Kennisbank bundelt know how over natuurinclusief bouwen

woensdag 1 november 2023

Voor wie natuurinclusief wil bouwen, maar niet zo goed weet hoe, is er binnenkort de Nationale Kennisbank Natuurinclusief Bouwen (NKNB). Een initiatief van Unitura en Arcadis, die hun technische en ecologische kennis en ervaring met vergunningen en projectuitvoering combineren. 

Al sinds 2018 houdt Unitura zich bezig met productontwikkeling voor natuurinclusief bouwen, vertelt Henk Jansen, commercieel manager van het bedrijf. “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe je maatregelen precies uitvoert. Wij zijn in dat gat gesprongen. Sinds vorig jaar bieden we niet alleen technische oplossingen in gebouwen, maar denken we ook mee over de omgeving. Dus wat je op het gebied van voedsel en dekking kunt doen voor dieren.”

Mitigatiecatalogus

Deze know how komt binnenkort allemaal in een kennisbank te staan, die Unitura samen met Arcadis realiseert. “We werken al heel lang samen met Arcadis. Zij hebben heel veel expertise op het gebied van ecologisch advies, het regelen van ontheffingen en vernieuwende plannen binnen juridische kaders. Hun mitigatiecatalogus is nu de basis voor veel soortenmanagementplannen (SMP’s). Wij zijn sterk in productontwikkeling. We hebben besloten de handen ineen te slaan en de mitigatiecatalogus te digitaliseren en te ontsluiten. Het wordt daardoor een levend document, dat regelmatig wordt aangepast met de laatste inzichten.”

Niet alleen nestkastjes

De kennisbank wordt gelanceerd op Congres Natuurlijk en is vanaf dan vrij toegankelijk voor iedereen. “Het doel is om onze gezamenlijke kennis met iedereen te delen. En daarnaast komen er ook gewoon producten van onze concullega’s in te staan. Het unieke aan de kennisbank is verder dat het heel inhoudelijk is. Dus niet alleen de nestkastjes, maar ook de juridische kaders van maatregelen, wetenschappelijke onderbouwing en een indicatie of een maatregel bewezen effectief is en inzicht in de specifieke eisen per soort.” 
De tool is volgens Jansen op verschillende momenten in het proces te gebruiken. “Het Bouwbesluit wordt aangepast, hoe ga je daarmee om? En wat als een gemeente een puntensysteem hanteert? Soms moet je op basis van wetgeving maatregelen treffen. In de tool kan je opzoeken welke maatregelen (ecologische bouwstenen) wetenschappelijk onderbouwd zijn zodat je zeker weet dat het werkt. Maar er staan ook duidelijke tekeningen in, zodat bouwers en projectontwikkelaars weten hoe je iets maakt.”

Nieuwe standaard

Nu de kennisbank bijna klaar is, is het werk nog niet gedaan. Jansen: “We hebben hier heel veel energie in gestoken. We willen een nieuwe standaard zetten, een next level handreiking voor natuurinclusief bouwen. Er is nog heel veel ontwikkeling gaande dus ik zou iedereen willen oproepen: denk mee en kom met aanvullingen. Mijn wens zou zijn dat we een werkgroep oprichten met verschillende partijen zodat we samen de kennisbank verder kunnen ontwikkelen en actueel houden.”

Lancering op Congres Natuurlijk

De Kennisbank van Arcadis en Unitura wordt op 30 november gelanceerd tijdens Congres Natuurlijk, het evenement over natuurinclusief bouwen. Congres Natuurlijk vindt plaats in Zwolle en is gratis toegankelijk. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Meld je hier aan voor Congres Natuurlijk.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen: ook goed voor de inwendige mens

28 nov om 09:38 uur

Tot nu toe wordt natuurinclusief bouwen vooral gezien als manier om de biodiversiteit in de gebouwde omgeving…

Lees verder
flash_onNieuws

Nieuw Biind Magazine over natuurinclusief bouwen verschenen

24 nov om 15:09 uur

Het nieuwste Biind Magazine staat in het teken van natuurinclusief bouwen.

Lees verder
descriptionArtikel

Nederland als koploper Groene Klimaatoplossingen

21 nov om 11:01 uur

Dat de wereld in brand staat hoef je niemand meer uit te leggen. Klimaat en het verlies aan biodiversiteit zijn…

Lees verder
descriptionArtikel

Trash Hunters ontdoen Zwolse stadsgracht van zwerfvuil

7 nov om 09:00 uur

Zo’n vijf jaar geleden zocht Susan van Ravenhorst een nieuwe activiteit voor de zaterdag. “Iets waar ik nieuwe…

Lees verder
descriptionArtikel

Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

6 nov om 10:14 uur

De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…

Lees verder
flash_onNieuws

Te veel licht gevaarlijk in het verkeer

31 okt om 08:42 uur

Er is in Nederland te veel licht op de verkeerde tijden en verkeerde plekken. Dat is niet alleen slecht voor de…

Lees verder
flash_onNieuws

Award Natuurinclusief Bouwen voor Getijdenpark Keilehaven

31 okt om 08:30 uur

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023 is uitgereikt aan Getijdenpark Keilehaven in Rotterdam. De…

Lees verder
descriptionArtikel

Trees for Schools: Mbo'ers aan de slag met vergroenen schoolpleinen

5 sep om 08:00 uur

Stichting Trees for All lanceert op 5 september, Duurzame Dinsdag, het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder