‘We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van steden’

maandag 14 maart 2022
Een van de maatregelen die gemeenten nemen in de ambitie naar leefbaardere steden is het verminderen van auto’s op straat. Enerzijds door mensen te verleiden de stap te maken van autobezit naar autodelen. Maar ook door parkeren op straat te verminderen. Op die manier ontstaat er meer ruimte op straat voor groen, spelen en ontmoeten. EasyPark, dat onlangs de app Parkmobile overnam, wil hier de komende jaren een wezenlijke bijdrage aan leveren.

“Op het gebied van parkeren is het van belang dat de parkeerruimte zo goed mogelijk wordt benut”, vertelt Marius Koerselman, Benelux-directeur bij EasyPark. “We moeten het zoekverkeer tot een minimum beperken. Daarin is een rol voor ons weggelegd. Wij zijn vooral bekend van straatparkeren, maar als je het zoekverkeer wil verminderen moet je de parkeergarages er ook bij betrekken. Automobilisten moeten de mogelijkheid geboden worden om toegang te krijgen tot een garage via onze mobiele app. We kunnen dit bereiken door nog meer gebruik te maken van kentekenherkenning.” Voor de verdere toekomst gaat Koerselman nog een stap verder. “In de toekomst worden automobilisten gestuurd via het dashboard van de auto. De navigatie helpt bij het eenvoudig vinden van een parkeerplaats door de gps-gegevens van de auto en ik verwacht ook dat we transacties gaan betalen via het dashboard.” 

Naast parkeergarages zijn er nog legio andere plekken waar ruimte is voor een auto. Terreinen bij kantoren worden ’s avonds en in het weekend nauwelijks benut. Volgens Koerselman een gemiste kans, ook voor de eigenaren van die terreinen. Want die kunnen vrij eenvoudig extra inkomsten genereren door hun parkeerterreinen open te stellen voor automobilisten. “Uiteraard past dit in het streven om parkeerruimte zo goed mogelijk te benutten”, stelt Koerselman. “Maar alles wat je wil veranderen, gaat niet vanzelf. ParkBee (partner van EasyPark, red) is al jarenlang actief op dit gebied. Het bedrijf zoekt ruimte die nog niet commercieel wordt uitgebaat en die voornamelijk via een slagboom toegankelijk is. Op die manier zijn de afgelopen jaren al 200 parkeerterreinen toegevoegd aan de Parkmobile-app.” 

De uitdaging zit vooral in het overtuigen van de terreineigenaren dat alles goed gemanaged wordt, weet Koerselman. “Het moet elkaar niet bijten, de eigen werknemers moeten altijd een plek hebben op het parkeerterrein. Maar er zijn prima manieren voor om dat goed te regelen. Bovendien is het financieel aantrekkelijk en lever je een bijdrage aan de leefbaarheid van de stad.” 

Een leefbare stad is ook een gezonde stad. Niet voor niets stellen steeds meer gemeenten milieuzones in. Iets waar de app van Parkmobile prima mee kan omgaan. “Engeland loopt hierin voor”, weet Koerselman. “Op basis van een kenteken wordt bepaald wat voor type auto je hebt. Je kunt instellen dat dieselauto’s op bepaalde locaties een hoger tarief betalen dan benzineauto’s. Of juist een korting geven aan elektrische auto’s.” 

Het aantal elektrische auto’s stijgt wereldwijd aanzienlijk. Er is een rol weggelegd voor EasyPark om het zoekverkeer te verminderen bij het vinden van de dichtstbijzijnde laadmogelijkheid, stelt Koerselman. “Wij willen gebruikersgemak bieden door mensen eenvoudig via onze app te navigeren naar een beschikbare laadgelegenheid. We bieden dan ook de mogelijkheid om te betalen na afloop van het laden. In Scandinavië, en met name in Noorwegen, is het al een bestaande oplossing. Dit gaan we de komende jaren zeker verder uitrollen”, aldus Koerselman.  

Om dit mogelijk te maken is Easypark afhankelijk van data en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. “Gelukkig is de beschikbaarheid van data enorm aan het verbeteren. Parkeren in steden wordt steeds meer gedigitaliseerd en systemen worden steeds intelligenter. Wij kunnen daar bovendien in helpen. Bijvoorbeeld door de parkeeromgeving in kaart te brengen.” 


EasyPark besloot PARK NOW, bekend van onder meer de Parkmobile-app, over te nemen van BMW en Daimler om hun wereldweide groeiambities waar te kunnen maken. “We kunnen betere producten aanbieden door als één bedrijf te functioneren”, zegt Koerselman. “Daarnaast is de geografische dekking voor ons ook een reden om PARK NOW over te nemen. Zij zijn marktleider in onder meer Amerika en Groot-Brittannië, gebieden waar EasyPark nog nauwelijks aanwezig was. We kunnen nu onze krachten bundelen in de overtuiging om een nog beter product aan te bieden.” EasyPark is van origine een Scandinavisch bedrijf. De vooruitstrevendheid op het gebied van digitaal parkeren van zowel Scandinavië als Nederland zorgt ervoor dat beide bedrijven een goede aanvulling zijn op elkaar. Koerselman: “In Scandinavië begon men twintig jaar geleden al met alternatieve betaaloplossingen. Ook in Nederland is er al lang de behoefte om digitale parkeerdiensten aan te bieden.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Pioniersplein
descriptionArtikel

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

1 jul om 08:00 uur
Over tien jaar wonen 20.000 Groningers in de nieuwe wijk Suikerzijde, vlakbij het centrum. De ambitie is om een…
Lees verder
Bereikbaarheid
flash_onNieuws

Miljarden voor bereikbaar maken nieuwe woningbouwlocaties

30 jun om 08:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder
Bezorgrobot Rosie
descriptionArtikel

Bezorgrobot Rosie brengt de boodschappen op campus Rotterdam

20 jun om 12:11 uur
Miljoenen pakketjes worden elke dag van distributiecentra naar hun bestellers gebracht. Hiervoor worden vooralsnog…
Lees verder
Onderzoek drones
descriptionArtikel

Drones bij scholen Zuid-Holland verbeteren verkeersveiligheid

14 jun om 08:00 uur
In opdracht van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland heeft Antea Group een aantal…
Lees verder
descriptionArtikel

Let’s fix it

28 apr om 08:00 uur
Op 15 maart werd de jaarlijkse TransiRede gehouden met als thema Brede Welvaart en de gevolgen voor de OV-sector.…
Lees verder
Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr om 10:42 uur
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
Smart city Floriade
descriptionArtikel

Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

17 mrt om 08:00 uur
Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal…
Lees verder