Waarom groene schoolpleinen en geen groene lokalen?

maandag 11 maart 2019
timer 3 min
Waarom groene schoolpleinen en geen groene lokalen?

Klaslokalen zijn veelal grijs en kaal, terwijl we daar zes tot acht uur per dag zitten.

Vergroening wordt steeds belangrijker in Nederland, bijvoorbeeld op schoolpleinen. Maar waarom worden groene klaslokalen nog zoveel vergeten?

Op de hogeschool zijn we volop bezig met de formulering van het programma van eisen voor het nieuwe gebouw, dat in 2022 zal verrijzen op het terrein van de Floriade in Almere. We zijn een hogeschool met groene opleidingen als Toegepaste Biologie en Biologie, Voeding en Gezondheid en we willen dat het nieuwe gebouw ook ons ‘verhaal’ vertelt, dat het herkenbaar is als niet zomaar een hogeschool, maar een school waar het draait om groene thema’s.

Ik was gevraagd eind februari een bijdrage te leveren aan een inspiratiesessie over de groene inrichting van het gebouw. De centrale vraag voor mij die middag was hoe het groen in het gebouw kan – of wat mij betreft móet – bijdragen aan het werkplezier en de -productiviteit van de medewerkers en de leeropbrengsten van onze studenten. Immers, dat zijn de mensen die dagelijks in het gebouw werken, lesgeven, leren, studeren en getoetst worden. Met groen bedoel ik trouwens niet duurzaam of milieuvriendelijk, nee, met groen bedoel ik natuur, bomen, planten of bloemen.

Wetend dat de natuur, maar ook de stedelijke groene leefomgeving, een positief effect heeft op onze gezondheid en ons welbevinden, heb ik, ter voorbereiding op die middag, nog weer eens even gekeken naar de laatste inzichten op het gebied van natuur en leeropbrengsten. Daar is nog relatief weinig over bekend. In Scandinavische landen heeft men veel ervaring met onderwijs in de natuur, maar wat de resultaten betreft is daarbij vooral gekeken naar competenties als samenwerken en onderzoeken. 

Er is in Nederland wat dit betreft wel gekeken naar het effect van het vergroenen van schoolpleinen. Er zijn namelijk veel groene pleinen aangelegd in de afgelopen jaren. Bovendien is er onderzoek gedaan naar het effect van die schoolpleinen. Wat blijkt? Kinderen die in de pauze op een groen schoolplein spelen, zijn meer geconcentreerd als ze weer in de klas terugkomen. Dus, een groen schoolplein is beter voor de concentratie dan een kaal en betegeld schoolplein. Zo’n grijs schoolplein is dus niet goed voor de kinderen. 

Waarom vragen we ons dan met z’n allen niet af of een grijs, leeg klaslokaal wel goed is? Daar zitten ze van half negen tot drie uur in. Dat schoolplein zien ze maar even. Hoezeer ik ook heb gezocht naar plaatjes, echt groene, volop met planten ingerichte lokalen of met fotobehang van een bos of landschap beplakte wanden (ook dat heeft positief effect) zijn er niet. In de architectuur neigen we vooral buiten naar de vergroening of in gemeenschappelijke ruimtes, maar leren doen leerlingen en studenten ín de lokalen, zes tot acht uur per dag!

Mijn nieuwe hogeschool is dan ook een hogeschool die niet alleen in de hal, in de personeelskamer, op het dak of op de gevel groen is, maar waar ook ín de lokalen zichtbaar wordt dat je in een groene, meer natuurlijke omgeving ontspant en je je energie optimaal kunt benutten om datgene te doen waar je voor komt: te leren.

Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool staat in 2022 op het terrein van de Floriade. Meer weten over wat de Floriade gaat brengen? Lees het artikel in Biind Magazine nr. 1 van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit

25 jun om 09:34 uur

Wetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…

Lees verder
flash_onNieuws

Handreiking Groen in en om de Stad

5 jun om 08:00 uur

Om provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…

Lees verder
flash_onNieuws

Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur

30 mei om 19:16 uur

Een consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het…

Lees verder
descriptionArtikel

Potentie van biodiversiteit inzichtelijk met online tool

16 mei om 08:00 uur

De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. Kragten ontwikkelde een online tool die de potentie van…

Lees verder
flash_onNieuws

Monitoringraamwerk voor natuurinclusief Nederland

7 mei om 09:41 uur

Hoe meten we de impact van initiatieven die bijdragen aan een natuurinclusieve leefomgeving? Het rapport “…

Lees verder
descriptionArtikel

Rijk investeert vier miljoen in herstel biodiversiteit

1 mei om 08:59 uur

Biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde natuur. Daarom investeren het ministerie van OCW, LNV en de…

Lees verder
flash_onNieuws

Bouwbesluit: Nestvoorzieningen verplicht voor nieuwbouw

30 apr om 09:23 uur

Bij de eerstvolgende wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (het voormaloge Bouwbesluit) zal het…

Lees verder
flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder