Nederland Fietsland!?

maandag 2 mei 2022
Kopenhagen
De meeste steden in Nederland willen de bereikbaarheid en zeker de leefbaarheid van de binnensteden verhogen. Hierbij zetten ze in op actieve mobiliteit. Actieve mobiliteit is niet alleen goed voor de mensen die actief reizen, maar ook voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen in Nederland. Hiermee verminderen we de vervuiling door auto’s. Wandelaars en fietsers ademen namelijk maar heel weinig CO2 uit.

Om als Nederland een toonaangevend fietsland te blijven, is een aantal basisvoorzieningen nodig. Als we mensen willen overhalen om meer te gaan wandelen of de fiets te pakken, is het belangrijk dat ze zich minimaal even serieus genomen voelen als de automobilist. Dit wil zeggen dat ze even goed gefaciliteerd moeten worden of zelfs beter. Je wilt immers geen tweederangs reiziger zijn!

Voor automobilisten hebben we in Nederland de automatische aanwezigheidsdetectie bij verkeerslichten, Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP’s), parkeerbegeleiding en -verwijzing en goede verkeersinformatie. Voor fietsers en voetgangers zijn deze zaken meestal nog niet (goed) geregeld.

Kopenhagen als voorbeeld

Een fietsstad bij uitstek is het Deense Kopenhagen. Hier kunnen we van leren. In deze stad hebben ze brede fietspaden aangelegd en promoten ze die actief met de inzet van verschillende fietsmaatregelen. Kopenhagen heeft allerlei faciliteiten aangebracht om het comfort voor de fietsers te vergroten. Zo geven ze fietsers prioriteit bij verkeerslichten, vergroten ze het veiligheidsgevoel voor fietsers en voetgangers door inzet van dynamische openbare verlichting en hebben ze speciale fietsDRIP’s. Deze fietsDRIP’s geven de snelste route naar strategische locaties in de stad weer. Maar ze tonen ook vergelijkingen tussen de reistijden met de fiets en met de auto, die meestal in het voordeel van de fietsers uitvallen. Zo ontstaat sociale beïnvloeding, bijvoorbeeld bij bedrijven in gesprekken bij de koffieautomaat, waarin de fietsers de automobilisten vertellen dat ze die ochtend WEER sneller waren. Dat begint bij automobilisten na een paar keer toch een beetje te kriebelen. Het stimuleren van fietsen kan nog verder gaan door bij regen of voorspelde regen de fietsers prioriteit (meer en sneller groen) te geven bij verkeerslichten of zelfs altijd binnen bloktijden. Zo bevorder je het reisgemak en zorg je voor nog kortere reistijden.

Wat hebben we nog nodig?

Om fietsers en voetgangers te informeren moet je wel beschikken over betrouwbare data van die doelgroepen. Minimaal is detectie nodig die voetgangers of fietsers kan herkennen. Voor de wat intelligentere faciliteiten zijn bovendien tellingen van aantallen, snelheden, reistijden en herkomst-bestemmingsdata vereist. Hierin is het aanbod nog beperkt. Met sensoren en AI-oplossingen worden de eerste stappen gezet om actieve mobiliteit te ondersteunen en te stimuleren.
Laten we proberen om met z’n allen de actieve mobiliteit te faciliteren, zodat meer mensen gaan wandelen of de fiets pakken. Zo dragen we bij aan een schonere, leefbare en gezonde stad en worden we weer Nederland fietsland!
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Toekomstbeeld fiets
flash_onNieuws

Nationaal Toekomstbeeld Fiets vastgesteld

25 mei om 08:00 uur
Met het Nationaal Toekomstbeeld Fiets kunnen overheden en maatschappelijke partners aan de slag om de kracht van…
Lees verder
voetgangerscongres
flash_onNieuws

Wat is jouw bijdrage aan de gelukkige, gezonde voetganger?

23 mei om 10:26 uur
Op 13 oktober vindt in Zwolle het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Deze editie daagt de organisatie je uit te…
Lees verder
Fietsstad Enschede
descriptionArtikel

‘Fietsstad Enschede heeft enorm veel te bieden'

19 mei om 08:00 uur
Fietsprofessionals uit binnen- en buitenland komen op 1 en 2 juni naar Enschede voor de laatste nieuwtjes en…
Lees verder
Fiets naar je werk
flash_onNieuws

Fiets naar je Werk Dag op 19 mei

18 mei om 10:40 uur
NFP Groep roept werkend Nederland op om komende donderdag, tijdens de 16e editie van de landelijke Fiets naar je…
Lees verder
Oude mensen op de fiets
flash_onNieuws

Fietsprogramma Doortrappen steeds succesvoller

16 mei om 16:26 uur
Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat het programma Doortrappen sinds de start in 2018 sterk is…
Lees verder
Wandelen tijdens werk
descriptionArtikel

5 tips om te wandelen tijdens je werkdag

6 apr om 14:13 uur
Op 7 april 2022 is het Wandel Tijdens je Werkdag. Wandelnet roept heel werkend Nederland om te gaan wandelen…
Lees verder
Duurzame mobiliteit
descriptionArtikel

Gezondheid is het motief voor duurzame mobiliteit

7 mrt om 10:07 uur
Meer beweging is de belangrijkste reden voor mensen om af en toe de auto te laten staan. Een bijdrage leveren aan…
Lees verder
Naar school fietsen
descriptionArtikel

Lopen of fietsen naar school levert 30 minuten extra beweging per dag op

22 feb om 08:00 uur
Van en naar school wandelen kost kinderen gemiddeld 16 minuten per dag, fietsen gemiddeld 13 minuten. Het…
Lees verder