Parkeren: Van digitalisering naar schat aan data

dinsdag 10 november 2020
timer 4 min
Parkeren: Van digitalisering naar schat aan data

Foto: Shutterstock

Met de digitalisering van de parkeerketen wordt parkeren niet alleen gebruiksvriendelijker en efficiënter voor zowel gebruiker als gemeente, er komt ook een hoop data los die gebruikt kan worden om je stad slimmer en gezonder te maken. 

Ruimte is een schaars goed, de reden dat op veel plekken het parkeren van je auto geld kost. Op het moment dat dit het geval is, komen er producten in beeld. Producten die je nodig hebt om parkeren te reguleren. Dat gaat van parkeervergunningen tot betaalautomaten. Met deze producten verschaft een gebruiker zich het recht om te parkeren. En dat geeft de gemeente de gelegenheid te handhaven. 

Efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid 

Momenteel zitten veel gemeenten in het proces van digitalisering van al die producten, weet Monique Pluijm van Empaction. “En het is dan zaak om goed te kijken naar efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker.” Digitalisering is niet alleen het belparkeren via de app. Je kunt het ook hebben over het aanvragen of verlengen van een parkeervergunning, zonder daarbij naar het gemeentehuis te hoeven. Volgens Pluijm moet een gedigitaliseerd product voor de gebruiker voldoen aan twee eisen: “Het moet gebruiksvriendelijk zijn en het moet het altijd doen. Gelukkig zijn de meeste mensen inmiddels digitaal vaardig. De groep die niet wil of niet kan wordt steeds kleiner. Tegelijkertijd zorgt die ruime ervaring ervoor dat we hoge verwachtingen hebben bij een digitaal product.”

Niet alleen de gebruiker is gebaat bij efficiënte, ook voor gemeenten is er veel winst te behalen. Volgens Pluijm zijn veel gemeenten al best ver met digitalisering van de parkeerketen, terwijl andere nog bezig zijn een grote slag te maken. “Het neemt bovendien een vlucht door corona. Tot voor kort zag je nog wel dat mensen huiverig waren voor online zaken regelen, maar nu wil men fysiek contact liever vermijden. Dat nog niet alle gemeenten zo ver zijn heeft volgens mij te maken met het feit dat digitalisering vraagt om een andere manier van denken en werken. Digitalisering maakt verbinding binnen de parkeerketen mogelijk en daarmee maak je een efficiencyslag. Dat vraag om aanpassing van het instrumentarium en de bijbehorende werkprocessen.”

Digitalisering kan zowel de gemeente als een gebruiker veel opleveren. Voor de gebruiker wordt het leven als het goed is een stuk makkelijker. Voor je vergunning hoef je de deur niet meer uit en een bezoeker meld je eenvoudig aan via één loket, om maar een paar voorbeelden te noemen. Voor de gemeente zijn de voordelen even evident als divers, weet Pluijm. “Het scheelt enorm in het werkproces. Bovendien bespaar je simpelweg op papier als je geen vignetten en tickets meer hoeft te verstrekken en je geen bonnen meer hoeft uit te schrijven. Dat telt gewoon mee.”

Schat aan data

Naast deze simpele besparing op tijd en geld levert de digitalisering van de parkeerketen de gemeente een enorme schat aan data op, die op verschillende manieren benut kunnen worden. “je kunt bijvoorbeeld met realtime data een automobilist naar een vrije parkeerplek leiden. Dat scheelt, zeker als je niet bekend bent in een stad, rondjes rijden. En dat is weer goed voor het milieu. Daarnaast kan de scanauto -die steeds vaker elektrisch is- op steeds meer plekken de handhaving doen en tegelijk voor meer doeleinden worden ingezet. En stel dat de scanauto registreert dat er op een bepaalde locatie altijd parkeerruimte is, dan zou je langparkeerders daarheen kunnen sturen in combinatie met het aanbieden van elektrische deelfietsen. Of zelfs de parkeerruimte kunnen inruilen voor groen of speelplekken.” 

Monique Pluijm

De gemeente als ketenregisseur

Door corona kampen veel gemeenten met exploitatie-uitdagingen. Daarom is dit volgens Pluijm het moment om een efficiencyslag te maken en de organisatie klaar te maken voor de toekomst. Digitaliseren van de parkeerketen is in haar ogen hiervoor een goede ontwikkeling. Het is volgens Pluijm niet altijd iets wat de gemeente per se helemaal zelf op zich hoeft te nemen. “De markt heeft heel veel kennis van allerlei slimmigheden. Je moet uit de traditionele patronen stappen. Door het spanningsveld tussen overheid en markt te verlagen kan je het marktpotentieel optimaal benutten. De gemeente faciliteert, regisseert, wordt een soort keyplayer. En dat begint met het digitaliseren van de parkeerketen.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Steden vinden een groene leefomgeving steeds belangrijker

17 aug 2022
Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien hoe binnen het rijks- en het gemeentelijke beleid wordt…
Lees verder
descriptionArtikel

Meeste Nederlandse wijken prettig om te wonen, maar grote verschillen in steden

25 apr 2022
Hoewel de leefbaarheid in Nederlandse steden dorpen vooruitgaat, zijn er zorgen over wijken en buurten waar…
Lees verder

Straatmeubilair zorgt voor leefbaarheid

7 jan 2022
We lopen er dikwijls ongemerkt aan voorbij totdat we er gebruik van willen maken. Straatmeubilair is niet alleen…
Lees verder
150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit
flash_onNieuws

150 miljoen voor projecten slimme en schone mobiliteit

6 dec 2021 timer2 min

Acht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers krijgen in totaal 150 miljoen euro steun van het…

Lees verder
Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg
flash_onNieuws

Pilot Light as a Service langs N278 krijgt vervolg

11 nov 2021 timer3 min

Na een succesvolle pilotfase zet de provincie Noord-Brabant langs 17 kilometer op de N279 Noord verlichting as-…

Lees verder
Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op
flash_onNieuws

Slimme en duurzame verstedelijking levert miljarden op

8 nov 2021 timer2 min

Als Nederlandse steden ervoor kiezen tot 2050 binnenstedelijk te verdichten in plaats van de stad aan de rand…

Lees verder
Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups
descriptionArtikel

Mobility Lab: al 5 jaar innoveren met startups

3 nov 2021 timer3 min

Een gesprek met Hans Stevens, programmamanager van De Verkeersonderneming, over Mobility Lab, start-upprogramma…

Lees verder
Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC
flash_onNieuws

Startup beloont duurzaam reisgedrag werknemers Erasmus MC

5 okt 2021 timer3 min

De komende maanden gaat startup Mobimiles aan de slag om duurzaam reisgedrag onder medewerkers van het Erasmus…

Lees verder