Hoe jij creatief wordt in het vinden van oplossingen voor toegankelijkheid

dinsdag 2 oktober 2018
timer 4 min
Hoe jij creatief wordt in het vinden van oplossingen voor toegankelijkheid

Denise Janmaat over hoe je jezelf kunt trainen bij het vinden van creatieve oplossingen voor een toegankelijke openbare ruimte.

Het bieden van toegankelijkheid staat op de kaart door de ratificatie van het VN-verdrag. Nu de implementatie nog. Daar wordt door vele partijen hard aan gewerkt. En er wordt gezucht en gesteund. Vooral over bestaande situaties waar het vinden van een oplossing soms echt een uitdaging is.

Het is voor mij 25 jaar geleden dat mijn leven drastisch veranderde

Het klinkt wellicht vreemd, maar het is mogelijk om die 'spier' te trainen. Die spier die jou de creativiteit geeft om oplossingen te vinden en toegankelijkheid te kunnen bieden. Dat vergt wel enige oefening. 
Het is voor mij deze maand vijfentwintig jaar geleden dat mijn leven drastisch veranderde. Mijn hak gleed weg op een, die ochtend geboende, linoleumvloer bij een opdrachtgever waarvoor ik als consultant werkte. Grote bekkenoperaties en intensieve revalidatiejaren volgden. Ik ben blij en trots op hoe ik mijn (rolstoelafhankelijke) leven opnieuw vorm heb kunnen geven en wat ik ondanks alles heb bereikt. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De grootste uitdaging was (en is) om voor mezelf dingen weer mogelijk te maken. Zeker in het begin kon er -voor mijn gevoel- heel veel níet meer. Gaandeweg ontdekte ik dat er inderdaad obstakels zijn  die lastig uit de weg te ruimen zijn, vooral in de openbare ruimte en gebouwen. Maar het bleek ook dat die soms met eenvoudige ingrepen wel op te lossen waren. De ene keer kon ik door 'omdenken' zelf een andere weg vinden om mijn doel toch te bereiken. De andere keer hielp het als ik de gemeente of gebouweigenaar een suggestie deed voor de oplossing.

"We vinden dagelijks oplossingen. En die vaardigheid kan jij je ook eigen maken."

Met mijn opleidingsachtergrond en de ondernemerservaring die ik al sinds 1988 had opgedaan, ben ik er een professionele organisatie voor gestart. Inmiddels bestaat het team onder andere uit architecten, bouwkundigen, ergonomen en brandveiligheidsadviseurs. We vinden dagelijks oplossingen. En die vaardigheid kan jij je ook eigen maken. Hoe?

Vanuit jouw eigen vakgebied en deskundigheid weet je waar de uitdagingen en mogelijkheden liggen. Gecombineerd met kennis over toegankelijkheid, train je een spier die je nu wellicht nog niet denkt te hebben, maar wel degelijk kunt ontwikkelen. Want toegankelijkheid raakt zoveel aspecten die je nu ook dagelijks nodig hebt en waar je oplossingen voor vindt, dat je daaruit kunt putten. Het vraagt van jou dat je je kunt verplaatsen in de mindervalide. De rollatorgebruiker, rolstoeler, de stokloper, de slechtziende of blinde, de slechthorende of dove, de oudere, enzovoort.

Een voorbeeld in de openbare ruimte dat laat zien dat 'omdenken' kan helpen en dat je dat zelf ook had kunnen voorkomen en oplossen, leg ik graag onderstaand aan je voor. Om jouw 'spier' te trainen, zeg maar.

Onlangs zijn aan beide zijden van deze weg verhoogde bushaltes aangelegd met een bushokje. Na de oplevering zien ze er zo uit:

Verhoogde bushalte met geleidelijn
Verhoogde bushalte met geleidelijn

Kijken we meer gedetailleerd en spitsen we toe op toegankelijkheid, dan wil ik je vragen te ontdekken welke uitdagingen je voor de mindervaliden ziet in deze situaties en hoe je die zou oplossen. Om de halte te bereiken, is er voor degenen met rollende hulpmiddelen als rollator en rolstoel (en kinderwagens) een oprit gemaakt naar de bushalte. Op de foto's hieronder zie je hoe die is aangelegd aan de trottoirzijde en aan de haltezijde.

Voor degenen die een visuele beperking hebben (blinden en slechtzienden) zijn er ook maatregelen getroffen. Je ziet op de foto hierboven en hieronder hoe het aan de trottoirzijde is geregeld en op de foto's hieronder hoe dat aan de haltezijde is gedaan. 

 

Wat zijn jouw bevindingen als het gaat om de toegankelijkheid van deze bushalte? Stuur je oplossingen naar manon@biind.nl!

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Toekomstbeeld fiets
flash_onNieuws

Nationaal Toekomstbeeld Fiets vastgesteld

25 mei om 08:00 uur
Met het Nationaal Toekomstbeeld Fiets kunnen overheden en maatschappelijke partners aan de slag om de kracht van…
Lees verder
voetgangerscongres
flash_onNieuws

Wat is jouw bijdrage aan de gelukkige, gezonde voetganger?

23 mei om 10:26 uur
Op 13 oktober vindt in Zwolle het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Deze editie daagt de organisatie je uit te…
Lees verder
Fietsstad Enschede
descriptionArtikel

‘Fietsstad Enschede heeft enorm veel te bieden'

19 mei om 08:00 uur
Fietsprofessionals uit binnen- en buitenland komen op 1 en 2 juni naar Enschede voor de laatste nieuwtjes en…
Lees verder
Fiets naar je werk
flash_onNieuws

Fiets naar je Werk Dag op 19 mei

18 mei om 10:40 uur
NFP Groep roept werkend Nederland op om komende donderdag, tijdens de 16e editie van de landelijke Fiets naar je…
Lees verder
Oude mensen op de fiets
flash_onNieuws

Fietsprogramma Doortrappen steeds succesvoller

16 mei om 16:26 uur
Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat het programma Doortrappen sinds de start in 2018 sterk is…
Lees verder
Inlusief vervoer
filter_listLongread

Samenwerken aan een inclusief mobiliteitssysteem

11 mei om 08:00 uur
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een fysieke of mentale beperking. Deze mensen krijgen niet altijd de…
Lees verder
Autobezit
filter_listLongread

Ook sociale bereikbaarheid kun je in kaart brengen

4 mei om 10:43 uur
Hoe sociale aspecten een nieuw licht werpen op bereikbaarheid.
Lees verder
Kopenhagen
person_outlineBlog

Nederland Fietsland!?

2 mei om 14:33 uur
De meeste steden in Nederland willen de bereikbaarheid en zeker de leefbaarheid van de binnensteden verhogen.…
Lees verder