Gemeente gezocht voor eerste Fietsfamilie-beleidsplan

dinsdag 23 april 2019
timer 3 min
Gemeente gezocht voor eerste Fietsfamilie-beleidsplan

Angela van der Kloof, adviseur mobiliteit bij Mobycon

Fietsdiversiteit, houden gemeenten daar al rekening mee? Angela van der Kloof kijkt uit naar de eerste gemeente die werk wil maken van een Fietsfamilie-beleid.

Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn bouwstenen te vinden voor een inclusieve gemeente. Dit is een overzicht van instrumenten, als voorbeelden, om te werken aan een inclusieve samenleving. 

Het thema vervoer is in deze bouwstenen uitgewerkt in drie voorbeelden. Ten eerste: het zorgen voor aansluitingen tussen doelgroepenvervoer en regulier vervoer. Ten tweede: het aangaan van het gesprek met vervoerders over betere informatievoorziening in het openbaar vervoer. Het derde punt is samenwerking. Ik maak graag gebruik van de gelegenheid om aanvullende ideeën aan de bouwstenen toe te voegen. Wie mij een beetje kent, begrijpt al dat de fiets daarbij centraal staat.

De fiets, dat is al lang niet meer alleen de omafiets, de racefiets en de mountainbike. Er is een steeds grotere fietsfamilie ontstaan waar onder andere driewielers, bakfietsen, fietstaxi’s en aangepaste fietsen bij horen, al dan niet met trapondersteuning en aangevuld met een navigatiesysteem. Ook de handbike, of handfiets, kunnen we rekenen tot de fietsfamilie. Voor inclusieve mobiliteit is deze ontwikkeling een ontzettend mooie kans, omdat steeds meer mensen kunnen (blijven) fietsen. Daarmee hebben zij een flexibel, efficiënt en milieuvriendelijk alternatief voor de bus en taxi in handen.

Concreet betekent dit dat ik uitkijk naar de eerste gemeente die een Fietsfamilie-beleid 2019-2024 wil gaan opstellen. De afdelingen verkeer, sociaal, recreatie en sport werken samen aan dit beleidsstuk. Het besteedt aandacht aan wat er nodig is om het fietsnetwerk en de -infrastructuur fietsfamilie-proof te maken en aangepast fietsbezit voor wie dat nodig heeft. Waar nodig of wenselijk wordt dit aangevuld met inclusieve deelfietsconcepten. 

Vervolgens komt educatie in beeld, om ervoor te zorgen dat mensen kennis maken met de hele fietsfamilie, niet slechts met enkele dominante leden. Zo begrijpen zij welke mogelijkheden zij (nog) hebben. De fietsfamilie-educatie stelt mensen in staat om zich de fiets eigen te maken die het beste bij hen past. Stimulering om de fiets vervolgens veel te gebruiken in het dagelijks leven en voor sport en recreatie mag ook niet ontbreken in dit plan.

Er zijn al diverse overheden die in hun plannen en aanleg van infrastructuur rekening houden met fietsdiversiteit. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van fietssnelwegen en fietsstraten, die breed zijn en een vlak wegdek hebben. Als het gaat om educatie, dan is er steeds meer aandacht om ouderen veilig op de fiets te houden, waarbij de focus op de elektrische fiets ligt. Wat mij betreft mag de doelgroep, maar ook het type fietsen waar aandacht aan besteed wordt, breder getrokken worden. 

Als het gaat om fietsbezit hebben we een scala aan initiatieven, zoals de Fietsenbanken van Rotterdam en Maastricht en het Kinderfietsenplan van de ANWB. Hoe om te gaan met dergelijke initiatieven, vooral op lange termijn, moet ook een plek krijgen in het Fietsfamilie beleidsplan. De verkenning die ik onlangs uitvoerde met Kamieke van de Riet van Zet schetst waar we zoal aan kunnen denken.

Deze voorbeelden zijn pas het begin. Ik verheug me op de verdere uitwerking!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bijdrage gebiedsontwikkelingen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling op de lange termijn

25 apr om 09:25 uur

Marktpartijen en gemeenten zijn en momenteel hard mee bezig plannen te ontwikkelen voor het dichten van de…

Lees verder
descriptionArtikel

Integrale aanpak cruciaal voor toekomstbestendige leefomgeving

17 apr om 11:46 uurtimer4 min
Het is best een abstract begrip, de toekomstbestendige leefomgeving. Wat verstaan we er precies onder en is dat…
Lees verder
descriptionArtikel

Van trend naar volwassen beweging

16 jan om 11:31 uurtimer3 min
Voor ecologen zijn het drukke tijden. Steeds vaker worden ze betrokken bij projecten in de fysieke leefomgeving.…
Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
descriptionArtikel

'Bouw in de Buurt', wat zijn de toekomstplannen?

1 nov 2022 timer3 min
De bouw van nieuwe woningen wordt door het College van Rijksadviseurs gezien als een handvat voor maatschappelijke…
Lees verder