Tuinonderzoek: 81% wil aan de slag met natuur

donderdag 28 mei 2020
timer 3 min
Tuinonderzoek: 81% wil aan de slag met natuur

Natuurinclusief bouwen begint vaak al in de achtertuin. Immers bestaat ruim 56.000 hectare grond in Nederland uit privétuinen. Uit het Nationaal Tuinonderzoek blijkt dat 81% van de deelnemers iets met die grond wil doen voor de natuur.

Het Nationaal Tuinderzoek is uitgevoerd door Natuurmonumenten in de vorm van een enquête onder 43.942 mensen. De resultaten laten zien dat 81% van de geënquêteerden bereid zijn om wat extra's te doen voor de natuur in hun tuin. Natuurmonumenten vermoed dat de coronamaatregelen tot een herwaardering van de natuur leidt, gezien velen het natuurgebied hebben herontdekt of meer zijn gaan tuinieren.

De resultaten laten zien dat er kansen liggen op gebied van participatie van burgers bij natuurinclusief bouwen. De biodiversiteit in stedelijke omgeving kan namelijk een boost gebruiken, zo beaamt ook Mathiska Lont, boswachter bij Natuurmonumenten: "In de natuur hangt alles met elkaar samen: zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Ruim 56.000 hectare grond in Nederland is privétuin en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter."

Voedsel en veiligheid

Opvallend aan de resultaten is dat het meerendeel van de mensen boven de 50 jaar een groenere tuin hebben (meer groen dan tegels) dan mensen onder de 50 jaar, terwijl de jongere generatie juist grotere ambitie heeft om de natuur meer ruimte te geven in hun tuin. 63% van de mensen jonger dan 50 jaar geeft aan dat ze van plan is het komend jaar bestrating of schuttingen te vervangen door groen.

De maatregelen die getroffen kunnen worden door tuineigenaren werden ook benoemd in de enquête. Te denken valt aan een rommelhoekje, een waterbak, een nestkast of een insectenhotel. Dergelijke kleine aanpassingen kunnen van grote waarde zijn voor dieren, omdat ze daarmee voedsel, veiligheid en broedplekken kunnen vinden. Daarbij kan ook de hoogte in gewerkt worden, bijvoorbeeld door een schutting te laten begroeien.

Natuurgebied in het klein

Nederland is rijk aan verschillende landschappen: bos, kwelders, heide, stuifzand, grasland. In Nederland komen zo’n 28.000 diersoorten voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten. Natuurmonumenten werkt er hard aan om die gebieden te beschermen en te behouden. Maar ook tuinen vormen een belangrijk ‘landschap’ waar veel dieren kunnen wonen. Mathiska: “We willen mensen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen voor de natuur. En dat er heel vaak nog wel wat extra’s kan. Een struik, een waterbak, een nestkastje. Het hoeven geen grote verbouwingen te zijn, insecten en vogels maak je met kleine dingen al heel blij. Waarom zou je het dan níet doen?”

Het tuinonderzoek kan nog worden ingevuld tot 30 juni. Onder de deelnemers wordt een tuin-make-over verloot. Lees ook meer resultaten over het onderzoek via deze link.

Meer weten over natuurinclusief bouwen? Wij lanceerden recent een digitaal magazine over het onderwerp. Je leest het magazine hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder
descriptionArtikel

Pientere Tuinen: meer dan alleen een tuinenproject

27 dec 2023

10 procent meer groene tuinen in Nederland. Dat is het belangrijkste doel van het project Pientere Tuinen.…

Lees verder