Nieuwe denken vraagt om mobility supervisor

donderdag 12 november 2020
timer 5 min
Het is tijd voor een mobility supervisor

Foto Shutterstock

We leven in een snel veranderende wereld en we hebben te maken met een groot aantal maatschappelijke opgaven waar we mee moeten dealen, liever gisteren dan vandaag. Dit leidt onder meer tot een nieuw mobiliteitssysteem. 

Omdat we de komende 10 tot 15 jaar in een overgangsfase zullen zitten, waarin het oude en het nieuwe systeem naast elkaar zullen bestaan, is er behoefte aan regie. “Het is tijd voor een mobility supervisor.” 

Marc Moonen, keyplayer bij adviesbureau Kwirkey, ziet dat we vanuit een situatie waarin één tot twee partijen de koers bepaalden gaan naar een versnipperde markt met veel meer spelers. “Het wordt allemaal veel flexibeler en daarom hebben we een regisseur nodig die het overzicht houdt. De mobility supervisor. Deze persoon is echt een zwaargewicht. Iemand die naast inhoudelijke mobiliteits- en parkeerkundige kennis ook bedrijfskundige kennis bezit en zich bewust is van politieke gevoeligheden.” 

Marc Moonen

“We moeten onze fysieke leefomgeving dynamischer inrichten, zodat we op de middellange termijn aanpassingen kunnen doen als de ontwikkelingen daar om vragen.” 

Aanpassingen op de middellange termijn

Moonen ziet zijn werkveld langzaam maar zeker veranderen. “We komen uit een gefragmenteerde markt, waarin voor elk project solitaire uitgangspunten gelden, bijvoorbeeld als het gaat om de parkeernorm. De keuzes die gemaakt worden zijn voor de lange termijn. En dat terwijl we steeds vaker te maken hebben met tijdelijke situaties. We bouwen een parkeergarage met wel 300 plekken die minstens 50 jaar moet blijven staan. Maar misschien hebben we die plekken over tien jaar al niet meer nodig.” Volgens Moonen zouden we onze fysieke leefomgeving  veel dynamischer moeten inrichten. “Natuurlijk gaan we niet de ene dag voor klinkers kiezen, morgen voor asfalt en volgende week toch weer een grasveld. Of dat we gebouwen maken die na 10 jaar ‘op’ zijn. Nee, met dynamisch bedoel ik dat we op de middellange termijn aanpassingen kunnen doen als de ontwikkelingen daar om vragen. Een parkeergarage zou na vijf jaar ook kunnen dienen als evenementenlocatie. Of we bouwen op zo’n manier dat een pand makkelijk gedemonteerd kan worden en op een andere locatie opgebouwd.”

Gemeenten niet voldoende op de hoogte 

In de ideale wereld van Moonen overziet de mobility supervisor het hele speelveld. “Zo kent hij bijvoorbeeld alle aanbieders van deelmobiliteit. Kijk, als je met de eerste de beste aanbieder in zee gaat, bepaalt diegene meteen veel. Bijvoorbeeld of een deelauto op een centrale plek geparkeerd dient te worden of overal neergezet mag worden. En of de deelauto’s gloednieuw zijn of gebruikt. Ga je om tafel met meerdere aanbieders, dan maak je een veel meer overwogen keuze. En met alle respect, gemeenten zijn lang niet altijd op de hoogte van alle noviteiten. Ze hebben gewoonweg geen tijd om die ontwikkelingen bij te houden. Maar zij bepalen wel de koers.”

De mobility supervisor houdt niet alleen de samenhang binnen het eigen domein in de gaten, hij overlegt ook met collega’s van andere gemeenten of zelfs op landelijk niveau. Binnen het eigen gebied zou er daarnaast afstemming moeten zijn met mensen die op andere domeinen supervisor zijn. “Een aantal gemeenten heeft bijvoorbeeld al een stadsbouwmeester.”

“Het wordt allemaal veel flexibeler en daarom hebben we een regisseur nodig die het overzicht houdt. De mobility supervisor.” 

Eigen ervaring

Moonen kent op dit moment geen gemeenten die al een mobility supervisor hebben. “We groeien in deelgebieden regelmatig zelf in die rol. Regelmatig krijgen we in projecten een vraag vanuit een parkeeropgave of het schrijven van een mobiliteitsvisie. Wij benaderen zo’n vraagstuk vanuit de driehoek mens, design en plaats. Er zitten namelijk veel meer aspecten aan dan alleen parkeren of zelfs mobiliteit. Bij een project in Amsterdam was het mogelijk om een parkeernorm van 0 te hanteren. Maar wat betekent dat voor de waarde van een woning, voor de pakketbezorgers of voor iemand met een beperking? Dat zijn allemaal zaken die meespelen. Omdat wij op deze manier denken groeien we op het niveau van deelgebieden soms tot een soort mobility supervisor. En die ervaring heeft ons de meerwaarde ervan doen inzien. Het zorgt voor een betere afweging van keuzes. Bovendien krijg je door de integrale bik alle data inzichtelijk, waardoor je trends beter in beeld krijgt. Hierdoor hoef je geen paniekvoetbal te spelen, maar maak je goed onderbouwde keuzes.”

Zo lang de transitie van het oude systeem, waarin we keuzes maken voor de lange termijn, naar het nieuwe systeem, waarin we veel meer uitgaan van dynamiek en tijdelijke situaties, nog gaande is, zal de mobility supervisor wat Moonen betreft van toegevoegde waarde zijn. “Uiteindelijk is het de ambitie dat we deze persoon niet meer nodig hebben. Dat we automatisch integraal en dynamisch denken.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Last call: doe mee aan de LoopAward 2023

29 aug om 09:00 uur

Deze week is de laatste kans om jouw idee voor de LoopAward in te zenden. Zowel initiatieven uit de…

Lees verder
descriptionArtikel

Meer ruimte voor voetganger in Amsterdam

3 jul om 08:12 uur

Hoewel de voetganger in Amsterdam steeds meer ruimte krijgt in het beleid, krijgt…

Lees verder
flash_onNieuws

LoopAward 2023

16 jun om 14:31 uur

Platform Ruimte voor Lopen reikt dit jaar weer de LoopAward uit! Net als vorig jaar worden twee initiatieven…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
Chantal Walg
descriptionArtikel

'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'

14 okt 2022
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder