Overvraag ik?

maandag 9 november 2020
timer 4 min
Overvraag ik?

Dick Oosthoek, directeur Groenkeur

Welke certificaten vraag je bij een aanbesteding? En hoe ga je dat controleren? Dick Oosthoek, directeur van Groenkeur, doet er een boekje over open.

Om mijn kennis over aanbesteden en contracteren te vergroten toog ik naar een cursus bij CROW. Een interessante dag samen met inkopers en beleidsmedewerkers van verschillende aanbestedende diensten. Het goed aanbesteden is specialistische materie die met veel keuzes gepaard gaat. In dit hele proces mag je ook certificaten vragen. Voor een directeur van een kwaliteitskeurmerk in het groen is dit een belangrijk onderwerp, waarover ik regelmatig spreek met opdrachtgevers en aannemers. Dan is het goed om te weten wat de regels zijn.  

Als het over certificeren gaat, wijzen de aannemers vaak naar hun ‘duurste’ wand in het bedrijf met een hele serie certificaten. Zonder deze bewijzen doe je niet meer mee. Opdrachtgevers zijn op zoek naar de passende aannemer bij hun opdracht. Certificaten zijn hierbij een selectie- en gunningscriterium. Maar hoe ga je daar nu mee om? Wanneer vraag ik welk certificaat vragen of welke eis mag ik stellen? Hier kun je uitgebreide discussies over voeren, maar als je dan iets vraagt bij je opdracht, kom dan de afspraken ook na. Ik lees nogal eens dat certificaat x binnen zoveel tijd alsnog ingeleverd mag worden. Maar als dat dan niet gebeurt? Gaat de opdracht dan alsnog naar een ander, terwijl de opdracht al in uitvoering is? Meestal niet, er staat vaak ook geen boete op. 

“Verdiep u in wat een certificaat inhoudt en overvraag niet. Dat scheelt uzelf in het moeten beoordelen van dikke pakketten en het maken van fouten in de beoordeling.” 

Of dat bijvoorbeeld Groenkeur wordt gevraagd of vergelijkbaar. Maar hoe vergelijkt u dit als opdrachtgever dit dan? Waar let u dan op? Wij krijgen hierover heel weinig vragen van inkopers. Ik ben benieuwd hoe deze toets wordt uitgevoerd om toch te weten dat de inschrijver aan de juiste eisen voldoet. Iemand die het certificaat wel heeft, investeert hier veel in. Heeft zijn zaken goed op orde. Gaat u daar dan ook zo serieus mee om? Controleert u ook wel eens op de aanwezigheid van het certificaat tijdens de opdracht? Is het certificaat nog wel geldig en wat zijn de consequenties als het niet zo is? 

Er wordt ook wel heel veel gevraagd. Als ik wederom Groenkeur als voorbeeld mag gebruiken: In de beoordelingsrichtlijnen staat dat vakbekwame medewerkers de werkzaamheden moeten uitvoeren met bijbehorende diploma’s. Dan lees ik vaak dat die eis ook weer separaat wordt gesteld en aangetoond moet worden. Daarnaast moeten ook referenties opgegeven worden, maar als een bedrijf over een Groenkeur-certificaat beschikt, dan kunnen ze die werkzaamheden ook uitvoeren; anders zijn ze er niet op te controleren. Wij controleren periodiek en onverwachts. Certificaten zijn er om u als aanbestedende dienst te ontzorgen. Het is voor een aannemer ook eenvoudiger om in te kunnen schrijven, omdat een externe partij, de certificatie-instelling, voor u al een toets heeft uitgevoerd. De investering in een certificaat vertegenwoordigt een waarde. Verdiep u daarom in wat een certificaat inhoudt en overvraag niet. Dat scheelt uzelf in het moeten beoordelen van dikke pakketten en het maken van fouten in de beoordeling. Stel dan ook redelijk eisen en handel daarnaar, voorafgaand, maar ook tijdens een opdracht. Dit komt op lange termijn de duurzame kwaliteit van uw project ten goede, dat willen we toch allemaal? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Almere zet verdichting in voor vergroening

8 apr om 16:41 uur

In de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli: Verbeter balans tussen beleid en uitvoering leefomgeving

3 jan om 14:13 uur

Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan het realiseren van…

Lees verder