Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

woensdag 24 januari 2024

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het Seminar MCD over hoe logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie nauw met elkaar verweven zijn.

De verwachtingen van onze stadsomgeving

In een snel evoluerende stadsomgeving verwachten we altijd iets te beleven. Of het nu gaat om trouwerijen op het stadhuis of kerstinkopen doen, onze openbare ruimte moet schoon en goed onderhouden zijn. Nick Juffermans, Projectleider en Strategisch Adviseur bij Goudappel, benadrukt dat de logistiek van essentieel belang is voor het functioneren van de stad. Het inzamelen van afval, als voorbeeld, vereist strategisch geplaatste ondergrondse ophaalcontainers en verzamelplaatsen. Het nieuwe inzamelen verhoogt het aantal inzamelmomenten, waardoor de stad efficiënter functioneert.

Logistiek in de stad: ruimteclaims en uitdagingen

Juffermans wijst erop dat logistiek niet per se meer ruimte hoeft in te nemen dan andere domeinen. Een onderzoek van de Topsector Logistiek concludeerde dat niet alles meer past in de schaarse openbare ruimte. Het draait om het maken van keuzes en begrijpen van de effecten. Specifieke functies met een zwaar bevoorradingsprofiel zijn mogelijk niet meer haalbaar in een krappe binnenstad. Het is essentieel om de eisen aan de omvang en aantallen voertuigen in een stad te begrijpen en de effecten ervan te evalueren.

Meer dan een puzzel

Logistiek wordt vaak gezien als een grote efficiencypuzzel, vooral met betrekking tot het rondrijden van pakketten en diensten. Juffermans benadrukt dat er meer factoren zijn die bepalen wanneer en hoe vol een logistiek voertuig opereert. Het inzamelen van afval, bijvoorbeeld, mag niet leiden tot ontevreden bewoners door verminderde efficiëntie. Het is van vitaal belang om een evenwicht te vinden tussen efficiëntie en klanttevredenheid.

Vitale stadscentra

Zonder aandacht voor logistiek dreigen veel centrumgebieden snel hun vitaliteit te verliezen. Alleen functies met kleinschalige bevoorrading zullen overblijven, terwijl evenementen, horeca en retail zich mogelijk naar meer bereikbare locaties verplaatsen. Het concept van de 'Mall of the Netherlands' zou zich wellicht over het hele land kunnen verspreiden.

Verbinding met andere domeinen

Juffermans benadrukt de noodzaak van verbinding met andere domeinen. Het inspiratieboek van de Topsector biedt een integraal beeld van alle domeinen, waaronder logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie. Het is essentieel om beleidsmakers te inspireren om na te denken over de integrale opgave en de samenhang tussen keuzes te begrijpen.

Integratie van toekomstbeelden

Het begrip van de samenhang tussen logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie is cruciaal voor het creëren van toekomstbeelden. Het inspiratieboek van de Topsector fungeert als een leidraad voor beleidsmakers om te streven naar een evenwichtige benadering van stadsontwikkeling, waarbij alle domeinen gelijkwaardig worden meegenomen.

Naar een geïntegreerde stadsplanning

Het streven naar geïntegreerde stadsplanning vereist het aansluiten van alle domeinen aan de voorkant, zonder kunstmatige volgordelijkheid. Logistiek is een cruciale factor die, wanneer goed geïntegreerd, de levensvatbaarheid en duurzaamheid van stadscentra kan waarborgen.

Nick Juffermans op Seminar MCD

Op dinsdag 27 februari vindt in Rotterdam het Seminar MCD plaats, Nick Juffermans is een van de sprekers. Ga met Nick in gesprek over zijn stelling 'Beleving en een sterke lokale economie in de binnenstad wordt geleverd met een vrachtwagen!'. Ben jij een stads- en beleidsmaker en werk jij aan de verdichte, historische, autoluwe of leefbare stad? Kom dan naar het seminar en ga het gesprek aan. Welke keuzes maak jij in onze toekomstige openbare ruimte? En hoe? 

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor Seminar MCD

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli: Verbeter balans tussen beleid en uitvoering leefomgeving

3 jan om 14:13 uur

Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan het realiseren van…

Lees verder
flash_onNieuws

Praat mee over de inrichting van Nederland

29 nov 2023

Iedereen kan vanaf nu advies geven over hoe Nederland ingericht zou moeten worden. Deze adviezen worden…

Lees verder
descriptionArtikel

Boodschap architecten aan kabinet: neem regie over ruimtelijke ontwikkeling

22 nov 2023

Met het oog op een toekomst die duurzaam en aangenaam is, deelt de Branchevereniging van Nederlandse…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatregelen tegen vol stroomnet

26 okt 2023

De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…

Lees verder
descriptionArtikel

Duurzaam en circulair: van containerbegrip naar concrete ambities in Montferland

25 okt 2023

Net als in heel Nederland moeten ook in gemeente Montferland woningen worden gebouwd. De komende jaren zullen…

Lees verder