Het rendement van een natuurlijk gebouw

dinsdag 14 april 2020
timer 6 min
Het rendement van een natuurlijk gebouw

Daan Bruggink, eigenaar van ORGA architect

“Een crisis als deze wijst ons alleen maar meer op onze relatie met de natuur. In dit geval met name dat we er niet boven staan, maar juist onderdeel van zijn,” aldus Daan Bruggink van ORGA architect.

Niet alleen jij en ik, maar alle mensen op de hele wereld zijn onderdeel van de natuur. Ongelijkheid telt in één keer niet meer; we zitten allemaal in hetzelfde natuurlijke schuitje. Goede gezondheid en welzijn blijken toch het belangrijkste van alles. Zouden we natuur niet verder in onze eigen gebouwde omgeving moeten integreren?

We zien wel de eerste stapjes: natuurinclusief, klimaatadaptief of natuurlijk het actieprogramma ‘Klimaatadaptief bouwen met de natuur’ (KAN), waarvoor een eerste bijeenkomst is geweest en het vervolg op Building Holland even zal opschuiven. Een conclusie van de bijeenkomst was dat het moeilijk blijft om ontwerpers, bouwers en projectontwikkelaars te motiveren om meer natuurlijk te bouwen. Deze eerste initiatieven zijn lovend en men zal snel zien dat het toch echt een no-brainer is.

Biophilic architectuur

De definitie biophilic is net zo logisch als eenvoudig: wij allen zijn in ons DNA voor 99 procent met de natuur verbonden (zo getuige de huidige crisis), dus hoe meer natuur in onze directe omgeving, hoe meer ons welzijn stijgt. We zijn allen genetisch zo geprogrammeerd dat de prikkels die de natuur ons biedt, ons precies uitdagen om ons gezond en prettig te laten voelen. In een biophilic gebouw laat je een gebruiker de natuur dus overal en in diverse vormen ervaren. Iedereen begrijpt de positieve effecten hiervan. De return-on-investment van groen, natuurlijke vocht- en warmteregulerende materialen, houtoppervlakken, water, daglicht, planten, zicht op groen en natuurlijke installatieprincipes, enzovoorts, is enorm. 

Groene tandartspraktijk Middenmeer, ORGA architect. Foto: Ruben Visser

Er zijn diverse onderzoeken, van o.a. Interface en Terrapin Bright Green, die dit overtuigend aantonen. Een van de onderzoeken toonde aan dat werknemers in omgevingen met biofiele ontwerpelementen vijftien procetn productiever waren in vergelijking met groepen zonder groen of natuurlijke omgevingen. Bijna negen op de tien werknemers in kantoren met biofiel ontwerp rapporteerden ook een verbeterd welzijn. Wanneer je dan bedenkt dat 47 procent van de werknemers in de wereld meldden dat ze geen natuurlijk licht in hun kantoor hadden en 58 procent dat ze geen planten hadden, is dat al snel laaghangend fruit.

We moeten dus luisteren naar onze inherente, biologisch DNA-gecodeerde behoefte om aan te sluiten bij de natuur, door het opnemen van de natuur en natuurlijke elementen in de gebouwde omgeving. Dat levert de omstandigheden die de productiviteit verbeteren, het aantal ziektedagen van de werknemers verminderen, de concentratie bevorderen, zorgen voor minder stress en waarin studenten beter leren en patiënten sneller herstellen.

Groene tandartspraktijk

Om een helder praktijkvoorbeeld te laten zien, kijken we naar de tandartsenpraktijk in Middenmeer. De tandarts wilde een ecologische praktijk; hij vond dat een tandarts er is voor de mensen en de ‘patiënt’ er niet is voor de tandarts. Het nieuwe gebouw was bovendien onderdeel van een nieuw beleid: de patiënten moeten zich op hun gemak en bijzonder goed verzorgd voelen. Hier hoort een biobased gebouw bij met veel licht, groen en uitzicht op groen. 

De 'gasten' worden in een open natuurlijke en lichte ruimte ontvangen. Tandartspraktijk Middenmeer, ORGA architect. Foto: Ruben Visser

De tandarts voelde naadloos aan dat natuur en groen van grote positieve invloed is op ieder mens en dat dat rechtstreeks invloed heeft op de centen. Ook een tandarts is gewoon ondernemer. De patiënten voelen zich goed en op hun gemak als ze binnenkomen, daardoor zijn ze meer ontspannen (diverse mensen worden nog wel eens onrustig van de tandarts). Daardoor kunnen ze sneller behandeld worden en dat betekent één á twee behandelingen meer per behandelkamer. Vier behandelkamers, dus vier tot acht behandelingen per dag, het hele jaar door, reken maar uit. Daarnaast zijn er veel minder personeelswisselingen en is er veel minder ziekteverzuim, wat beide natuurlijk veel geld kost. Tenslotte werkt de tandarts er zelf ook iedere dag! 

Zelfs vanuit de steriele behandelkamer
veel daglicht en zicht op groen. Foto: Ruben Visser

De meerkosten van een dergelijke natuurlijke en groene tandartspraktijk in vergelijking met een klinische witte doos van staal en kalkzandsteen heb je binnen anderhalf jaar terugverdiend en daarna zijn het alleen maar extra inkomsten. Het mooie ervan is dat je geen geld verdient door slechte verkooptrucjes, verleidelijke marketing of door mensen meer geld uit hun zak te kloppen, maar puur en alleen door het positivisme van natuur en groen. Iedereen heeft er baat bij, van patiënt tot bezoeker, van eigenaar tot medewerker.

Kostenpost

Dan even terug naar die ontwikkelaar en ontwikkelende bouwer. Als je bedenkt dat een gemiddeld utiliteitsgebouw ongeveer één procent besteedt aan energie, negen procent aan gebouwgerelateerde kosten als huur en inrichting en maar liefst negentig procent aan personeel. Reken dan uit dat personeel vijftien procent meer produceert, tien procent minder ziek is en veel minder wisselt, dan denk je natuurlijk meteen weer aan die no-brainer.

Waarom gebeurt het dan niet? De kern van het probleem is het feit dat de gebruiker de financiële voordelen van het natuurlijk bouwen incasseert, echter zit die vaak nog niet aan tafel bij het ontwikkelen of ontwerp van de gebouwen. Recht evenredig heeft ook de ontwikkelaar bij het opleveren volstrekt geen profijt van meer groen. Het is dan inderdaad alleen maar een kostenpost. 

Het is wachten tot de ontwikkelaars inzien dat als zij evidence based aantonen dat de gebouwen die zij ontwikkelen zorgen voor een fors hogere productiviteit en minder ziekteverzuim, hun gebouwen meer waard zijn. Welzijn is weliswaar moeilijk in geld uit te drukken, maar iedere CFO kan eenvoudig rekenen wat iedere procent productiestijging en iedere procent minder ziekteverzuim op de balans doet. Werkgevers zien bovendien ook steeds meer de strijd om de beste werknemers, die de kwaliteit van hun werkomgeving steeds meer meewegen in hun keuze. Kortom, inderdaad: een no-brainer.

Welzijn is moeilijk in geld uit te drukken, maar het is wel heel makkelijk om het rendement van groene maatregelen evidence based uit te rekenen. Schema CBRE.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder