Soortenmanagementplan stelt biodiversiteit voorop

maandag 20 januari 2020
timer 4 min
Soortenmanagementplan stelt biodiversiteit voorop

Zonder hoogwaardige mitigatie en compensatie wordt instandhouding van gebouwbewonende vogel- en vleermuissoorten negatief beïnvloed. Het is de missie van Faunaprojecten om deze grote verbouwing tot een natuurinclusief succes te maken.

Wat gaat er mis?

In de huidige situatie is er vaak conflict tussen de bescherming van soorten en de dagelijkse bouwpraktijk. Een woningbouwcorporatie of andere initiatiefnemer is wettelijk verplicht om onderzoek uit te laten voeren naar het voorkomen van beschermde soorten. Vaak gaat dit in de bebouwde omgeving om vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Als deze soorten aanwezig zijn, moet een ontheffing aangevraagd worden en die zorgen voor veel planningsproblemen. Het gevolg: veel stress bij initiatiefnemers en bewoners.

De oplossing is een meer planmatige aanpak: het soortenmanagementplan (SMP). Hierin wordt geen ontheffing aangevraagd op projectbasis, maar op het gehele woningbestand van de initiatiefnemer of van meerdere initiatiefnemers. Het resultaat is een ontheffing die voor de gehele woningvoorraad tien jaar geldig is. Plannen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.

Hoe ziet dat eruit?

Het SMP is door adviesbureau Arcadis opgesteld en creëert een basis van waaruit woningcorporaties aan hun vastgoedbeheer kunnen werken. “Voor de ontheffing wordt nog steeds onderzoek gedaan, maar die is meer vlakdekkend. Elke woning komt aan bod,” vertelt Martijn Stevens, adviseur ecologie bij Arcadis. “Het belangrijkste van het SMP is dat het onderzoek niet meer leidend is voor de planning: als een woning geschikt is voor gebouwbewonende dieren, dan gaan we ervan uit dat ze er zitten. Dat is het uitgangspunt. Met die zekerheid kun je veel sneller aan de slag.”

Onder andere Woonstichting JOOST maakt gebruik van het SMP. Dat stelt de stichting in staat om invulling te geven aan de verduurzamingsambities, alsook om actief soorten te beschermen. “Het SMP levert aantoonbaar een plus voor biodiversiteit, op de instandhouding van soorten,” zegt Stevens. “Er worden, ongeacht of er wel of geen dieren in een wijk zijn, nestplekken aangebracht. Die garantie biedt het SMP. Zo zorgen we ervoor dat er altijd uitwijkplaatsen zijn voor de dieren. Dat doet Woonstichting JOOST heel sterk.”

Faunavoorzieningen

Momenteel laat Woonstichting JOOST een reeks van ruim 80 woningen renoveren. Nog voordat bouwbedrijf elk® de spouwmuren isoleert, worden 78 gierzwaluwkasten en 102 vleermuiskasten in de gevels gemonteerd om de woningen weer geschikt te maken. Dit wordt gedaan door Faunaprojecten, producent van faunavoorzieningen die optimale ecologische kwaliteit nastreeft door de voorzieningen onderdeel te maken van de bebouwing. Zo maakt Faunaprojecten ook de dakpannen van de woningen geschikt voor huismussen om in te nestelen.

“Voor dit project is specifiek gekozen voor deze maatregelen, maar dat verschilt per keer,” vertelt Stevens. “Het belangrijkste is dat er altijd beproefde maatregelen worden genomen, niets experimenteels, en dat er net zoveel nestgelegenheden terugkomen als dat er oorspronkelijk waren, of meer.” De voorzieningen die worden geleverd zijn door Faunaprojecten ontworpen en afgestemd op de systematiek van de gebouwen, in samenwerking met ecologen en kennispartners, en worden uitvoerig gemonitord en getest op gebruik.

Dat gebeurt telkens in overleg met de huurders. Voor dit project is door Faunaprojecten een folder gemaakt die bij bewoners wordt verspreid, maar er wordt ook persoonlijk contact gezocht om het project uit te leggen. “We proberen altijd van tevoren huurders bewust te maken van het nut en de noodzaak om dit te doen,” vertelt Stevens. “Ook wordt rekening gehouden met de plaatsing van maatregelen, bijvoorbeeld dat er geen nestkasten boven deuren worden geplaatst, of op het zuiden, waar mensen vaak in hun tuin zitten. Veel mensen staan positief tegenover de maatregelen. We maken het zelfs mee dat bewoners verontwaardigd zijn dat hun buren wel nestkasten krijgen en zij niet. ‘Ik wil ook!’ roepen ze dan. Er is al veel bewustwording.”

Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen

Dit artikel verscheen in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, een uitgave boordevol best practices, tools en tips over natuurinclusief en biodivers bouwen. Download deze editie gratis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder