Wat kan de groenste stad van de wereld ons leren?

dinsdag 8 oktober 2019
timer 3 min
Wat kan de groenste stad van de wereld ons leren?

Beeld: Husqvarna

Uit de nieuwe HUGSI-wereldranglijst blijkt dat Durban (Zuid-Afrika) de groenste stad ter wereld is. De ranglijst toont ons de noodzaak om te vergroenen, maar is dat wel voldoende?

Durban behaalt in de HUGSI-ranglijst een score van 84 uit 100. De Zuid-Afrikaanse stad wordt in de lijst gevolgd door Rio de Janeiro (Brazilië) met een score van 78,2 en Austin (Verenigde Staten) met een score van 77,4. De hoogst scorende Europese stad is Genève, met een score van 76,5, gevolgd door Göteborg met 75,5 en Heidelberg met 75. Amsterdam scoort met 56,4 voor de 18e groenste stad van Europa, gevolgd door Rotterdam met 49,8 punten op de 22e plek.

De score wordt bepaald op basis van een percentage groen in de stad, in combinatie met een goede spreiding en gezondheid van de vegetatie, wat wordt bepaald door metingen via satellietbeelden in combinatie met AI en deep learning-technieken. De volledige ranglijst, analyses en details zijn te vinden op de website van HUGSI.

HUGSI

HUGSI is een afkorting voor Husqvarna Urban Green Space Index en geeft inzicht in het percentage groen in de stad, de gezondheid van de vegatie, verdeling van de groene ruimten, groene ruimte per persoon, aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte. Voor de ranglijst zijn er 98 steden in 51 landen gemeten. Bijna alle gemeten steden zijn aangesloten bij C40, een netwerk van wereldsteden die zich inzetten om klimaatverandering aan te pakken. 

Kanttekening

De uitkomsten van de ranglijst geven inzicht in de noodzaak om steden te vergroenen. Toch blijft de vraag: welke les kunnen we hier uit halen? Wij vroegen het aan Nadine Galle, bioloog en oprichter van Green City Watch, die met eenzelfde soort meting van stadsgroen bezig is. “De metingen van Husqvarna kijken naar een percentage van groene ruimte en een percentage van boomoppervlak," vertelt Galle. "Dat is mooi, maar dan ga je automatisch uit van: hoe meer hoe beter. Is dat wel altijd zo?”
 
“Veel bomen kan ook veel irrigatie betekenen, irrigatie van water dat steden vaak niet hebben. Bedenk daarbij dat groene stad #1 Durban ook een hele droge stad is. Veel bomen vertelt ook niets over de diversiteit van die bomen. Stel je hebt 45 procent dekkingspercentage van bomen, maar vervolgens zijn het maar twee of drie verschillende soorten. Eén ziekte en de helft van je bladerdak is weg.”
 
“Verder heb je nog de leeftijd van bomen, hoe ‘eerlijk’ de bomen verspreid zijn (rijke buurten versus arme buurten) en de kwaliteit van de bodem. Stuk voor stuk factoren die beslissen hoe een groene stad ook groen blijft en die niet terugkomen in kwantitatieve analyses. Laten we in plaats daarvan kwaliteit kwantificeren, zodat we alle parameters van een gezond stadsbos – van bladerdak tot onder de grond – in kaart kunnen brengen. 

Recent interviewden wij Nadine Galle over het digitaliseren van (stads)groen om mens, dier en plant beter met elkaar te laten samenleven. Lees het artikel hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder