Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

Foto: Shutterstock
Dat komt onder meer omdat men buiten de stad steeds afhankelijker wordt van de auto, omdat de afstand tot werk, sociaal netwerk en voorzieningen groeit. Tegelijkertijd verschraalt het ov-aanbod. Terwijl het particulier autobezit per inwoner in de centrum-stedelijke gebieden daalde in het afgelopen decennium, steeg het autobezit in de meer landelijke gebieden duidelijk. Ten aanzien van het autogebruik is een soortgelijke trend zichtbaar. Dit concluderen onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in de publicatie 'Het wijdverbreide autobezit in Nederland'.
Gedwongen autobezit
In de stad zegt ongeveer een derde van de mensen steeds afhankelijker te worden van de auto, tegen twee derde in landelijk gebied. 1 op de 3 respondenten in het onderzoek van KiM is het eens met de stelling 'autobezit is geen vrije keuze, maar (bittere) noodzaak'.
Een auto bezitten is duur, zeker nu de brandstofprijzen door het dak gaan. Toch zijn er veel huishoudens die, ondanks dat ze het zich niet kunnen veroorloven, een auto voor de deur hebben staan. Gedwongen autobezit heet dat, en het gaat op voor zo'n 5 procent van de Nederlanders met een auto.
SUV-icatie
Omdat de auto's in het Nederlandse wagenpark steeds groter, krachtiger en zwaarder worden kunnen we spreken van SUV-icatie. Deze trend heeft onder andere negatieve gevolgen voor de veiligheid van de mensen op straat, de ruimtedruk en het materiaalgebruik. In 25 jaar tijd is de totale massa van de Nederlandse personenautovloot verdubbeld. Nieuw geregistreerde auto's zijn gemiddeld 24 kg zwaarder dan die van het jaar daarvoor. Door de toepassing van grote batterijpakketten in nieuwe auto's zal toename in de massa voorlopig ook doorzetten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verslimmen en verschonen: aan de slag met (stads)logistiek beleid
28 jun om 08:00 uurLogistiek energiehubproject lijkt haalbaar
7 jun om 14:28 uurOfficiële opening ElaadNL Testlab
23 mei om 14:53 uurSamenwerken aan een inclusief mobiliteitssysteem
11 mei om 08:00 uurOok sociale bereikbaarheid kun je in kaart brengen
4 mei om 10:43 uurInschrijving zesde editie Mobility Lab geopend
3 mei om 16:01 uurRijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?
3 mei om 15:17 uur95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…
Reactie toevoegen