The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

maandag 28 juni 2021
timer 3 min
The Splash: hét interactieve ‘openluchtzwembad’ van Rotterdam Zuid

The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. 

In Hart van Zuid op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam is nèt voor aanvang van het Eurovisie Songfestival een toegepast kunstwerk gelanceerd in de vorm van… een zwembad. Geen echte natuurlijk, maar een artistieke interpretatie die dient als interactieve ontmoetingsplek voor Rotterdammers en bezoekers. The Splash, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is geïnspireerd op de natuurlijke aantrekkingskracht van pierenbaden. Het is een plek waar functionaliteit, kunst, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsoplossingen samenkomen middels social design.

Het smaakmakende ontwerp van The Splash is de eerste in een serie ontwerpen in de openbare ruimte getiteld ‘The Shape of Rotterdam’. Het idee van de Shape of Rotterdam komt voort uit de kans die Rotterdam. Make it Happen en Arttenders signaleerden om citymarketing in te zetten om lokale identiteit en belangen een grotere rol te laten spelen in gebiedsontwikkeling. Arttenders deed hiervoor in opdracht van Gemeente Rotterdam uitgebreid onderzoek naar hoe welzijn, sport, vergroening, klimaatadaptatie, gebiedsontwikkeling en lokale behoeften van bewoners en ondernemers samen kunnen komen in een functionele én iconische plek in de buitenruimte.

Het Annie M.G. Schmidtplein op Rotterdam Zuid werd uitgekozen als locatie en heeft met The Splash de primeur als eerste ‘Shape of Rotterdam’. De lancering vindt plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival als onderdeel van de officiële Citydressing van het evenement. The Splash is daarmee niet alleen een visitekaartje tijdens het evenement, maar onderdeel van de nalatenschap voor de stad Rotterdam. “Dankzij Host City Rotterdam is The Shape in een stroomversnelling gekomen. Zuidplein heeft nu een icoon wat ook nog na het Songfestival antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt” aldus Siobhan Burger van Arttenders.

Voor en met de stad

 “Het doel van The Shape of Rotterdam is aantrekkelijke plekken in de buitenruimte ontwikkelen waar iedereen zich welkom en gehoord voelt, maar die ook grotere uitdagingen aanpakken” zegt Burger. Omliggende ondernemers, buurtbewoners, Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands zijn daarom actief betrokken in het ontwerpproces. De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker zond haar portfolio in voor de Call for Interest en werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury. Samen met Arttenders creëerde zij ‘The Splash’.

The Splash is een zintuigprikkelende ervaring, geïnspireerd op de pierenbadjes uit de jaren ‘60 met een knipoog naar het huidige spiksplinternieuwe zwembad op Zuid. Het multifunctioneel inzetbare ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting en is gemaakt als plek voor jong en oud.

Cindy Bakker: “The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De voetganger: een zaak van mobiliteit en ruimte

22 sep om 10:22 uur

Lopen, wandelen, de voetganger. Er is veel om te doen de laatste jaren. Maar terwijl het beleid voor dit…

Lees verder
descriptionArtikel

Studie toont aan: hoe meer je loopt, hoe langer je leeft

14 aug om 14:41 uur

Het risico op vroegtijdig overlijden neemt al af bij 3967 stappen per dag. Dat blijkt uit de grootste studie…

Lees verder
descriptionArtikel

Voedselbeleid kan prima samengaan met gebiedsontwikkeling

16 jun om 15:04 uur

Wat we eten en drinken is van grote invloed op onze gezondheid. Lange tijd werd gedacht dat een gezond dieet…

Lees verder
flash_onNieuws

LoopAward 2023

16 jun om 14:31 uur

Platform Ruimte voor Lopen reikt dit jaar weer de LoopAward uit! Net als vorig jaar worden twee initiatieven…

Lees verder
descriptionArtikel

De beweegvriendelijke stad van de toekomst

31 mei om 15:55 uur

Hoe kunnen we de stad zo inrichten dat bewoners zich er prettig voelen en worden gestimuleerd in beweging te…

Lees verder

Over Morgen start Voedseltransitie Tafel voor gemeentebestuurders

17 apr om 15:59 uur

Hoe kan gezond en duurzaam voedsel een gemeente versterken? 

Lees verder
flash_onNieuws

Terugkijken: Biind Bites over de Gezonde Leefomgeving

11 apr om 16:39 uur

Op 16 maart vond de eerste editie van Biind Bites plaats. In dit webinar stond deze keer de Gezonde…

Lees verder
descriptionArtikel

Leidse beweegsleutels stimuleren integrale aanpak fysieke leefomgeving

22 mrt om 15:17 uur

Net als veel andere Nederlandse steden heeft ook Leiden te maken met veel maatschappelijke opgaven, waardoor de…

Lees verder