Nederland als koploper Groene Klimaatoplossingen

dinsdag 21 november 2023

Tim van Hattum

Dat de wereld in brand staat hoef je niemand meer uit te leggen. Klimaat en het verlies aan biodiversiteit zijn de grootste opgaven van de 21ste eeuw. Ondanks al het alarmerende nieuws is er ook reden voor hoop. Tim van Hattum schrijft in zijn boek, de Only Planet klimaatgids voor de 21ste Eeuw, dat het nog niet te laat is om in actie te komen. Sterker nog, de meeste klimaatoplossingen zijn al beschikbaar. 

De natuur, zo stelt Tim van Hattum, is een van onze belangrijkste klimaatoplossingen. De grootste innovatie voor de 21ste eeuw is om onze samenleving meer in balans te brengen met de natuur. Zijn missie is om Nederland koploper te maken in groene klimaatoplossingen. Tim ontwikkelde samen met collega’s een visie voor Nederland in 2120. Hij liet zien hoe ons land eruit ziet als we gaan samenwerken met de natuur. Die veelbesproken visie heeft velen geïnspireerd en laat zien waarom en hoe Nederland koplopers Klimaatoplossingen kan worden. 

Steden als onderdeel van de oplossing

In zijn boek beschrijft hij zeven routes naar een hoopvolle toekomst. Eén van die routes gaat over de stad, omdat de stad een essentieel onderdeel is van de oplossing. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad en de groei van onze steden gaat onverminderd door. De woningen voor 3 miljard stedelingen moet tot 2050 nog worden gebouwd. En hoewel steden maar 3 procent van het landoppervlak bestrijken, zijn ze verantwoordelijk voor 80 procent van de CO²-emissies. Steden zijn daarbij niet ontworpen voor het nieuwe klimaat en kwetsbaar voor extreem weer zoals extreme neerslag, langdurige periode van droogte en extreme hitte. Uitdagingen genoeg dus. Maar steden kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing. Er is groeiende aandacht om steden op grote schaal te vergroenen om ze klimaatbestendig te maken maar vooral om de leefbaarheid van de stad te vergroten voor die miljarden mensen die er wonen.

Natuurinclusief en biobased

Daarbij speelt natuurinclusief bouwen een onmisbare rol. Steden van de toekomst zijn niet alleen groen, leefbaar en autoluw, maar ook de gebouwen zijn groen. Gebouwen zijn natuurinclusief, gemaakt van biobased materialen, klimaatpositief en voorzieningen voor flora en fauna op en aan het gebouw. Natuurinclusief bouwen vormt een belangrijk onderdeel van de visie naar Nederland in 2120. Investeren in kennis en innovatie op dit terrein is wereldwijd hard nodig. Ook op dat terrein kan Nederland koploper worden.

Over Tim van Hattum

Tim van Hattum is klimaatexpert en schrijver. Hij werkt als Hoofd van het Klimaatprogramma bij Wageningen University & Research. Tim heeft ruim 25 jaar ervaring als consultant, beleidsadviseur en onderzoeker en werkt aan klimaat en water vraagstukken in Nederland en internationaal. De afgelopen jaren was hij regelmatig in de media om te spreken over klimaatoplossingen en de complexe uitdagingen voor Nederland.
In 2022 verscheen zijn boek de Only Planet Klimaatgids voor de 21ste Eeuw. Daarin beschrijft hij 7 routes naar een hoopvolle toekomst. Tims kernboodschap is dat klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw zijn, maar dat het nog niet te laat is om in actie te komen. De meeste oplossingen zijn al beschikbaar en juist de natuur is onze belangrijkste klimaatoplossing. Er is geen tijd om te wanhopen, het is de hoogste tijd voor actie. 

In september van dit jaar liep hij de Jungfrau marathon in Zwitserland, een van de mooiste en zwaarste marathons ter wereld, om aandacht te vragen voor de smeltende gletsjers.

Tim van Hattum op Congres Natuurlijk

Op 30 november is Tim van Hattum een van de  keynote sprekers op Congres Natuurlijk. Hij vertelt meer over de zeven routes naar een hoopvolle toekomst en de rol van natuurinclusief bouwen. 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder