"Nederland is heel goed in gebiedsontwikkeling"

donderdag 5 oktober 2023

We hebben in Nederland vaak de neiging om de nadruk te leggen op wat niet goed en wat beter kan. Ja, bij gebiedsontwikkeling botst het vaak tussen ruimte en mobiliteit. En ja, het duurt lang voordat we tot resultaten komen. Maar zodra je de grens over gaat, zie je pas dat wij Nederlanders eigenlijk heel goed zijn in gebiedsontwikkeling, vindt Bas Govers van Goudappel.  

“Wie goede voorbeelden wil zien van integrale gebiedsontwikkeling komt naar Nederland.” Bas Govers is al jarenlang adviseur mobiliteit en ruimte en verantwoordelijk voor de internationalisering binnen Goudappel. In die rol komt hij ook vaak in het buitenland en daar ziet hij met eigen ogen hoe groot de verschillen zijn met Nederland. “Natuurlijk is er nog veel te leren. Maar vergeleken met hoe het er buiten Nederland aan toe gaat zijn we hier heel goed in integrale gebiedsontwikkeling. We zijn gewend om samen te werken, om samen tot een oplossing te komen. Zodra je de grens over gaat zie je dat niet.” 

“Natuurlijk is er nog veel te leren. Maar vergeleken met hoe het er buiten Nederland aan toe gaat zijn we hier heel goed in integrale gebiedsontwikkeling. We zijn gewend om samen te werken, om samen tot een oplossing te komen.” 

Samenwerken zit ons in de genen 

Onze poldercultuur is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten ver te zoeken, weet Govers. “Daar zie je heel gesegregeerde oplossingen terug. In Duitsland wordt heel erg gedacht vanuit de bouw en infrastructuur. Terwijl in Zwitserland heel veel geld zit en er daardoor met dure oplossingen als tunnels of overgedimensioneerde hoofdknopen samenhang wordt bewerkt”, somt Govers op. “In Nederland doen we al sinds 1600 aan integrale gebiedsontwikkeling omdat we moesten vechten tegen het water. Samenwerken zit ons in de genen. In andere landen is landbezit veel belangrijker.” 

Govers vindt dat we in Nederland te veel nadruk leggen op wat er niet goed gaat. “We zien alles wat er mis gaat. En er zijn heus nadelen te noemen van onze cultuur. Samenwerken is immers niet makkelijk. Maar uiteindelijk komen er altijd resultaten. Kijk maar naar onze Vinexwijken, zoals Leidsche Rijn. En men vindt van alles van Houten, maar het is een vitale gemeenschap met gezonde woningprijzen, het is er verkeersveilig, er is nagedacht over scholen en voorzieningen en er is een station. Kom er maar eens om!” 

Verenigde Staten 

Ons betalingssysteem voor ov is misschien geen gebiedsontwikkeling, maar wat Govers betreft wel een goed voorbeeld van een geïntegreerde oplossing. “Met je OV-Chipkaart kan je betalen voor alle modaliteiten. In San Francisco alleen al zijn 27 vervoersmaatschappijen met elk een eigen systeem.” 

Ook op Washington Dulles International Airport een voorbeeld van hoe het niet moet. “Daar werd een Metrorail aangelegd naar het vliegveld toe. De halte ligt echter niet bij de ingang van het vliegveld, maar aan de andere kant van een gigantisch parkeerterrein. Was het denkbaar geweest een deel van de parkeerplaatsen te verschuiven vraag je je dan af. Heel Amerika is vergeven van dit soort voorbeelden”, vertelt Govers. “De busterminal van San Francisco is een fantastisch gebouw. De openbare ruimte eromheen is echter geen spat veranderd, dat sluit totaal niet op elkaar aan. Daardoor blijft het voor fietsers en voetgangers erg onaantrekkelijk om er te komen. Hoe anders is dat in Rotterdam, waar na de realisatie van de Weenatunnel het Centraal Station echt is gekoppeld aan de omgeving. In Japan wordt gebiedsontwikkeling meestal door één bedrijf gedaan. Binnen het gebied is  alles in orde, maar zodra je erbuiten komt zit je al gauw  in een soort no man’s land.” 

"Ik word een beetje moe van die discussie over de strijd tussen ruimte en mobiliteit, daar hadden we het 10 jaar geleden ook al over. Ik zou veel meer aandacht willen voor de relatie met de ruimtelijke economie." Bas Govers - Goudappel

Ruimtelijke economie 

Het moge duidelijk zijn. In Nederland kunnen we onze handjes dichtknijpen als het gaat om de integrale benadering van onze fysieke leefomgeving. Is er dan helemaal niets te verbeteren? “Ik word een beetje moe van die discussie over de strijd tussen ruimte en mobiliteit, daar hadden we het 10 jaar geleden ook al over. Ik zou veel meer aandacht willen voor de relatie met de ruimtelijke economie. De relatie tussen type bewinkeling en de bereikbaarheid, de relatie tussen kwaliteit van de openbare ruimte en vastgoedwaarde of de relatie tussen de aanwezigheid of bereikbaarheid van voorzieningen en werkgelegenheid en de woningwaarde. Bij gebiedsontwikkeling is ook de relatie met governance en financiering is van groot belang. Op stadsniveau als het gaat om zaken als een Omgevingsvisie, mobiliteitsbeleid, op locatieniveau in de vorm van een Omgevingsprogramma en een mobiliteitsconcept en op locatieniveau in de vorm van heldere afspraken omtrent te ontwikkelen parkeer- en stallingsvoorzieningen.”  

Biind Magazine over Integrale Gebiedsontwikkeling

Bovenstaand interview met Bas Govers verscheen in het digitale Biind Magazine over integrale gebiedsontwikkeling. Je leest het magazine gratis in onze bibliotheek. Elk Biind Magazine automatisch ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Almere zet verdichting in voor vergroening

8 apr om 16:41 uur

In de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
person_outlineBlog

De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?

15 mrt om 08:25 uur

“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”

Dit schreven…

Lees verder
descriptionArtikel

Op zoek naar onderhandelingsruimte

12 feb om 12:02 uur

Verschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…

Lees verder
descriptionArtikel

Altijd beweging in de stad: Logistiek als essentiële factor

24 jan om 15:26 uur

Ontdek de cruciale rol van logistiek in de dynamiek van de stad. Nick Juffermans deelt inzichten tijdens het…

Lees verder
descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli: Verbeter balans tussen beleid en uitvoering leefomgeving

3 jan om 14:13 uur

Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan het realiseren van…

Lees verder