Met scaninfo werken aan brede doelstellingen

woensdag 17 maart 2021
timer 5 min
Met scaninfo werken aan brede doelstellingen

Steeds meer gemeenten stappen over van parkeerhandhaving door mensen naar scanauto's. En dat is een goede zaak, stelt Peter Tinselboer, associated partner bij adviesbureau Empaction. 

Met de verkregen data optimaliseer je niet alleen je beleid. Ook je organisatie verbetert en de kwaliteit van je dienstverlening neemt toe, zo vertelt Peter Tinselboer in dit interview.

Het hoe en waarom van de scanauto 

“Een scanauto controleert in de basis twee dingen”, vertelt Tinselboer. “De locatie van het voertuig. Want in welke straat staat de auto en staat ‘ie in het vak of half op de stoep geparkeerd? En of er betaald is voor die plek of dat er sprake van een parkeervergunning voor het voertuig is. De scanauto is met name in het leven geroepen om de handhaving een stuk efficiënter te maken. De auto is nu eenmaal veel sneller dan iemand die lopend de geparkeerde auto’s controleert. In plaats van dertien bekeuringen op een dag, kan de scanauto er wel tweehonderd uitschrijven. Dat is overigens niet het doel. Eerlijker gebruikmaken van de openbare ruimte daarentegen wel. Daarnaast wil je overlast die bijvoorbeeld ontstaat door foutgeparkeerde auto’s beperken.”  

1. Het beleid optimaliseren 

Met de data die de scanauto ophaalt, kan nog veel meer. Niet alleen op het gebied van parkeren. Tinselboer: “Met de data kan je bijvoorbeeld ook je beleid optimaliseren. Een scanauto meet namelijk in welke mate parkeerplaatsen bezet zijn. Dit biedt inzicht in de parkeerdruk in een bepaalde straat. Is deze hoog en kunnen bewoners daardoor geen plek vinden voor hun auto, dan bieden parkeervergunningen mogelijk uitkomst.  

Met de scaninfo data kan ook het zoekverkeer teruggedrongen worden. In een stad als Amsterdam is 30 procent van de rondrijdende auto’s op zoek naar een parkeerplek. Op basis van realtime informatie kunnen we bestuurders adviseren om in een bepaalde parkeergarage te parkeren. En dat is volgens Tinselboer hard nodig, en wel om drie redenen. “Het autobezit neemt toe, steden hanteren een steeds lagere parkeernorm en de ruimte wordt schaarser. ” 

2. Je organisatie verbeteren 

Een scanauto verbetert ook je organisatie. Zo is het aantal veiligheidsincidenten met parkeerhandhavers drastisch minder. En kan een scanauto veel meer voertuigen controleren dan een handhaver te voet of op een fiets. “Op basis van een foto kan je bepalen of een overtreding is begaan. En dat voor tweeduizend auto’s per uur. En hoe meer routes je rijdt, hoe efficiënter het wordt. Je kunt dan beter inschatten op welke tijdstippen je waar moet rijden”, aldus Tinselboer.   

3. De kwaliteit van de dienstverlening verhogen 

Ook de dienstverlening die je als gemeente aanbiedt verbetert met de komst van de scanauto. Tinselboer illustreert dat aan de hand van een voorbeeld: “Door de data van de scanauto te koppelen aan de data van bezwaren op bekeuringen, kun je nagaan om welke reden vaker bezwaar wordt aangetekend. Daaruit kan blijken dat in een bepaalde straat een bordje niet goed zichtbaar is, waardoor niet duidelijk is dat er betaald parkeren geldt.” 

Empaction ontrafelt parkeervraagstukken 

Gemeenten die overwegen een scanauto in te zetten, schakelen Empaction in voor advies. Tinselboer legt uit: “We bepalen eerst de doelstellingen. Over het algemeen zijn dat het efficiënter handhaven, het eerlijker gebruiken van de openbare ruimte en geld besparen. Vervolgens stellen we in samenwerking met de desbetreffende gemeente de functionele eisen voor de scanoplossing (de scanauto en het achterliggende IT-systeem) op en volgt er een openbare aanbesteding.” Het echte werk begint voor gemeenten eigenlijk pas als het eenmaal technisch werkt. “Dan dienen vragen zich aan als ‘wat ga ik met deze data doen’, ‘hoe gebruik ik deze data’ en ‘hoe moet ik deze data lezen’. De mate waarin een gemeente al data-analyses doet hangt heel erg af van of ze al werken met een scanauto of niet. Het is lastig om een start te maken, je wordt ineens geconfronteerd met een grote hoeveelheid data. Daar adviseren we natuurlijk in. Het is een investering, niet alleen in de oplossing zelf, maar ook in het kennisniveau en de ontwikkeling van je mensen. Je wilt immers niet weten dát er in de ene wijk vaker voor parkeren wordt betaald dan in een andere, maar waaróm. Op de juiste manier data interpreteren is een grote stap. In een G20-gemeente waar ik een project voor doe is om die reden een data-analist aangesteld.” 

De scanauto krijgt steeds meer mogelijkheden 

Alles is continu in beweging. Hierdoor krijgt ook de scanauto steeds meer functionaliteiten. Zo worden er hier en daar al proeven gedaan met het detecteren van afval dat naast de ondergrondse container wordt geplaatst. “Verder kan je denken aan het handhaven van een milieuzone of een stadsafsluiting. Fietsenoverlast is een groot probleem, ook dat zou de scanauto in de nabije toekomst kunnen vastleggen. Of het detecteren van kapotte straatverlichting. Alles wat te maken heeft met objectherkenning, daar zou in principe een scanoplossing voor kunnen worden gebruikt.” 

Ondanks dat de scanauto dus veel meer mogelijkheden heeft dan alleen het opsporen van niet-betalende parkeerders, is de ambitie voor een gezondere en leefbaardere stad nog niet de primaire reden voor overheden om een scanoplossing in te zetten, weet Tinselboer te vertellen. “Terwijl het daar wel aan bijdraagt. Bovendien geeft dat de mogelijkheid om de investering vanuit andere hoeken dan het parkeerbeleid te financieren.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Digitale overheid
filter_listLongread

Grootschalige verbouwing van Nederland vraagt digitaliseringsstrategie van de overheid

12 sep 2022
Overheid aan zet: strategischer nadenken over positie in digitalisering gebiedsontwikkeling
Lees verder
flash_onNieuws

Energietransitie vereist betere afspraken over data

5 sep 2022
Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben…
Lees verder
Bezorgrobot Rosie
descriptionArtikel

Bezorgrobot Rosie brengt de boodschappen op campus Rotterdam

20 jun 2022
Miljoenen pakketjes worden elke dag van distributiecentra naar hun bestellers gebracht. Hiervoor worden vooralsnog…
Lees verder
Luchtfoto
flash_onNieuws

Publicatie: Data en Gebiedsontwikkeling

19 apr 2022
De SKG Kring van Adviseurs Gebiedsontwikkeling van de TU Delft beschrijft in de nieuwe publicatie Data en…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr 2022
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
ezways
flash_onNieuws

App leidt slechtzienden door Arnhem Centraal

17 mrt 2022
Precies je weg kunnen vinden in het Arnhemse treinstation. Dat kan lastig zijn als je een visuele beperking hebt.…
Lees verder
Smart city Floriade
descriptionArtikel

Floriade als proeftuin voor Almere van de toekomst

17 mrt 2022
Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal…
Lees verder
Parkeren in de stad
descriptionArtikel

‘We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van steden’

14 mrt 2022
Een van de maatregelen die gemeenten nemen in de ambitie naar leefbaardere steden is het verminderen van auto’s op…
Lees verder