Jannemarie de Jonge hoeft zich deze maanden niet te vervelen. Sinds het voorjaar van 2024 is ze de nieuwe ambassadeur van Collectief Natuurinclusief, maar tegelijkertijd is ze ook nog Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving én partner in het door haar opgerichte bureau Wing. “Soms komen er dingen voorbij waar je geen ‘nee’ tegen kunt zeggen", verklaart De Jonge. “Ook al komen ze net wat te vroeg. Dus het klopt dat ik de komende tijd een dubbele functie heb.”
‘Misvatting dat economie en ecologie tegenpolen zijn’
Met De Jonge heeft het Collectief Natuurinclusief een ervaren en gedreven ambassadeur in huis gehaald. “De natuurinclusieve leefomgeving is een onderwerp dat me heel erg drijft en we hebben een samenleving die zich daar onderdeel van wil voelen. Met name jonge mensen zien de natuur liever niet meer iets als iets met een hek eromheen, maar als onderdeel van het dagelijks leven. Natuur heeft ook te maken met ons gedrag, met wat we eten. Ik zie echt een hunkering naar het dichterbij halen van de natuur, zodat het niet meer iets is wat buiten ons staat.”
Kringlopen van de natuur
“Het mooie van het Collectief Natuurinclusief vind ik dat het niet alleen maar gaat over de fysieke componenten, maar ook over zaken als landbouw, onderwijs, de gezonde leefomgeving en niet te vergeten de financiële sector. Want het is een misvatting dat economie en ecologie elkaars tegenpolen moeten zijn. Wanneer we 100 procent circulair willen zijn, hebben we namelijk de kringlopen van de natuur nodig. Dat vergt een totaal andere manier van denken en doen. We bevinden ons daarom in een razend spannende tijd.”
Niet alleen maar stenen stapelen
Anders denken en doen heeft ook betrekking op de grote bouwopgave, die vaak wordt gezien als belemmerende factor voor de natuurinclusieve leefomgeving. Niet als het aan De Jonge ligt. “In het oude denken gaan die twee inderdaad niet samen. Maar bouwen gaat niet alleen over stenen stapelen. De uitdaging is om nieuwe materialen en technologieën te gebruiken. Om bouwprocessen in te richten in symbiose met de natuur. En dat kan samengaan.”
Dit artikel is zojuist verschenen in het nieuwe magazine van Biind: De natuurinclusieve leefomgeving.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Leertraject Natuurinclusief ontwikkelen
16 jan om 08:36 uurKAN Bouwen start in april 2025 weer met het leertraject De basis voor natuurinclusief ontwikkelen. Een…
Nauwere samenwerking tussen Nationale Parken en gezondheidssector
15 jan om 08:55 uurCollectief Natuurinclusief en het Nationale Parken Bureau hebben samen de Handreiking Nationale Parken als…
Opleidingen in groene sector bewegen mee met veranderende wereld
13 dec 2024De groene ruimte stond vroeger vooral in dienst van de mens. Het moest mooi, netjes en veilig zijn. Inmiddels…
Wat zijn de maatschappelijke baten van natuur?
12 dec 2024Leuk en aardig allemaal die natuur, maar wat levert het ons nu eigenlijk op? Het Investeringsperspectief…
De impact van DuurzaamDoor
10 dec 2024Het aflopen van de huidige programmaperiode 2021-2024 van rijksprogramma DuurzaamDoor, is het uitgelezen moment…
Boek: Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
4 dec 2024Gideon Spanjar, Frank Suurenbroek, Patrick Limpens en Sába Schramkó zijn auteurs van het boek Natuurinclusieve…
"Natuurinclusief bouwen is veel meer dan wat nestkasten inbouwen"
26 nov 2024Gijs Meijer van Sweco adviseert in zijn rol als adviseur en natuurinclusief ontwerp dagelijks over…
Biind 5 van 2024 over de natuurinclusieve leefomgeving
25 nov 2024De laatste editie van Biind van 2024 is verschenen. Het digitale magazine staat in het teken van de…