Anders werken? Anders kijken!

maandag 27 december 2021
Een integrale blik helpt bij het oplossen van complexe opgaven die leven in de fysieke leefomgeving. Maar hoe krijg je die blik? En hoe stimuleer je integrale samenwerking? Het helpt als je team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Dat weet Liesbeth Huwae, teammanager Mobiliteit bij gemeente Rotterdam, uit ervaring.

Als teammanager van het team Mobiliteit bij gemeente Rotterdam is Liesbeth Huwae een vreemde eend in de bijt. Termen als parkeernormen en hubs doen nog niet zo heel lang een belletje bij haar rinkelen, qua inhoud zit ze na anderhalf jaar op deze positie waarschijnlijk nog niet op hetzelfde niveau als haar collega’s. De kernkwaliteiten en daarmee de toegevoegde waarde van Huwae liggen echter op een ander vlak. Met haar achtergrond in het sociale domein brengt ze een frisse blik mee. “Voor de mobiliteitstransitie hebben we mensen nodig die anders kijken.” 

Wandelen 

In 2007 kreeg Huwae haar eerste functie bij de gemeente Rotterdam, als stagiair bij de afdeling bedrijfsmaatschappelijk werk. Ze rolde door naar de sociale werkvoorzienig en kwam als onderdeel van verschillende wijkteams bij veel Rotterdammers achter de voordeur. Vanaf 2015 bekleedde Huwae een leidinggevende functie. “In 2020 vond ik het genoeg geweest, het was tijd om m’n vleugels uit te slaan. Dat ik als teammanager bij Mobiliteit aan de slag zou gaan had ik niet op voorhand bedacht. Het kwam op mijn pad. Ik kreeg te maken met heel andere vraagstukken, maar wel met een grote maatschappelijke impact. De schaalgrootte van onderwerpen als participatie, armoede of mobiliteitstransitie is vergelijkbaar.” De overstap deed Huwae in een bijzondere tijd. “Het was een pittig jaar door corona. Het was lastig om mijn nieuwe collega’s te leren kennen. Ik heb heel veel met hen gewandeld in die periode, naar de projecten toe.” 

“Momenteel wordt de mobiliteitstransitie vooral vanuit de inhoud opgepakt. Terwijl ik denk dat we ook stappen kunnen zetten op het gebied van competenties en vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je het gesprek met bewoners aangaat.” 

Ga de wijk in 

Van het sociaal domein naar mobiliteit. Een niet alledaagse transfer die heel veel meerwaarde heeft, aldus Huwae. “Met mijn sociale achtergrond kan ik bij een bepaalde aanpak eerder de integraliteit herkennen. Overigens moeten we goed beseffen dat integraal werken geen doel, maar een middel is.” Ze geeft een voorbeeld. “We willen een mobiliteitstransitie voor elkaar krijgen. Wat mij betreft zou het goed zijn om de wijk in te gaan. Vragen aan bewoners wat het voor ze betekent. Bij een participatievraagstuk gebeurt hetzelfde, worden dezelfde vragen gesteld. Bij mensen tot afstand tot de arbeidsmarkt gaat het ook over mobiliteit. Het zou daarom goed zijn dat we bij de gemeente van elkaar weten wat onze opgaven zijn. Een maatschappelijk werker weet niets van mobiliteitshubs in de wijk, terwijl dat wel een alternatief kan bieden voor iemand die zijn auto eigenlijk niet kan betalen. Ik vind daarbij dat een deelmobiliteit voor een breder publiek beschikbaar zou moeten zijn. En meer fietsen doet ook iets met de beweegarmoede in een wijk.” Zomaar wat voorbeelden waar het mobiliteitsdomein en de sociale afdeling elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Helaas gebeurt het nog te weinig, iets waar Huwae heel graag verandering in brengt. “Momenteel wordt de mobiliteitstransitie vooral vanuit de inhoud opgepakt. Terwijl ik denk dat we ook stappen kunnen zetten op het gebied van competenties en vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je het gesprek met bewoners aangaat. Hoe je een opgave vanuit het bewonersperspectief benadert. Want uiteindelijk doen wij het samen met de burger. 

Eerst kennis ophalen 

Dit inzicht is iets wat Huwae zelf ook pas na haar overstap echt scherp voor ogen kreeg. “Voor de burger is het veel beter wanneer je als gemeente maar één keer je verhaal komt doen, in plaats van zes keer door telkens een andere afdeling. Als je de burger wil overhalen om een beweging te maken, vraagt dat ook iets van jezelf als ambtenaar. Volgens mij gebeurt er op dat vlak nu wel het een en ander, onder meer door de oprichting van wijkraden en uiteraard de komst van de Omgevingswet. Dat vraagt al iets van onze handelingen en vaardigheden. In mijn optiek betekent integraal werken dat je eerst kennis ophaalt. Er is alleen al heel veel data beschikbaar.” 

Huwae beseft dat een andere manier van werken niet van de ene op de andere dag is geregeld. “Er werken meer dan 12.000 mensen bij de gemeente Rotterdam. Het zou goed zijn als we de strategische doelen wel aan elkaar proberen te verbinden. Dat we onze houding en gedrag proberen te verbeteren, openstaan voor het onbekende. Weet je, uiteindelijk doe je het allemaal voor de stad en de Rotterdammers. Dat zul je van iedereen die voor de gemeente werkt te horen krijgen. Iedereen wil een mooiere stad maken. Wat dat betekent is voor iedereen anders, maar er zijn altijd raakvlakken. Iedereen wil een gezondere en veiligere stad.” 

Waar te beginnen, naast het verbinden van die strategische doelen? “Je zult klein moeten beginnen”, vindt Huwae. “Bijvoorbeeld door iemand vanuit een ander domein of met een andere achtergrond in huis te halen”, neemt ze zichzelf als voorbeeld. “Dat is de eerste stap. Dat we dit doen is al winst.” 

Integraal loket 

Huwae probeert haar sociale achtergrond zo vaak mogelijk van waarde te laten zijn. Zoals toen ze werd gevraagd om mee te denken over de invulling van het Nationaal Congres Parkeren & Mobiliteit. “Op voorspraak van mij kwam daar een lector over schulden spreken. Want het is interessant om te weten wat schaarste doet met mensen. Die kennis kan je meenemen in het maken van je mobiliteitsplannen voor de wijk.”  

“Voor de burger is het veel beter wanneer je als gemeente maar één keer je verhaal komt doen, in plaats van zes keer door telkens een andere afdeling.” 

De komende jaren zou Huwae die integrale aanpak nog verder willen verkennen. “Door te kijken naar hoe we georganiseerd zijn, door samenwerking met externe partners te stimuleren. Weet bij wie je terecht kunt, ga eens bij de buren langs. Wat mij betreft onderzoeken we die kansen, zodat het uiteindelijk een vanzelfsprekendheid wordt om op deze manier te denken en te werken.” 

Hoe dat er in de praktijk uitziet? “Ik zie wel iets in een integraal loket. Waar mensen werken die het overzicht hebben over wat er speelt in de stad en in de wijk. Verder zou het misschien goed zijn als je naast een inhoudelijk manager ook een people manager met kennis van verandermanagement in een team aanstelt. Als ik mezelf als voorbeeld neem: op het vlak van mobiliteit heb ik geen last van inhoudelijke bagage. Ik kan me blijven verwonderen. Voor de mobiliteitstransitie is dát volgens mij wat we echt nodig hebben. Mensen die anders kijken.” 

Dit artikel verscheen in de speciale printeditie van Biind Magazine. Wil je dit magazine gratis ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en we sturen het naar je op:

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Groene steden
person_outlineBlog

We hebben meer groene steden nodig!

24 mei om 08:00 uur
Het is lente, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de vogeltjes fluiten. Oftewel, het is tijd om lekker naar…
Lees verder

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Amersfoort by night
descriptionArtikel

Aandacht voor “Het ontwerp van het avondbeeld” op Vakbeurs Ruimte & Licht

18 mei om 12:24 uur
Kunstlicht is bepalend voor het avondbeeld van de openbare ruimte. Toch wordt er vaak pas laat in het proces over…
Lees verder
Platteland
flash_onNieuws

Platteland en stad van grote invloed op elkaar

6 mei om 13:39 uur
Bij het maken van beleid worden het platteland en de stad vaak gezien als twee aparte werelden. Maar in de…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Groen bedrijventerrein
flash_onNieuws

Nationaal Groeifonds: miljoenen naar toekomstbestendige leefomgeving en werklandschappen van de toekomst

19 apr om 11:04 uur
De komende jaren wordt fors geïnvesteerd in een groenere en gezondere leefomgeving. Het kabinet trekt miljarden…
Lees verder