33 geheimen voor mensgerichte gebiedsontwikkeling

vrijdag 7 februari 2020
timer 3 min
33 geheimen voor mensgerichte gebiedsontwikkeling

Sandra Poelman Foto: Jacques Splint

Het boek Van hopeloos naar hotspot van Sandra Poelman geeft praktische tools voor het transformeren van een plek van leegstand naar een levendige plek met meerwaarde voor de maatschappij.

Het doel van de Omgevingswet is duidelijk: de ruimtelijke ordening moet integraler, flexibeler, eenvoudiger en dichter bij de burger. Vooral dat laatste aspect is niet altijd even makkelijk te realiseren. Gebiedsontwikkelaars hebben veel verstand van de hardware, kennis van de software blijft vaak achter. Het boek Van hopeloos naar hotspot – 33 geheimen voor mensgerichte gebiedsontwikkeling van Sandra Poelman geeft praktische tools voor mensgerichte gebiedsontwikkeling.


Weinig kennis over de software

“Het boek is bedoeld voor iedereen die aan de slag gaat met herontwikkeling”, vertelt Poelman. “Ik wil hen op een positieve manier helpen bij het proces, dat als heel complex en groot ervaren kan worden. Gebiedsontwikkelaars hebben meestal veel kennis van de hardware, weten alles over de ruimtelijke aspecten en hoe je een project moet financieren. Maar de software, daar hebben ze weinig over geleerd. Ik ben zelf ook zo geschoold, heb Bouwkunde gestudeerd aan de TU in Eindhoven. Maar daar vertellen ze je weinig over hoe je je organisatie inricht, hoe je duurzame samenwerkingen realiseert en hoe je alle stakeholders bij een project betrekt.” 


Champions League

Met name in binnensteden en centrumranden ligt momenteel een flinke opgave. “Er is veel leegstand en daar moeten we iets mee. Ik noem dit ook wel de Champions League van het bouwen. In deze gebieden heb je namelijk met heel veel factoren te maken, iedereen vindt er iets van. Gemeenten beginnen er nu soms niet eens aan omdat het zo complex is en hopeloos lijkt door gebrek aan programma. Ik probeer mensen aan te zetten tot ondernemend denken.”


Sterk doel voor ogen

Zeker nu de integrale opgaven over elkaar heen buitelen blijft het menselijke aspect van een project soms buiten beschouwing. “Men vindt het vaak ontzettend moeilijk. De opvatting is dat projecten niet te financieren zijn als je alle opgaven mee wilt nemen. Geld is dus leidend. Terwijl ik allerlei projecten heb begeleid waar we vanuit allerlei kanten financiering loskregen. Als je een sterk doel voor ogen hebt, zijn er altijd partijen die er samen de schouders onder willen zetten.”
Het boek van Poelman onderscheidt zich van andere vakliteratuur door een losse en persoonlijke schrijfstijl. De 33 geheimen voor een mensgerichte gebiedsontwikkeling komen voort uit Poelmans eigen ervaringen en zijn gelardeerd met emoticons en veel foto’s. Tips variëren van ‘never waste a good crisis’ tot ‘hoed u voor de overconceptuele benadering’. Poelman adviseert om het boek al tijdens de plan- of initiatieffase ter hand te nemen.


Over de  auteur

Sandra Poelman is herontwikkelaar en ondernemer. Ze is eigenaar van Glowingplaces, businesscoach stedelijke transformatie, strategisch adviseur, spreker en auteur. Projecten die ze heeft begeleid zijn onder meer de herontwikkeling van Strijp S en Mariënhage in Eindhoven. Meer informatie over het boek en bestelmogelijkheden vind je hier.
 
Knoop Mariënhage in aanbouw Foto: Bas Gijsselhart

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.

30 okt 2023

Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…

Lees verder
person_outlineBlog

‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal

11 sep 2023

Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…

Lees verder
descriptionArtikel

Boosheid of betrokkenheid?

30 mei 2023

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…

Lees verder
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei 2023

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder
descriptionArtikel

Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen

19 apr 2023 timer4 min
Een van de grootste decentralisaties in de Nederlandse geschiedenis zal op 1 januari 2024 plaatsvinden. De…
Lees verder
flash_onNieuws

Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024

15 mrt 2023

De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…

Lees verder
Succesvolle Participatie
flash_onNieuws

Nieuw boek over participatie in de fysieke leefomgeving

21 sep 2022
Met de nieuwe Omgevingswet in het vizier zijn gemeenten, projectontwikkelaars en ontwerpers al volop bezig om…
Lees verder
Rondetafel
filter_listLongread

Rondetafel Omgevingsvisie

28 jun 2022
In veel gemeenten en provincies is of wordt een Omgevingsvisie vastgesteld. Een langetermijnvisie op de…
Lees verder