Een Tiny Forest in jouw gemeente? Zo regel je het.

dinsdag 21 januari 2020
timer 5 min
Een Tiny Forest in jouw gemeente? Zo regel je het.

Foto's: IVN Natuureducatie

Waar moet je beginnen als je in jouw gemeente of provincie een Tiny Forest wil realiseren? Daan Bleichrodt van IVN geeft tips voor de ambtenaar.

“Liever tien kleine bossen dan één grote”, kopten de nieuwsmedia vorige week. De voordelen van kleine bossen zijn veel groter dan tot nu toe aangenomen, bleek uit onderzoek van de Universiteit van Gent. En dus valt er veel winst te behalen door zo veel mogelijk van die Tiny Forests aan te leggen. Ze zijn tenslotte maar zo groot als een tennisbaan. Waar te beginnen?
 

 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De naam Tiny Forest is een merknaam. Niet alle kleine bossen zijn een Tiny Forest, daarvoor dient het bos aan een aantal voorwaarden te voldoen. “Het gaat al heel goed met de Tiny Forests”, weet Daan Bleichrodt. Hij is bij IVN Natuureducatie als projectleider verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kleine bossen, in Nederland, maar binnenkort ook in landen als Duitsland, België en Engeland. “We hebben inmiddels met 63 Nederlandse gemeenten een overeenkomst voor de realisatie van drie of meer Tiny Forests, komend jaar komen er zeker al zestien bij. Onze doelstelling om in 2021 honderd Tiny Forests te hebben zullen we ruimschoots halen.”
 


Overheden zijn belangrijk

Er mogen er natuurlijk altijd meer bij. Particulieren nemen vaak het initiatief voor een Tiny Forest, gemeenten en provincies staan financieel gezien meestal aan de wieg van een minibos en spelen dus een belangrijke rol. Maar waar zou je als ambtenaar moeten beginnen als je in jouw gemeente een Tiny Forest zou willen hebben? “Als je als ambtenaar een of meerdere Tiny Forest zou willen aanleggen in je gemeente is het goed om te starten met een uitvraag onder je bewoners. Doe een open oproep, op die manier kom je erachter in welk deel van de gemeente er draagvlak is voor een minibos. Je kunt hiervoor de krant benaderen of social media inzetten.” Draagvlak is van groot belang, een Tiny Forest moet na aanleg ook onderhouden worden, zeker in het begin. “De idee:en en mogelijke locaties komen dan als het goed is vanzelf binnen. Vervolgens kan je een bijeenkomst organiseren waarbij verschillende groepen hun ideeën aan elkaar presenteren. Ik heb al verschillende van dat soort bijeenkomsten bijgewoond en dat zijn echt kippenvelmomenten.”
 

 

Beheerplannen en subsidies

Als eenmaal een locatie is gekozen kan de gemeente helpen bij het maken van het ontwerp, het maken van een beheerplan of de beplanting. Verder kan de gemeente een school of kinderopvang betrekken bij een Tiny Forest, een van de voorwaarden die er aan het minibos worden gesteld. “Verder is het handig als er iemand meekijkt die veel weet van bomen en planten, dat zou een stadsecoloog kunnen zijn of de groenbeheerder.” Voor de ontwikkeling van een Tiny Forest is 22.000 euro nodig. De gemeente kan helpen bij het bij elkaar krijgen van dat bedrag. Bijvoorbeeld door subsidies of fondsen aan te vragen of een crowdfundingsproject te ondersteunen.
 


Kennisuitwisseling

Als het bos er eenmaal is, houdt de rol van de gemeente niet op. “Het is eeuwig zonde als je niets doet met het Tiny Forest”, zegt Bleichtrodt. “Heel veel gemeenten hebben een Natuur Milieu Educatiecentrum, waar bijvoorbeeld leerkrachten zich kunnen laten bijscholen. De gemeente zou hier uitwissel- en inspiratiebijeenkomsten voor leerkrachtenen buurtbewoners kunnen. Verder heeft de gemeente natuurlijk een rol in het beheer van een Tiny Forest, al was het alleen maar omdat ze verantwoordelijk is voor de veiligheid en het de eigen grond is.”
 


Provincie en Rijk

Naast gemeenten kunnen ook het Rijk en provincies belangrijk zijn voor de ontwikkeling van Tiny Forests, vindt Bleichrodt. “Ik zie een rol voor de centrale overheid bij het stimuleren van verder onderzoek naar de effecten van de bosjes. Een aantal provincies steunt de Tiny Forests al met financiële bijdragen en door het organiseren van netwerkbijeenkomsten. Door de steun van provincies Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland, Brabant, Gelderland en Limburg hebben we nog dertig extra partnerships met gemeenten kunnen sluiten. Dit waren allemaal gemeenten die we niet konden helpen vanuit de financiering van de Nationale Postcode Loterij. Met de steun van provincies hebben we voor 55 gemeenten regelingen kunnen treffen, waar we eerst ruimte hadden voor slechts 25 gemeenten. We kunnen het geld goed gebruiken voor cursussen voor particulieren die een Tiny Forest willen onderhouden. Verder zijn er ook veel particulieren met een grote achtertuin die een kleine variant van een Tiny Forest zouden willen aanleggen. Zo’n bosje is 6 m2 en kost 750 euro en er is veel animo voor. Voor het Rijk is dit een manier om met weinig fianciering, veel kleine bosjes aan te leggen.”


Tips voor de overheid

 • Doe een uitvraag onder je bewoners waar een Tiny Forest gewenst is
 • Deel je kennis bij het maken van beplantings- en beheerplannen
 • Deel je netwerk bij scholen, hoveniers, lokale vrijwilligersafdelingen van IVN en KNNV
 • Help bij het aanvragen van subsidies en fondsen
 • Betrek scholen en andere organisaties voor het creëren van een breed draagvlak
 • Benut het Tiny Forest voor het houden van bijeenkomsten en voor kennisuitwisseling
 • Stel financiering beschikbaar voor de realisatie van Tiny Forests

Handige links


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Botanisch stoepkrijten
flash_onNieuws

Veerkracht in de relatie mens-natuur biedt kansen

9 jun om 08:00 uur
Om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan is de inzet van de hele samenleving nodig. Naast bescherming van…
Lees verder
KAN Leertraject
flash_onNieuws

KAN Leertraject: De basis voor Natuurinclusief ontwikkelen

7 jun om 09:51 uur
De natuur staat in Nederland onder grote druk. Voel jij ook de behoefte om hier iets aan te doen? Om in jouw…
Lees verder
Nestkasten
descriptionArtikel

Natuurinclusieve beweging krijgt steeds meer voet aan de grond

1 jun om 10:44 uur
In maart 2021 werd het Manifest Natuurinclusief Bouwen gepubliceerd. Een oproep aan de politiek om van…
Lees verder
Bij
flash_onNieuws

Het is Wereld Bijendag! 5 bijvriendelijke artikelen

20 mei om 12:30 uur
20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Bijendag. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht…
Lees verder
Campus Saxion
filter_listLongread

‘Een van de mooiste momenten van student zijn’

16 mei om 14:31 uur
Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuurinclusieve campus
Lees verder
KIT AMsterdam
flash_onNieuws

Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

28 mrt om 15:01 uur
Amsterdam telt sinds de afgelopen drie jaar 14 nieuwe slimme blauw-groene daken. Samen zijn ze goed voor 12.683…
Lees verder
vuurtoren
descriptionArtikel

Earth Hour: 4 artikelen over duisternis

25 mrt om 12:54 uur
Dit weekend gaat de zomertijd in. Traditioneel ook het weekend van Earth Hour, een internationaal evenement dat…
Lees verder
Fietsen in de natuur
flash_onNieuws

Rli: 'Biodiversiteitscrisis even groot als klimaatcrisis'.

23 mrt om 14:29 uur
De natuur in Nederland gaat hard achteruit. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) roept het kabinet…
Lees verder