Is mobiliteit een essentieel vakgebied?

woensdag 20 januari 2021
timer 4 min
Is mobiliteit een essentieel vakgebied?

Foto: Shutterstock

Jan-Willem Boots van adviesbureau Kragten reflecteerde op het vakgebied mobiliteit. Een essentieel vakgebied? "Deze vraag verdient een volmondig 'ja'". 

Het is december 2020 wanneer ik mijn gedachten orden voor een blog. We zitten midden in lockdown 2. De vraag wat wel en niet essentieel is, wordt in deze tijd zeer actueel. Dat gaat niet alleen over winkels en beroepen, zelfs niet over basisbegrippen als verbinden, bewegen of vervoer. Het gaat vooral over wat bijdraagt aan maatschappelijke vernieuwing. Ofwel: de bijdrage aan verduurzaming, gezondheid, inclusiviteit en solidariteit maken een vakgebied essentieel. Betrek ik dit op mobiliteit, dan verdient de vraag of mobiliteit een essentieel vakgebied is, een volmondig ‘ja’.

Kijken we naar de ontwikkelingen in het vakgebied mobiliteit, dan stond het vakgebied al niet bepaald stil. Ook vóór het coronajaar 2020 werden diverse trends en ontwikkelingen zichtbaar: connectiviteit en slimme voertuigen, veranderende mobiliteitsbehoefte en -verwachtingen, nieuwe verdienmodellen en deelmobiliteit.

Verbreden en verdiepen

Gepushed door de recente maatschappelijke ontwikkelingen zien we de rol van het vakgebied verbreden én verdiepen. Mobiliteit vervult juist nu een rol in de behoefte om te bewegen, om samen de kinderen veilig naar school te brengen, in het voorkomen van vereenzaming. Met andere woorden, mobiliteit draagt bij aan de vitaliteit van gemeenschappen in deze tijd. Maar ook in de verduurzamingsgolf, die onder invloed van de pandemie gelukkig in kracht toeneemt.

Vitaliteitsroutes

Wij zien dat terug in de mobiliteitsvisies, de ontwikkeling van actieve mobiliteit en in bijvoorbeeld vitaliteitsroutes, waarmee we mensen letterlijk met elkaar verbinden. Door samenwerking met andere beleidsvelden zoals sport, welzijn en zorg ontstaan beweegomgevingen in de openbare ruimte die een uitnodigende werking hebben op meerdere doelgroepen van gebruikers. Oud en jong kunnen daar gebruik van maken, zowel tijdens de noodzakelijke verplaatsing als voor ontspanning of ontmoeting na de thuiswerkdag of op weg naar het winkelcentrum.

Skills Garden

Vanuit samenwerking met Athletic Skills Model (ASM) hebben we deze uitnodigende beweegomgeving onder een speciaal label naar buiten gebracht: Skills Garden. De vertaling die dit, mede ingegeven door de behoeftes in deze speciale tijd nu krijgt, is veel meer dan de voorzieningen op zich. De wetenschap en de filosofie achter de ‘skills’ die worden ontwikkeld, spelen ook in op een verbetering van verkeersveiligheid, een schonere leefomgeving en zelfstandigheid voor doelgroepen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is. Door deze wetenschap in te zetten op routes voor verbindingen in het stedelijk netwerk ontstaan skills tracks die de verschillende herkomst en bestemmingen verbinden. Het brengt mensen samen in een tijd die veel eenzaamheid en gebrek aan solidariteit kent.

Skills City

Onze ambitie omschrijven we nu ook heel concreet als Skills City. We geven het een naam, een merk, vanuit de eerder genoemde samenwerking. Als vakgebied trekken we alles uit de kast om de maatschappij en gemeenschap te dienen, maar geheel in lijn met de behoeftes van deze tijd trekken we daarom vanuit mobiliteit samen op met andere relevante vakgebieden.

Werken vanuit de bedoeling

Met deze werkwijzen sluiten we ook goed aan op de komst van de Omgevingswet: we formuleren heldere en concrete ambities en geven we ruimte aan gebruikers van verschillende doelgroepen. ‘Werken vanuit de bedoeling’ noemen we dat. We vertalen dit ook naar de kansen om de openbare ruimte zo in te richten dat deze gezondheid en welzijn bevorderen. Dat doen we bijvoorbeeld door het stimuleren van actieve vormen van vervoer, door mensen in aanraking te laten komen met groen en door aandacht te hebben voor luchtkwaliteit. Maar ook door jong en oud in de openbare ruimte aanleidingen te geven om op een veelzijdige manier te bewegen en te ontmoeten.

Essentieel

De vertaling van deze wetenschap en filosofie naar lokale strategie, dat is de werkelijke uitdaging. Doe je dat door een strategie concreet te maken vanuit een eigen ambitie, vanuit de eigen uitdagingen en de eigen verhalen van mensen, dan kan elke gemeenschap in stad of dorp, een Skills City zijn. Is dat essentieel? Ja, juist nu!


Deze blog verscheen eerder op Verkeerskunde en is ingediend voor het programmaonderdeel Vakbeweging dat op het Nationaal verkeerskundecongres 2020/2 op 4 februari plaatsvindt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
descriptionArtikel

Let’s fix it

28 apr om 08:00 uur
Op 15 maart werd de jaarlijkse TransiRede gehouden met als thema Brede Welvaart en de gevolgen voor de OV-sector.…
Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
Handbike
flash_onNieuws

Mensen met beperking te weinig betrokken bij inclusief sporten en bewegen

4 apr om 15:42 uur
Mensen met een beperking worden nog te weinig betrokken bij beleid over en organisatie van inclusief sport en…
Lees verder
auto voor de deur
flash_onNieuws

Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

31 mrt om 08:00 uur
Goed OV, minder parkeerplekken en file zorgen ervoor dat de auto in grote steden minder aantrekkelijk wordt. In de…
Lees verder