De Gezonde Weg

vrijdag 15 oktober 2021
timer 4 min
De Gezonde Weg

De Gezonde Weg. Het klinkt als een contradictio in terminis. Toch zijn er wat betreft provincie Zuid-Holland genoeg kansen om een weg gezonder te maken. Zowel op het gebied van de concrete infrastructuur als van de mobiliteit.

“We willen met de term Gezonde Weg een beetje prikkelen”, verklaart projectleider Hetti van Hamersveld de bijzonder naam. Want een weg roept nu eenmaal niet direct associaties op met een gezond leven, geeft ze toe. De afgelopen jaren was gezondheid geen beleidsthema binnen de provincie. “Het onderwerp was van onze radar verdwenen, onder meer door de overgang van jeugdzorg naar de gemeente en ook het afbouwen van onze rol op het gebied van zorg en welzijn. Nu pakken we het weer op. Gedeputeerde Staten hebben Gezond & veilig Zuid-Holland nadrukkelijk als ambitie benoemd. Dat geven we invulling door het thema binnen bestaande domeinen op te pakken. De Gezonde Weg zien we binnen infrastructuur en mobiliteit als een aanjaagproject.”

Voor onszelf hebben we vier verbeterpunten opgesteld:

  1. Onze werkprocessen moeten nog meer uitnodigen om vraagstukken integraal te bekijken en dus ook gezondheid mee te nemen bij infrastructurele projecten;
  2. Ruimtelijke ordening en mobiliteit moeten nog meer gezamenlijk optrekken;
  3. Partners zoeken om gezondheidseffecten te kwantificeren;
  4. Bewoners en gebruikers betrekken bij het ontwikkelen van verbeterpunten op een specifieke locatie.

Hoewel het project bij de provincie volgens Van Hamersveld nog in de kinderschoenen staat, zijn er meer dan voldoende ideeën. De Gezonde Weg kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Zo kun je denken aan de weg zelf, het asfalt en de stenen. Maar ook aan de figuurlijke weg die je aflegt om van A naar B te komen. “De dingen die we bedenken zijn niet allemaal nieuw. Zo stimuleren we al langer het gebruik van de fiets. Dat heeft voordelen voor de gezondheid van de fietser en de omwonenden en verbetert tegelijk de doorstroming. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Eerder nadenken over gezondheid

Om het gebruik van de fiets nog meer te stimuleren is er meer werk te doen voor de provincie. “We weten vaak van tevoren welke wegwerkzaamheden er op de planning staan. Voor automobilisten is goed geregeld dat ze op tijd worden geïnformeerd over afsluitingen en alternatieve routes. Terwijl fietsers het op de plek van de werkzaamheden vaak zelf maar moeten uitzoeken. Bij de projectplanning wordt de fiets pas later in de plannen meegenomen en rondom de weg geprojecteerd. Om dit te verbeteren moet er iets veranderen in de mindset zodat we evenredig veel aandacht besteden aan alle modaliteiten. Momenteel worden projecten vanuit één dimensie aangevlogen en zijn we eigenlijk altijd te laat. We zullen dus van tevoren moeten kijken welke gezondheidsaspecten we kunnen meenemen. Het zal afhankelijk zijn van het project welke mogelijkheden er zijn.”

De inrichting van de weg kan ook bijdrage aan de gezondheid van de gebruiker en omwonenden. Denk maar aan geluidsreducerend asfalt. “Of denk aan het stimuleren van beweging als je even staat te wachten bij de bushalte. En zo hebben we nog veel meer ideeën.”

Het is wel duidelijk dat er een andere denkwijze nodig is als je een weg gezond zou willen maken. “Tot nu toe is de infrastructuur altijd op gericht om de reistijd zo kort mogelijk te maken. Vanuit het oogpunt van gezondheid hoeft dat niet per se. Het gaat er vooral om dat je de reistijd voorspelbaar maakt. Minder stress is ook gezonder.”

Webinar Timmeren aan de Gezonde Weg

Op 2 november organiseert provincie Zuid-Holland het webinar Timmeren aan de Gezonde Weg. Hetti van Hamersveld zal dan meer vertellen over het project. “We hopen dat dit het begin is van een netwerk van mensen die met dit onderwerp bezig zijn. Zodat we elkaar verder kunnen helpen.” Ook Thalia Verkade, co-auteur van het boek ‘Het recht van de snelste’ zal een presentatie geven. Kijk hier voor meer informatie en/of aanmelden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Toekomstbeeld fiets
flash_onNieuws

Nationaal Toekomstbeeld Fiets vastgesteld

25 mei om 08:00 uur
Met het Nationaal Toekomstbeeld Fiets kunnen overheden en maatschappelijke partners aan de slag om de kracht van…
Lees verder
Groene steden
person_outlineBlog

We hebben meer groene steden nodig!

24 mei om 08:00 uur
Het is lente, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de vogeltjes fluiten. Oftewel, het is tijd om lekker naar…
Lees verder

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
voetgangerscongres
flash_onNieuws

Wat is jouw bijdrage aan de gelukkige, gezonde voetganger?

23 mei om 10:26 uur
Op 13 oktober vindt in Zwolle het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Deze editie daagt de organisatie je uit te…
Lees verder
Fietsstad Enschede
descriptionArtikel

‘Fietsstad Enschede heeft enorm veel te bieden'

19 mei om 08:00 uur
Fietsprofessionals uit binnen- en buitenland komen op 1 en 2 juni naar Enschede voor de laatste nieuwtjes en…
Lees verder
Fiets naar je werk
flash_onNieuws

Fiets naar je Werk Dag op 19 mei

18 mei om 10:40 uur
NFP Groep roept werkend Nederland op om komende donderdag, tijdens de 16e editie van de landelijke Fiets naar je…
Lees verder
Schone lucht zuid holland
flash_onNieuws

Voor elfde jaar op rij schonere lucht in Zuid-Holland

18 mei om 10:37 uur
De lucht in Zuid-Holland wordt steeds schoner, blijkt uit de Voortgangsrapportage luchtkwaliteit 2022. De…
Lees verder
Oude mensen op de fiets
flash_onNieuws

Fietsprogramma Doortrappen steeds succesvoller

16 mei om 16:26 uur
Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat het programma Doortrappen sinds de start in 2018 sterk is…
Lees verder