Waarom groene schoolpleinen en geen groene lokalen?

maandag 11 maart 2019
timer 3 min
Waarom groene schoolpleinen en geen groene lokalen?

Klaslokalen zijn veelal grijs en kaal, terwijl we daar zes tot acht uur per dag zitten.

Vergroening wordt steeds belangrijker in Nederland, bijvoorbeeld op schoolpleinen. Maar waarom worden groene klaslokalen nog zoveel vergeten?

Op de hogeschool zijn we volop bezig met de formulering van het programma van eisen voor het nieuwe gebouw, dat in 2022 zal verrijzen op het terrein van de Floriade in Almere. We zijn een hogeschool met groene opleidingen als Toegepaste Biologie en Biologie, Voeding en Gezondheid en we willen dat het nieuwe gebouw ook ons ‘verhaal’ vertelt, dat het herkenbaar is als niet zomaar een hogeschool, maar een school waar het draait om groene thema’s.

Ik was gevraagd eind februari een bijdrage te leveren aan een inspiratiesessie over de groene inrichting van het gebouw. De centrale vraag voor mij die middag was hoe het groen in het gebouw kan – of wat mij betreft móet – bijdragen aan het werkplezier en de -productiviteit van de medewerkers en de leeropbrengsten van onze studenten. Immers, dat zijn de mensen die dagelijks in het gebouw werken, lesgeven, leren, studeren en getoetst worden. Met groen bedoel ik trouwens niet duurzaam of milieuvriendelijk, nee, met groen bedoel ik natuur, bomen, planten of bloemen.

Wetend dat de natuur, maar ook de stedelijke groene leefomgeving, een positief effect heeft op onze gezondheid en ons welbevinden, heb ik, ter voorbereiding op die middag, nog weer eens even gekeken naar de laatste inzichten op het gebied van natuur en leeropbrengsten. Daar is nog relatief weinig over bekend. In Scandinavische landen heeft men veel ervaring met onderwijs in de natuur, maar wat de resultaten betreft is daarbij vooral gekeken naar competenties als samenwerken en onderzoeken. 

Er is in Nederland wat dit betreft wel gekeken naar het effect van het vergroenen van schoolpleinen. Er zijn namelijk veel groene pleinen aangelegd in de afgelopen jaren. Bovendien is er onderzoek gedaan naar het effect van die schoolpleinen. Wat blijkt? Kinderen die in de pauze op een groen schoolplein spelen, zijn meer geconcentreerd als ze weer in de klas terugkomen. Dus, een groen schoolplein is beter voor de concentratie dan een kaal en betegeld schoolplein. Zo’n grijs schoolplein is dus niet goed voor de kinderen. 

Waarom vragen we ons dan met z’n allen niet af of een grijs, leeg klaslokaal wel goed is? Daar zitten ze van half negen tot drie uur in. Dat schoolplein zien ze maar even. Hoezeer ik ook heb gezocht naar plaatjes, echt groene, volop met planten ingerichte lokalen of met fotobehang van een bos of landschap beplakte wanden (ook dat heeft positief effect) zijn er niet. In de architectuur neigen we vooral buiten naar de vergroening of in gemeenschappelijke ruimtes, maar leren doen leerlingen en studenten ín de lokalen, zes tot acht uur per dag!

Mijn nieuwe hogeschool is dan ook een hogeschool die niet alleen in de hal, in de personeelskamer, op het dak of op de gevel groen is, maar waar ook ín de lokalen zichtbaar wordt dat je in een groene, meer natuurlijke omgeving ontspant en je je energie optimaal kunt benutten om datgene te doen waar je voor komt: te leren.

Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool staat in 2022 op het terrein van de Floriade. Meer weten over wat de Floriade gaat brengen? Lees het artikel in Biind Magazine nr. 1 van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei om 13:40 uur

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen maakt werken bij woningcorporatie nog leuker

24 mei om 09:23 uurtimer4 min

Een groot deel van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Die kunnen daarom veel…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’

11 mei om 00:09 uurtimer3 min
Natuur voor Elkaar is de drijvende kracht achter natuurinclusief bouwen in Overijssel. Met het programma beoogt de…
Lees verder
descriptionArtikel

Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

8 mei om 15:21 uur

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘…

Lees verder
descriptionArtikel

Ambassadeur André van der Zande houdt wind in de rug van Agenda Natuurinclusief

4 mei om 08:17 uur

Na het vaststellen van de Agenda Natuurinclusief 1.0, op de Floriade in Almere, hebben de ontwikkelingen niet…

Lees verder
descriptionArtikel

Van natuuronbewust naar natuuradaptief in het grootste natuurgebied van Nederland

4 apr om 15:35 uur

Al het groen langs snel-, water- en spoorwegen vormt samen het grootste natuurgebied van Nederland. De…

Lees verder
descriptionArtikel

Bouw natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park van start

23 mrt om 08:06 uur

Op Schiphol Trade Park is onlangs gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics.…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuur voor Elkaar: nog lang niet klaar om te stoppen

13 feb om 10:41 uurtimer3 min
Mens en natuur verbinden. Dat is, heel kort gezegd, de missie van het programma Natuur voor Elkaar van de…
Lees verder