Laadbehoefte voor elektrische logistiek onderzocht

donderdag 2 december 2021
timer 3 min
Laadbehoefte voor elektrische logistiek onderzocht

Foto: Shutterstock

Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten in 2030 alle verkochte nieuwe bestel- en vrachtauto’s in Nederland ‘nul uitstoot aan de uitlaat’ zijn. Wat dat betekent voor de laadbehoefte is nu onderzocht op Bedrijvenpark Randwyck in Maastricht.

Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep, Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht (SIM), Enexis Netbeheer en de gemeente Maastricht/Zuid-Limburg Bereikbaar hebben samen met achttien bedrijven van Bedrijvenpark Randwyck in een pilot onderzocht wat de laadbehoefte voor elektrische logistiek voor de komende jaren zal worden en wat daarvoor nodig is. 

Omdat in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto's geen CO2 meer moegen uitstoten, steeg de verkoop van elektrische bestelbusjes in 2020 al met 180 procent. De verwachting is dat vrachtwagens ook steeds meer elektrisch zullen zijn.

Voor elektrische logistiek zijn voldoende laadpunten en capaciteit op het elektriciteitsnet nodig. Belangrijk onderdeel van de pilot voor bedrijventerrein Randwyck is dat het delen van ieders kennis en ervaringen in workshops leidt tot inzichten van de laadbehoeften op korte en lange termijn en hoe laadinfra gezamenlijk benut kan worden en dus efficiënter, goedkoper en haalbaar. En verder: met elkaar in gesprek gaan over laad- en energiebehoeften verhoogt de bewustwording rond het thema en de urgentie ervan; ideeën en vragen tussen bedrijven worden nu al uitgewisseld en mogelijke gezamenlijke oplossingen gedeeld en verkend. En Enexis krijgt meer inzicht in de planvorming.

Resultaten onderzoek

Uit een eerste onderzoek onder de 18 bedrijven blijkt dat de helft een visie heeft op het verduurzamen van het wagenpark of dat in voorbereiding heeft, de andere helft is er nog niet mee bezig. De helft denkt aan elektrisch rijden, maar ook de opties biobrandstof, lpg, renewable diesel of waterstof worden overwogen. Een op de vijf bedrijven heeft zonnepanelen, nog eens 33% heeft deze in de planning. Daarmee kan ook het eigen wagenpark en van andere bedrijven worden voorzien van elektriciteit.

In de workshop waar deze resultaten gepresenteerd zijn, werd ook duidelijk dat elk bedrijf andere laadbehoeften heeft en dat het elektriciteitsnet nergens hetzelfde is. Dat betekent dat je voor oplossingsrichtingen moet inzoomen. Het meest verwachte laadprofiel is: op eigen terrein in de avond en nacht ‘langzaam’ laden. Wanneer nodig snelladen onderweg of op bestemming.

Op basis van deze inzichten kan een concept-totaalaanpak gemaakt worden. Dat is hard nodig: uit de analyse van Enexis netbeheer bijkt dat de extra laadbehoefte van logistiek in 2028 zou kunnen leiden tot een knelpunt op het HS/MS-station in Randwyck. De extra energievraag door elektrificatie van gebouwen en processen is hierin nog niet meegenomen. Enkel met een totaalbeeld van de toekomstige energiebehoefte van het bedrijventerrein, kan Enexis uitbreidingen van het netwerk op tijd in zijn investeringsplannen opnemen.

Nabije toekomst

Een belangrijke conclusie die de deelnemers aan de workshop hebben getrokken is dat samenwerking op dit thema noodzakelijk is, geen bedrijf kan dit alleen. Het doel is dan ook om nog meer bedrijven te gaan betrekken. Daarnaast zullen de inzichten van de pilot gedeeld worden met de Nationale Agenda Laadinfrastructuur en Stichting E-laad. SIM wil ook andere bedrijventerreinen interesseren voor deze aanpak.

het is voorlopig nog niet mogelijk om via pv of wind energie op te slaan waar je dan gedurende de nacht en avond het wagenpark kan opladen, daar lees ik niets over?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
person_outlineBlog

Mobiliteit in de toekomst: sciencefiction of realiteit?

5 mrt om 12:19 uur

In 1964 introduceerde de televisieserie Star Trek de ‘communicator’, een draagbaar apparaatje waarmee mensen…

Lees verder
descriptionArtikel

Arnhems trolleynet kan energietransitie helpen

1 dec 2023

Zeg je Arnhem, dan zeg je trolley. Het trolleynetwerk bestaat al 75 jaar en wordt met de trolley 2.0 geüpgraded…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Deelvervoer: Een innovatief alternatief voor traditioneel ov

28 sep 2023

Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de laatste jaren moeite om te overleven, met financiële beperkingen en…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder