Diersoorten net zo belangrijk als de mens

vrijdag 5 februari 2021
timer 3 min
Diersoorten net zo belangrijk als de mens

Vroeger waren er geen strikte bouwbesluiten of strenge controles. Het belangrijkste was dat je een dak boven je hoofd had. En als dat ook een dak voor allerlei dieren was, dan maakte dat niet heel veel uit. 

Moderne huizen voldoen aan de hoogste eisen qua veiligheid en gezondheid, maar ruimte voor dierlijke gasten is er niet meer. Daardoor zijn we inmiddels in een situatie geraakt waarbij we gehinderd worden door aanwezigheid van beschermde soorten bij bouwprojecten. Dat probleem hebben we zelf veroorzaakt. 

Hermetisch afgesloten

Het gaat hier niet om grote natuurgebieden die verloren zijn gegaan, snelwegen die migratie van soorten onmogelijk maken of een te hoge stikstofneerslag op gebieden die daar niet langer tegen kunnen. Het gaat simpelweg om de woonwijk. Alle oude gebouwen met oude pannendaken worden vervangen voor strakke nieuwbouwwoningen die hermetisch zijn afgesloten. De mussen, gierzwaluwen en vleermuizen die in de oude woningen zaten, moeten maar verhuizen. Maar waar moeten ze naar toe? Het aandeel geschikte woningen wordt steeds kleiner! 

Daar is het misgegaan. Al deze diersoorten vervullen een specifieke rol in het voedselweb. Het is niet te zeggen welke soort het belangrijkst is, maar een ding is zeker: ze zijn net zo belangrijk als de mens. Om alle soorten te beschermen wordt ontzettend veel data verzameld om regelmatig de stand van de soorten te bepalen. Soorten die het slecht doen krijgen een beschermingsstatus. Dat is wat er is gebeurd met vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en nog veel meer soorten. Daar ligt de oplossing van het probleem.

Door in alle nieuwbouwwoningen rekening te houden met beschermde soorten, nemen populaties weer toe. Na verloop van tijd kan dan de beschermde status wegvallen. Dat hoeft helemaal niets te kosten. Door ruimte achter een boeiboord te laten, door gevelpannen een centimeter of drie over te laten steken of ruimte tussen dakgoot en muren te laten, kan er al zoveel ruimte ontstaan. In de handel zijn letterlijk tientallen voorzieningen te koop die je kan inbouwen in nieuwe gebouwen. Ook maatwerk is mogelijk door je even te verdiepen in de mogelijkheden.

Koudebrug vermijden

Wil je dat allemaal niet, dan is er nog een mogelijkheid. Voor vleermuizen heeft Miecon nu een in te bouwen vleermuizenkast ontwikkeld die groot genoeg is om een kraamkolonie te herbergen. Die zijn er al veel meer in de handel, maar die hebben allemaal het probleem dat ze een risico vormen op het ontstaan van koudebruggen. Om juist dit probleem te verhelpen, hebben we een vleermuizenkast ontwikkeld die gemaakt is van isolatiemateriaal. 

De kast is superlicht (ca. 2 kg) en kan daardoor door iedere metselaar in zijn eentje worden geplaatst. Hij is toepasbaar in elke isolatieschil door de dikte van 100 mm. Daarvan bestaat 60 mm uit isolatiemateriaal. De vleermuizen krijgen toegang tot de kast via een open stootvoeg die aansluit op de kast. En wil je laten zien dat je wat voor vleermuizen doet, dan kun je ook een zogenaamde invliegsteen erbij aanschaffen. Die zijn er in allerlei maten en vormen. Wij leveren de standaard ‘brievenbusversie’ of een maatwerksteen waarbij u de gevelstenen aanlevert en wij deze omvormen tot een invliegsteen met een horizontale invliegopening.

Meer informatie is te vinden via miecon.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder