Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland breidt uit

maandag 13 september 2021
timer 3 min
Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland breidt uit

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland wordt uitgebreid met zes locaties. Onder meer het Dakpark A4 in Rotterdam en de Kerkepolder in Schipluiden gaan tot het gebied behoren. De uitbreidingen met zowel recreatie-, agrarisch en weidevogelgebied sluiten goed aan bij de kenmerken en kwaliteiten die het landschap al te bieden heeft. Juist in dit verstedelijkt gebied van groot belang.

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt in het hart van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Behalve het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland maken ook groengebieden van omliggende gemeenten hier deel van uit. De partijen binnen de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland hebben hiervoor dit jaar samen een nieuwe Visie opgesteld. Doel is om de bijzondere waarden van dit agrarisch polderlandschap met koeien en weidevogels als kerngebied, dat daarnaast ook ruimte biedt rust en recreatie, natuur en water verder te versterken.

6 uitbreidingslocaties

Deze visie bevatte daarom het voorstel om dit gebied op de volgende 6 locaties uit te breiden: de Groenzoom (gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland), Kerkbuurt (gemeente Schiedam), Dakpark A4 (gemeente Rotterdam), het Kraaiennest (gemeente Midden-Delfland), de Zeven Gaten (De Lier. gemeente Westland) en Kerkpolder (Schipluiden, gemeente Midden-Delfland). Landschapstafelvoorzitter Marja van Bijsterveldt en gedeputeerde Meindert Stolk: “In het drukke Zuid-Holland is het belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor bijzondere landschappen zoals Midden-Delfland. Een open en groen gebied in de drukke metropoolregio. Mooi dus dat het bijzonder provinciaal landschap hier wordt uitgebreid. En dat daarbij aandacht is voor duurzame landbouw, versterking van natuurwaarden, recreatie en een klimaatrobuuste inrichting.”

De provincie Zuid-Holland heeft in 2017 Midden-Delfland aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Daarmee was Midden-Delfland het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap in Nederland. De Landschapstafel heeft deze zomer dit verzoek tot herbegrenzing neergelegd bij de provincie, die dit verzoek op 31 augustus heeft gehonoreerd. Want zowel de leden van deze Landschapstafel als de provincie beseffen dat wij hier te maken hebben met een bijzonder waardevol landschap in een sterk verstedelijkte omgeving dat ook van bijzondere waarde is voor die stedelijke omgeving. Door Corona is het bezoek aan het besef van het belang van groen, rust en ruimte dichtbij huis toegenomen.

Vergroten toekomstbestendigheid en waarde

Naast de uitbreiding van het gebied wil de landschapstafel het groene gebied binnen de drukke en dichtbevolkte Metropoolregio Rotterdam Den Haag open en groen houden en nog toegankelijker, bekender en waardevoller maken voor de ruim twee miljoen inwoners in en rond dit gebied. Komende jaren richten de leden zich daarom op het bieden van toekomst aan duurzame landbouw, het versterken van de natuurwaarden  en de ruimtelijke en recreatieve kwaliteit en het klimaatrobuuster maken van dit gebied.

De leden van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

Naast de gemeente Midden-Delfland maken ook de recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland onderdeel uit van dit Bijzonder Provinciaal Landschap. Al deze gemeenten maken deel uit van de Landschapstafel, samen met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delflandvereniging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nederlanders met mentale problemen sporten en bewegen minder

4 apr om 13:22 uur

Sporten en bewegen is voor mensen die mentaal niet lekker in hun vel zitten lastiger dan voor mensen die…

Lees verder
descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder