Nationale DenkTank komt met urgente oplossingen voor biodiversiteit

maandag 12 september 2022
timer 2 min

Shutterstock

In deze 17e editie van de Nationale DenkTank gaan 20 jonge denkers én doeners hun oplossingen presenteren voor het grootste duurzaamheidsprobleem tot nu : biodiversiteitsverlies. Wat zijn de grootste factoren van het ontstaan voor dit probleem? En welke concrete oplossingen zullen worden gepresenteerd die wezenlijk een verschil gaan maken?

De DenkTankers richten zich op de volgende 4 deelthema’s: handelen door de burger, natuurinclusief bouwen, natuurinclusief produceren en de voorbeeldfunctie van de overheid als grootgrondbezitter. Samen met nieuwe themapartners Lidl, BAM en Rijksoverheden, kennisorganisaties en experts uit het veld werken ze de komende 4 maanden toe naar implementeerbare oplossingen.  

Biodiversiteit : de basisvoorwaarde van ons bestaan

Louise Vet, ecoloog en hoogleraar ecologie en initiatiefnemer van DeltaPlan Biodiversiteitsherstel, opende gisteren de Nationale DenkTank 2022. Vet, een academicus die al heel lang wetenschap combineert met concrete maatschappelijke actie, weet als geen ander het belang van biodiversiteit uit te leggen. En heeft dat woensdag weer met een weergaloze aanstekelijkheid gedaan. Biodiversiteit is de basisvoorwaarde voor ons bestaan op deze wereld en gaat zeker niet over ‘een soortje meer of minder’. Biodiversiteit, het samenwerkend collectief van genen, soorten en landschappen vormt de basis van onze maatschappij. 

En toch zei ook een van haar kinderen haar laatst, toen Vet verdrietig door een schraal stuk natuur met braamstruik en brandnetel wandelde, ‘maar mam, het is hier toch hartstikke groen?’. Biodiversiteit is van levensbelang, maar wat biodiversiteit is en waarom biodiversiteit van levensbelang is, zeker ook voor de mens, dringt nog niet tot velen door.  

Nieuwe partners De Nationale DenkTank bemoeien zich ook met biodiversiteit 

Reden voor Stichting de Nationale DenkTank om twintig frisse, nieuwsgierige, bevlogen, creatieve jonge mensen uit allerlei verschillende studierichtingen de komende vier maanden fulltime aan het werk te zetten om de belangrijkste knelpunten te identificeren en concrete, implementeerbare oplossingen te bedenken. Ze worden hierbij geholpen door het imposante netwerk van structurele partners en het elk jaar groeiende alumninetwerk van de Nationale DenkTank.  

In de jaarlijkse Nationale DenkTank verbindt de Stichting elk jaar wetenschap, bedrijfsleven en overheid, ondersteund door filantropie. We zijn trots op de ondersteuning van onze nieuwe themapartners van dit jaar: Bouwbedrijf BAM, supermarkt Lidl, het Ministerie van LNV, het ministerie van I&W en een consortium van 3 aangrenzende provincies (Gelderland, Overijssel en Flevoland) en de financiële ondersteuning van Triodos Foundation. De themapartners hebben, naast het mogelijk maken van deze denktankeditie en kennisoverdracht, ook een belangrijke rol in het implementeren van de bedachte oplossingen. Daarnaast zijn er verschillende experts en kennisinstituten inhoudelijk betrokken. 

Belangrijke data 

De bevlogen DenkTankers presenteren hun analyse van het probleem op 5 oktober aan 150 experts tijdens het Expertforum en hun oplossingen op 13 december aan een grote groep geïnteresseerden, waaronder journalisten, beleidsmakers, mensen van innovatiefondsen en investeerders.  

image        image

Op Congres Natuurlijk op 24 november in Zwolle presenteert de Nationale DenkTank een aantal oplossingen. Wil je daar bij zijn? Kijk hier voor meer informatie 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Amsterdammers met laag inkomen kwetsbaarder voor hittestress

19 jun om 12:27 uur

Amsterdammers met een laag inkomen hebben minder toegang tot verkoeling in de stad. Ze zijn hierdoor…

Lees verder
flash_onNieuws

Nederlandse welvaart in gevaar door gezondheidscrisis

19 jun om 11:54 uur

Er ontwikkelt zich een gezondheidsramp in Nederland, waarbij de welvaart in gevaar komt als er niet snel wordt…

Lees verder
flash_onNieuws

Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur

30 mei om 19:16 uur

Een consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het…

Lees verder
descriptionArtikel

Buurtdashboard opgaven klimaatadaptatie gelanceerd

27 mei om 11:35 uur

Samen met de Hogeschool van Amsterdam en Climate Adaptation Services (CAS) ontwikkelde Deltares het…

Lees verder
flash_onNieuws

Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering

22 mei om 09:36 uur

De wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…

Lees verder
flash_onNieuws

Steden gezonder ontwerpen: Meer woningen en een gezondere omgeving

14 mei om 15:04 uur

Anders ontwerpen leidt tot meer woningen en een gezondere omgeving. Dat is de conclusie van het rapport Gezonde…

Lees verder
descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder