Startup-programma Mobility Lab 2021 geopend

dinsdag 23 maart 2021
timer 3 min
Startup-programma Mobility Lab 2021 geopend

De inschrijvingen voor Mobility Lab 2021 zijn geopend. Ondernemers die hun concept willen testen in de praktijk kunnen zich tot en met 5 mei aanstaande aanmelden voor hét startup-programma op het gebied van mobiliteit.

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Mobility Lab koppelt ondernemers in een programma van negen maanden aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk. In de vier voorgaande edities leidde het programma tot ruim 17 miljoen euro aan funding en honderden banen. Bekende deelnemers uit eerdere edities zijn onder meer Cargoroo, Felyx, Amber en Juuve.

Pilot bij een eerste klant

De druk op ons mobiliteitssysteem zal ook post-corona blijven stijgen en innoveren op mobiliteitsgebied is nodig. Mobility Lab helpt startups hiermee. Startups krijgen de kans om hun mobiliteitsconcept te bewijzen in de praktijk. De pilots vinden plaats in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant en Limburg bij organisaties, gemeenten en bedrijven met een mobiliteitsvraagstuk. Eerder bracht Mobility Lab al pilots tot stand bij onder meer diverse gemeenten, Ahoy, de Efteling, Eindhoven Airport, RET Rotterdam, en Dura Vermeer. 

Mobility Lab onstond 5 jaar geleden in Rotterdam. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Er vond de afgelopen jaren een groot aantal pilots plaats. “In de afgelopen jaren deden al vijftig startups mee aan Mobility Lab. We bieden startups uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om hun product of dienst in de praktijk te testen met een potentiële klant. Zo krijgen zij de kans om zich ‘in het echt’ te bewijzen: in een realistische omgeving met echte gebruikers. Dat bewijs helpt een startup enorm bij het doorgroeien en het aantrekken van groeikapitaal. Voorbeelden die dat laten zien zijn Felyx en Juuve”, vertelt Hans Stevens, programmamanager van de Verkeersonderneming.

Sinds 2018 is Mobility Lab actief in Brabant. Er vonden uiteenlopende tests en pilots plaats, zoals met de elektrische deelautoservice Amber en met Mobility Sensing bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die met sensoren in de weg het verkeer telt en de conditie van het wegdek monitort. “Het testen is niet alleen nuttig voor de startups, ook wij leren ervan. De slimme innovaties kunnen oplossingen bieden voor de mobiliteitsuitdagingen waar we tegenaan lopen, ook post-corona”, vertelt programmamanager Gertjan Koolen van SmartwayZ.NL.

Vanaf 2021 is ook de provincie Limburg partner van Mobility Lab. Een primeur voor Limburg. Toch vonden er al eerder pilots plaats. In 2019 hielp Peazy de gemeente Venlo met beslissingen op gebied van hun parkeerbeleid, met behulp van een algoritme dat analyses maakt met data uit onder andere parkeermeters en parkeerapps. En vorig jaar testte Citysteps in Roermond de eerste elektrische deelsteps in Nederland. “Na positieve ervaringen met pilots in het verleden willen wij dit jaar nog meer startups de kans geven om te komen tot een vliegende start”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Aanmelden

Tot en met 5 mei 2021 kunnen startups zich aanmelden. Uit de aanmeldingen worden 25 startups geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Gedurende negen maanden worden zij gematcht aan een eerste klant, in startup termen ook wel een ‘launching customer’ genoemd. Ook kunnen de deelnemers rekenen op juridisch-, marketing- en communicatieadvies en hulp bij het vinden van funding. Aanmelden kan via mobilitylab.nl. 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Studie toont aan: elektrische bus beter voor gezondheid bewoners

11 aug om 15:23 uurtimer3 min
Elektrische bussen verminderen de CO2-uitstoot aanzienlijk. Belangrijk voor het klimaat, de luchtkwaliteit, het…
Lees verder
person_outlineBlog

Digitale drieling

26 jul om 08:00 uur

Rijkswaterstaat beheert op dit moment twintig tunnels en er zijn nog vier in aanbouw. Van de twintig huidige…

Lees verder
Smart mobility leidraad
flash_onNieuws

MRA Platform publiceert nieuwe leidraad Gebiedsontwikkeling en Smart Mobility

25 jul om 11:06 uur
De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten.
Lees verder
Pioniersplein
descriptionArtikel

Flexibel parkeerbeleid maakt nieuwe wijk toekomstbestendig

1 jul om 08:00 uur
Over tien jaar wonen 20.000 Groningers in de nieuwe wijk Suikerzijde, vlakbij het centrum. De ambitie is om een…
Lees verder
Bereikbaarheid
flash_onNieuws

Miljarden voor bereikbaar maken nieuwe woningbouwlocaties

30 jun om 08:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder
busje laden
person_outlineBlog

Verslimmen en verschonen: aan de slag met (stads)logistiek beleid

28 jun om 08:00 uur
Lopend naar het winkelcentrum om mijn pakketje af te leveren, word ik belemmerd door bestelauto’s en vrachtauto’s…
Lees verder
Onderzoek drones
descriptionArtikel

Drones bij scholen Zuid-Holland verbeteren verkeersveiligheid

14 jun om 08:00 uur
In opdracht van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland heeft Antea Group een aantal…
Lees verder
hubs stevin
descriptionArtikel

Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar

7 jun om 14:28 uur
Energiehubs bieden veel potentie op bedrijventerreinen voor met name de logistieke sector, stellen zeven experts…
Lees verder