The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

maandag 28 juni 2021
timer 3 min
The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. 

In Hart van Zuid op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam is nèt voor aanvang van het Eurovisie Songfestival een toegepast kunstwerk gelanceerd in de vorm van… een zwembad. Geen echte natuurlijk, maar een artistieke interpretatie die dient als interactieve ontmoetingsplek voor Rotterdammers en bezoekers. The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. Het is een plek waar functionaliteit, kunst, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsoplossingen samenkomen middels social design.

Het smaakmakende ontwerp van The Splash is de eerste in een serie ontwerpen in de openbare ruimte getiteld ‘The Shape of Rotterdam’. Het idee van de Shape of Rotterdam komt voort uit de kans die Rotterdam. Make it Happen en Arttenders signaleerden om citymarketing in te zetten om lokale identiteit en belangen een grotere rol te laten spelen in gebiedsontwikkeling. Arttenders deed hiervoor in opdracht van Gemeente Rotterdam uitgebreid onderzoek naar hoe welzijn, sport, vergroening, klimaatadaptatie, gebiedsontwikkeling en lokale behoeften van bewoners en ondernemers samen kunnen komen in een functionele én iconische plek in de buitenruimte.

Het Annie M.G. Schmidtplein op Rotterdam Zuid werd uitgekozen als locatie en heeft met The Splash de primeur als eerste ‘Shape of Rotterdam’. De lancering vindt plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival als onderdeel van de officiële Citydressing van het evenement. The Splash is daarmee niet alleen een visitekaartje tijdens het evenement, maar onderdeel van de nalatenschap voor de stad Rotterdam. “Dankzij Host City Rotterdam is The Shape in een stroomversnelling gekomen. Zuidplein heeft nu een icoon wat ook nog na het Songfestival antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt” aldus Siobhan Burger van Arttenders.

Voor en met de stad

 “Het doel van The Shape of Rotterdam is aantrekkelijke plekken in de buitenruimte ontwikkelen waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, maar die ook grotere uitdagingen aanpakken” zegt Burger. Omliggende ondernemers, buurtbewoners, Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands zijn daarom actief betrokken in het ontwerpproces. De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker zond haar portfolio in voor de Call for Interest en werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury. Samen met Arttenders creëerde zij ‘The Splash’.

The Splash is een zintuigprikkelende ervaring, geïnspireerd op de pierenbadjes uit de jaren ‘60 met een knipoog naar het huidige spiksplinternieuwe zwembad op Zuid. Het multifunctioneel inzetbare ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting en is gemaakt als plek voor jong en oud.

Cindy Bakker: “The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Amsterdammers met laag inkomen kwetsbaarder voor hittestress

19 jun om 12:27 uur

Amsterdammers met een laag inkomen hebben minder toegang tot verkoeling in de stad. Ze zijn hierdoor…

Lees verder
flash_onNieuws

Nederlandse welvaart in gevaar door gezondheidscrisis

19 jun om 11:54 uur

Er ontwikkelt zich een gezondheidsramp in Nederland, waarbij de welvaart in gevaar komt als er niet snel wordt…

Lees verder
flash_onNieuws

Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur

30 mei om 19:16 uur

Een consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het…

Lees verder
descriptionArtikel

Buurtdashboard opgaven klimaatadaptatie gelanceerd

27 mei om 11:35 uur

Samen met de Hogeschool van Amsterdam en Climate Adaptation Services (CAS) ontwikkelde Deltares het…

Lees verder
flash_onNieuws

Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering

22 mei om 09:36 uur

De wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…

Lees verder
flash_onNieuws

Steden gezonder ontwerpen: Meer woningen en een gezondere omgeving

14 mei om 15:04 uur

Anders ontwerpen leidt tot meer woningen en een gezondere omgeving. Dat is de conclusie van het rapport Gezonde…

Lees verder
descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder