MRA Platform publiceert nieuwe leidraad Gebiedsontwikkeling en Smart Mobility

maandag 25 juli 2022
Smart mobility leidraad

Foto: Shutterstock

De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten.

Maarten de Vries en Paul den Otter van het MRA Platform Smart Mobility hebben de vernieuwde leidraad samengesteld. Deze leidraad is een praktische handreiking voor het concretiseren van nieuwe mobiliteitsconcepten in gebiedsontwikkeling. Zo benutten we de mobiliteitstransitie om slim gebruik te maken van de schaarse ruimte binnen de Metropoolregio Amsterdam en te werken aan toekomstbestendige gebieden.” Aan de hand van vier vragen vertellen Maarten en Paul je in dit artikel meer over de leidraad.

Waarom is de leidraad in eerste instantie ontwikkeld?

Mobiliteit komt vaak te laat bod in een gebiedsontwikkelingsproces. Innovaties uit de mobiliteitswereld gaan te snel voor de traditionele beleidscyclus en er is behoefte aan meer co-creatie tussen overheden en marktpartijen. Paul: ”Dit waren de belangrijkste conclusies die overheden, vastgoedontwikkelaars en mobiliteitsaanbieders samen hebben getrokken in een brede gespreksronde voor de eerste versie van de leidraad. Deze verscheen in 2019 en moest handelingsperspectief bieden om met deze conclusies aan de slag te gaan.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in deze nieuwe versie?

De leidraad is in 2019 enthousiast ontvangen in de regio en vormde de basis voor de eerste Mobiliteitsprogramma’s van Eisen (MPvE’s ) in onder andere Almere, Zaanstad en Amstelveen. Op basis van de opgedane ervaringen en actuele ontwikkelingen hebben we het onderdeel MPvE in de tweede versie van de leidraad verder uitgewerkt. Het is nu voorzien van een procesaanpak en aanscherpte checklists, en er is aandacht voor de ‘lessons learned’.

“In de leidraad besteden we nu ook aandacht aan andere procesinstrumenten die kunnen worden ingezet in gebiedsontwikkelingen: de mobiliteitsvisie, het mobiliteitsconcept en het exploitatieplan mobiliteit. Met name het mobiliteitsconcept is een belangrijke toevoeging. Die kan bijdragen aan het oplossen van strategische vraagstukken waar veel gebiedsontwikkelingen in de MRA momenteel mee worstelen”, licht Maarten toe. Het mobiliteitsconcept is de vervolgstap op het MPvE en helpt bij het beantwoorden van de ‘hoe-vraag’ (organisatie en rolverdeling) van onder andere deelmobiliteitsconcepten, parkeren op afstand en slimme concepten voor stadslogistiek in gebiedsontwikkeling. Deze thema’s komen veelal samen bij de ontwikkeling van mobiliteitshubs.

Waar kan de leidraad voor worden gebruikt?

De leidraad is te gebruiken als een naslagwerk, waarbij verschillende mobiliteitsinstrumenten in relatie tot het gebiedsontwikkelingsproces zijn uitgewerkt. Paul: “Het helpt je om al vroeg in het gebiedsontwikkelingsproces mobiliteit op een slimme manier te borgen. Met de leidraad heb je ook een gespreksaanjager in handen om met beleidsadviseurs, projectmanagers en projectontwikkelaars na te denken over hoe je slimme toepassingen van mobiliteit in een gebied kan vormgeven.” Naast de leidraad is er ook een brochure beschikbaar voor diegene die snel een overzichtelijk beeld wil krijgen van de inhoud van de leidraad.

Wat levert het op?

Passende mobiliteitsoplossingen worden zo belangrijk dat woningbouwplannen vaak simpelweg niet meer kunnen worden gerealiseerd zonder. De leidraad, en in het bijzonder de inzet van een MPvE en/of mobiliteitsconcept, zorgt voor ontwikkelingen waarbij de mobiliteitsoplossingen beter passen bij de aard van het gebied. Het biedt een inhoudelijke onderbouwing voor de inzet van een samenhangend pakket aan maatregelen op het vlak van actieve mobiliteit, OV, Maas en deelmobiliteit en parkeernormen voor de privéauto. En zo draagt het bij aan het realiseren van beter bereikbare, veilige en leefbare gebieden!

Download de nieuwe leidraad hier.

Bron: MRA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan om 11:52 uur

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder
parkeren in een dorp
descriptionArtikel

De toekomst van mobiliteitshubs

8 dec 2022
Er wordt al jaren veel gepraat over mobiliteitshubs. 2023 lijkt het jaar van schaalvergroting te worden. Hoe ziet…
Lees verder
descriptionArtikel

Het verlagen van de ov-tarieven heeft niet het gevolg gehad waar op gehoopt was

6 dec 2022 timer3 min
Ondanks het verlagen van de ov-tarieven heeft dit er niet voor gezorgd dat mensen vaker de auto laten staan en…
Lees verder
Go Sharing
person_outlineBlog

Deelmobiliteit en mobiliteitshubs: als de vos de passie preekt

1 dec 2022
Biind Expert Walther Ploos van Amstel hoopt dat overheden beter gaan nadenken over de rol van private partijen bij…
Lees verder
descriptionArtikel

Focus op het platteland, niet op de stad

30 nov 2022

Bij het maken van beleid voor duurzame mobiliteit wordt veel te veel gekeken naar de grote steden. Om echt…

Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit is een keuze

15 nov 2022 timer3 min
Ongeveer een jaar geleden schreef ik een blog over duurzame mobiliteit en sloot ik af met een oproep om vandalisme…
Lees verder