Laadbehoefte voor elektrische logistiek onderzocht

donderdag 2 december 2021
timer 3 min
Laadbehoefte voor elektrische logistiek onderzocht

Foto: Shutterstock

Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten in 2030 alle verkochte nieuwe bestel- en vrachtauto’s in Nederland ‘nul uitstoot aan de uitlaat’ zijn. Wat dat betekent voor de laadbehoefte is nu onderzocht op Bedrijvenpark Randwyck in Maastricht.

Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep, Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM), Enexis Netbeheer en de gemeente Maastricht/Zuid-Limburg Bereikbaar hebben samen met achttien bedrijven van Bedrijvenpark Randwyck in een pilot onderzocht wat de laadbehoefte voor elektrische logistiek voor de komende jaren zal worden en wat daarvoor nodig is. 

Omdat in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto's geen CO2 meer moegen uitstoten, steeg de verkoop van elektrische bestelbusjes in 2020 al met 180 procent. De verwachting is dat vrachtwagens ook steeds meer elektrisch zullen zijn.

Voor elektrische logistiek zijn voldoende laadpunten en capaciteit op het elektriciteitsnet nodig. Belangrijk onderdeel van de pilot voor bedrijventerrein Randwyck is dat het delen van ieders kennis en ervaringen in workshops leidt tot inzichten van de laadbehoeften op korte en lange termijn en hoe laadinfra gezamenlijk benut kan worden en dus efficiënter, goedkoper en haalbaar. En verder: met elkaar in gesprek gaan over laad- en energiebehoeften verhoogt de bewustwording rond het thema en de urgentie ervan; ideeën en vragen tussen bedrijven worden nu al uitgewisseld en mogelijke gezamenlijke oplossingen gedeeld en verkend. En Enexis krijgt meer inzicht in de planvorming.

Resultaten onderzoek

Uit een eerste onderzoek onder de 18 bedrijven blijkt dat de helft een visie heeft op het verduurzamen van het wagenpark of dat in voorbereiding heeft, de andere helft is er nog niet mee bezig. De helft denkt aan elektrisch rijden, maar ook de opties biobrandstof, lpg, renewable diesel of waterstof worden overwogen. Een op de vijf bedrijven heeft zonnepanelen, nog eens 33% heeft deze in de planning. Daarmee kan ook het eigen wagenpark en van andere bedrijven worden voorzien van elektriciteit.

In de workshop waar deze resultaten gepresenteerd zijn, werd ook duidelijk dat elk bedrijf andere laadbehoeften heeft en dat het elektriciteitsnet nergens hetzelfde is. Dat betekent dat je voor oplossingsrichtingen moet inzoomen. Het meest verwachte laadprofiel is: op eigen terrein in de avond en nacht ‘langzaam’ laden. Wanneer nodig snelladen onderweg of op bestemming.

Op basis van deze inzichten kan een concept-totaalaanpak gemaakt worden. Dat is hard nodig: uit de analyse van Enexis netbeheer bijkt dat de extra laadbehoefte van logistiek in 2028 zou kunnen leiden tot een knelpunt op het HS/MS-station in Randwyck. De extra energievraag door elektrificatie van gebouwen en processen is hierin nog niet meegenomen. Enkel met een totaalbeeld van de toekomstige energiebehoefte van het bedrijventerrein, kan Enexis uitbreidingen van het netwerk op tijd in zijn investeringsplannen opnemen.

Nabije toekomst

Een belangrijke conclusie die de deelnemers aan de workshop hebben getrokken is dat samenwerking op dit thema noodzakelijk is, geen bedrijf kan dit alleen. Het doel is dan ook om nog meer bedrijven te gaan betrekken. Daarnaast zullen de inzichten van de pilot gedeeld worden met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur en Stichting E-laad. SIM wil ook andere bedrijventerreinen interesseren voor deze aanpak.

het is voorlopig nog niet mogelijk om via pv of wind energie op te slaan waar je dan gedurende de nacht en avond het wagenpark kan opladen, daar lees ik niets over?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder
auto voor de deur
flash_onNieuws

Autogebruik in landelijk gebied neemt toe

31 mrt om 08:00 uur
Goed OV, minder parkeerplekken en file zorgen ervoor dat de auto in grote steden minder aantrekkelijk wordt. In de…
Lees verder
Utrecht tram
flash_onNieuws

Energiesector onderzoekt haalbaarheid energiehubs

28 mrt om 15:04 uur
Een consortium van dertien marktpartijen en kennisinstellingen startte begin februari een project om energiehubs…
Lees verder
Verbindingsfestival
flash_onNieuws

De leukste werkdag van het jaar!

16 mrt om 11:57 uur
Na vier succesvolle online edities gaat het Verbindingsfestival dit jaar LIVE! Op een unieke locatie in Zwolle een…
Lees verder