parijs de term 15-minutenstad noemde in haar…
Lees verder
hubs stevin
descriptionArtikel

Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar

7 jun om 14:28 uur
Energiehubs bieden veel potentie op bedrijventerreinen voor met name de logistieke sector, stellen zeven experts…
Lees verder
Berlijnplein
flash_onNieuws

Integrale aanpak voor Berlijnplein, cultuurhart van Leidsche Rijn

3 jun om 12:50 uur
Utrecht bouwt aan een nieuw cultuurhart met landelijke allure. Berlijnplein wordt de komende jaren getransformeerd…
Lees verder
Groene steden
person_outlineBlog

We hebben meer groene steden nodig!

24 mei om 08:00 uur
Het is lente, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de vogeltjes fluiten. Oftewel, het is tijd om lekker naar…
Lees verder