Natuurinclusief bouwen: ook goed voor de inwendige mens

dinsdag 28 november 2023

Marco van Es

Tot nu toe wordt natuurinclusief bouwen vooral gezien als manier om de biodiversiteit in de gebouwde omgeving te helpen herstellen. En ja, natuur en groen is goed voor onze gezondheid. Dat wordt echter wel heel letterlijk als we gaan kijken naar ons darmmicrobioom. Marco van Es van Bac2nature laat zien dat er een onlosmakelijk verband is tussen bacteriën in de stad en die in ons lichaam.

Veel van de immuun-gerelateerde ziekten hebben te maken met een verarmde diversiteit van ons darmmicrobioom. Marco van Es van stichting Bac2nature is ervan overtuigd dat een gezond dieet én een gezonde leefomgeving veel meer positief effect hierop heeft dan industriële supplementen. De teruggang in biodiversiteit heeft een directe invloed op ons immuunsysteem, zo stelt hij. 

Contact met micro-organismen

“Tot 10.000 jaar geleden bestond de mensheid vooral uit jagers en verzamelaars. Toen we ons voor het eerst gingen settelen en gingen boeren, zagen we de eerste veranderingen in ons immuunsysteem. De grootste verandering in ons contact met micro-organismen kwam met de Industriële Revolutie. Dat had effect op onze voeding en op onze leefomgeving.”

De sterilisatie van voedsel leidde ertoe dat eten en drinken weliswaar beter en langer houdbaar bleven, maar ook dat alle micro-organismen werden gedood in dat proces. “Dat heeft echt tot een grote teruggang in het contact met micro-organismen gezorgd”, stelt Van Es. “Natuurlijk kennen we ook wel andere processen om voedsel te bewaren, denk maar aan fermentatie. Maar in de zin van diversiteit was dit een sterke teruggang.”

Verstedelijking

Ook in onze leefomgeving veranderde het een en ander door de Industriële Revolutie. “We gingen meer en meer in steden wonen. Er kwam letterlijk meer afstand tussen mens en natuur. Onze huizen werden gebouwd met andere materialen. Je moet je voorstellen dat elk materiaal een eigen set aan bacteriën met zich meebrengt. Vroeger gebruikten we leem en hout, nu kwamen er kunststoffen in onze huizen.”

De verarming van de diversiteit van ons darmmicrobioom nam pas echt een vlucht na de Tweede Wereldoorlog, weet Van Es. “Je ziet dat met name terug in de toename van het aantal mensen met astma en allergieën. Een allergie is niets anders dan ons afweersysteem dat raar reageert op dingen waar het niet op zou moeten reageren. Je ziet de verarming direct terug in onze darmen en in de toename in ziekten die te maken hebben met ons immuunsysteem. Mensen die in Blue Zones leven hebben bijvoorbeeld een veel rijkere darmflora.”

Schepje grond op je hamburger

Onze wetenschap is zo ver, kunnen we er niet voor zorgen dat we de ontbrekende micro-organismen zelf toevoegen aan ons voedsel en onze omgeving? “Ja, er zijn stofjes die iets kunnen doen met ons immuunsysteem. Maar het belangrijkste is de diversiteit en dat kan je niet in losse elementjes toevoegen”, weet Van Es. “Een lepeltje grond op je hamburger? Ja, dat zou ons al een heel eind brengen.”

Ook onze leefomgeving kan van grote invloed zijn op onze weerbare gezondheid. “Het is goed voor de mens om nauwer in contact te zijn met de natuur. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat borstvoeding van betere kwaliteit is wanneer vrouwen dichtbij de natuur wonen. En in Finland is onderzoek gedaan bij een kinderdagverblijf. Daar werden letterlijk tegels uit de grond gehaald en groen ervoor in de plaats gezet. Nadat de kinderen een maand lang elke dag een uur buiten hadden gespeeld bleek dat hun darmflora en weerstand was verbeterd.”

De volledige versie van dit artikel lees je in Biind Magazine, dat deze editie volledig in het teken staat van natuurinclusief bouwen. In het magazine ook veel aandacht voor Congres Natuurlijk, dat op 30 november plaatsvindt in Zwolle. Marco van Es is een van de keynotes op dit congres. Kijk voor meer informatie op www.congresnatuurlijk.nl

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Groene tuinen steeds populairder

22 apr om 16:04 uur

Steeds meer woningeigenaren en huurders vergroenen hun tuin. Dat blijkt uit cijfers van Tuinbranche Nederland…

Lees verder
flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder