Nationale DenkTank komt met urgente oplossingen voor biodiversiteit

maandag 12 september 2022
timer 2 min

Shutterstock

In deze 17e editie van de Nationale DenkTank gaan 20 jonge denkers én doeners hun oplossingen presenteren voor het grootste duurzaamheidsprobleem tot nu : biodiversiteitsverlies. Wat zijn de grootste factoren van het ontstaan voor dit probleem? En welke concrete oplossingen zullen worden gepresenteerd die wezenlijk een verschil gaan maken?

De DenkTankers richten zich op de volgende 4 deelthema’s: handelen door de burger, natuurinclusief bouwen, natuurinclusief produceren en de voorbeeldfunctie van de overheid als grootgrondbezitter. Samen met nieuwe themapartners Lidl, BAM en Rijksoverheden, kennisorganisaties en experts uit het veld werken ze de komende 4 maanden toe naar implementeerbare oplossingen.  

Biodiversiteit : de basisvoorwaarde van ons bestaan

Louise Vet, ecoloog en hoogleraar ecologie en initiatiefnemer van DeltaPlan Biodiversiteitsherstel, opende gisteren de Nationale DenkTank 2022. Vet, een academicus die al heel lang wetenschap combineert met concrete maatschappelijke actie, weet als geen ander het belang van biodiversiteit uit te leggen. En heeft dat woensdag weer met een weergaloze aanstekelijkheid gedaan. Biodiversiteit is de basisvoorwaarde voor ons bestaan op deze wereld en gaat zeker niet over ‘een soortje meer of minder’. Biodiversiteit, het samenwerkend collectief van genen, soorten en landschappen vormt de basis van onze maatschappij. 

En toch zei ook een van haar kinderen haar laatst, toen Vet verdrietig door een schraal stuk natuur met braamstruik en brandnetel wandelde, ‘maar mam, het is hier toch hartstikke groen?’. Biodiversiteit is van levensbelang, maar wat biodiversiteit is en waarom biodiversiteit van levensbelang is, zeker ook voor de mens, dringt nog niet tot velen door.  

Nieuwe partners De Nationale DenkTank bemoeien zich ook met biodiversiteit 

Reden voor Stichting de Nationale DenkTank om twintig frisse, nieuwsgierige, bevlogen, creatieve jonge mensen uit allerlei verschillende studierichtingen de komende vier maanden fulltime aan het werk te zetten om de belangrijkste knelpunten te identificeren en concrete, implementeerbare oplossingen te bedenken. Ze worden hierbij geholpen door het imposante netwerk van structurele partners en het elk jaar groeiende alumninetwerk van de Nationale DenkTank.  

In de jaarlijkse Nationale DenkTank verbindt de Stichting elk jaar wetenschap, bedrijfsleven en overheid, ondersteund door filantropie. We zijn trots op de ondersteuning van onze nieuwe themapartners van dit jaar: Bouwbedrijf BAM, supermarkt Lidl, het Ministerie van LNV, het ministerie van I&W en een consortium van 3 aangrenzende provincies (Gelderland, Overijssel en Flevoland) en de financiële ondersteuning van Triodos Foundation. De themapartners hebben, naast het mogelijk maken van deze denktankeditie en kennisoverdracht, ook een belangrijke rol in het implementeren van de bedachte oplossingen. Daarnaast zijn er verschillende experts en kennisinstituten inhoudelijk betrokken. 

Belangrijke data 

De bevlogen DenkTankers presenteren hun analyse van het probleem op 5 oktober aan 150 experts tijdens het Expertforum en hun oplossingen op 13 december aan een grote groep geïnteresseerden, waaronder journalisten, beleidsmakers, mensen van innovatiefondsen en investeerders.  

image        image

Op Congres Natuurlijk op 24 november in Zwolle presenteert de Nationale DenkTank een aantal oplossingen. Wil je daar bij zijn? Kijk hier voor meer informatie 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Leidse beweegsleutels stimuleren integrale aanpak fysieke leefomgeving

22 mrt om 15:17 uur

Net als veel andere Nederlandse steden heeft ook Leiden te maken met veel maatschappelijke opgaven, waardoor de…

Lees verder
descriptionArtikel

Cursus Ruimte voor Bewegen 2023

16 mrt om 14:43 uur

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Hoe kunnen we…

Lees verder
descriptionArtikel

Samenwerking - 3 drempels te overwinnen

6 mrt om 13:11 uurtimer4 min
Iedereen constateert anno 2023 dat samenwerken dé manier is om snelheid en vooruitgang te boeken in de…
Lees verder
descriptionArtikel

Positieve gezondheid en de fysieke leefomgeving

27 feb om 11:23 uurtimer4 min
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Een gezonde leefomgeving zou dan ook meer moeten zijn dan schone…
Lees verder
descriptionArtikel

Ingenieurs en adviseurs gaan verder voor een duurzame en gezonde leefomgeving

13 feb om 09:29 uur

We staan als samenleving in een tijd van transitie. Dagelijks blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat.…

Lees verder
Jorn Wemmenhove
person_outlineBlog

Voor een gezonde stad is meer nodig dan gezond verstand

6 feb om 09:54 uur
Wat houden we als mensen toch van lijstjes. Elk jaar vergelijken we van alles. Dus ook wat de gezondste en…
Lees verder
nfc2023 sessievoorstel
flash_onNieuws

Nationaal Fietscongres 2023: Dien je sessievoorstel in

27 jan om 08:00 uur

Op 21 en 22 juni zijn we te gast in de gemeente Rheden voor het Nationaal Fietscongres. Het thema dat dit jaar…

Lees verder
Common-Woods-Amersfoort
filter_listLongread

Groen is goed, maar wie gaat dat betalen?

18 jan om 14:03 uur
De opvatting dat een groene leefomgeving goed is voor ons welzijn wordt steeds breder gedragen. Maar de vraag wat…
Lees verder