Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland breidt uit

maandag 13 september 2021
timer 3 min
Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland breidt uit

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland wordt uitgebreid met zes locaties. Onder meer het Dakpark A4 in Rotterdam en de Kerkepolder in Schipluiden gaan tot het gebied behoren. De uitbreidingen met zowel recreatie-, agrarisch en weidevogelgebied sluiten goed aan bij de kenmerken en kwaliteiten die het landschap al te bieden heeft. Juist in dit verstedelijkt gebied van groot belang.

Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt in het hart van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Behalve het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland maken ook groengebieden van omliggende gemeenten hier deel van uit. De partijen binnen de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland hebben hiervoor dit jaar samen een nieuwe Visie opgesteld. Doel is om de bijzondere waarden van dit agrarisch polderlandschap met koeien en weidevogels als kerngebied, dat daarnaast ook ruimte biedt rust en recreatie, natuur en water verder te versterken.

6 uitbreidingslocaties

Deze visie bevatte daarom het voorstel om dit gebied op de volgende 6 locaties uit te breiden: de Groenzoom (gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland), Kerkbuurt (gemeente Schiedam), Dakpark A4 (gemeente Rotterdam), het Kraaiennest (gemeente Midden-Delfland), de Zeven Gaten (De Lier. gemeente Westland) en Kerkpolder (Schipluiden, gemeente Midden-Delfland). Landschapstafelvoorzitter Marja van Bijsterveldt en gedeputeerde Meindert Stolk: “In het drukke Zuid-Holland is het belangrijk dat er voldoende ruimte blijft voor bijzondere landschappen zoals Midden-Delfland. Een open en groen gebied in de drukke metropoolregio. Mooi dus dat het bijzonder provinciaal landschap hier wordt uitgebreid. En dat daarbij aandacht is voor duurzame landbouw, versterking van natuurwaarden, recreatie en een klimaatrobuuste inrichting.”

De provincie Zuid-Holland heeft in 2017 Midden-Delfland aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Daarmee was Midden-Delfland het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap in Nederland. De Landschapstafel heeft deze zomer dit verzoek tot herbegrenzing neergelegd bij de provincie, die dit verzoek op 31 augustus heeft gehonoreerd. Want zowel de leden van deze Landschapstafel als de provincie beseffen dat wij hier te maken hebben met een bijzonder waardevol landschap in een sterk verstedelijkte omgeving dat ook van bijzondere waarde is voor die stedelijke omgeving. Door Corona is het bezoek aan het besef van het belang van groen, rust en ruimte dichtbij huis toegenomen.

Vergroten toekomstbestendigheid en waarde

Naast de uitbreiding van het gebied wil de landschapstafel het groene gebied binnen de drukke en dichtbevolkte Metropoolregio Rotterdam Den Haag open en groen houden en nog toegankelijker, bekender en waardevoller maken voor de ruim twee miljoen inwoners in en rond dit gebied. Komende jaren richten de leden zich daarom op het bieden van toekomst aan duurzame landbouw, het versterken van de natuurwaarden  en de ruimtelijke en recreatieve kwaliteit en het klimaatrobuuster maken van dit gebied.

De leden van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

Naast de gemeente Midden-Delfland maken ook de recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland onderdeel uit van dit Bijzonder Provinciaal Landschap. Al deze gemeenten maken deel uit van de Landschapstafel, samen met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delflandvereniging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

op de fiets naar school
descriptionArtikel

Kinderen lopend of op de fiets naar school? Zo krijg je dat voor elkaar.

29 jul om 10:04 uur
Een beweegvriendelijke leefomgeving kan kinderen én hun ouders stimuleren lopend of op de fiets naar school te…
Lees verder
Vies schip
flash_onNieuws

RIVM: 'Ingrijpende maatregelen nodig voor WHO-advieswaarden luchtkwaliteit'

13 jul om 11:40 uur
Om in 2030 de de WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit te kunnen halen zijn ingrijpende maatregelen nodig, denkt…
Lees verder
Leefbaarheid
flash_onNieuws

Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid

11 jul om 15:34 uur
Vanuit verschillende ministeries wordt geïnvesteerd om de stapeling van problemen aan te pakken op het gebied van…
Lees verder
Fijnstof
flash_onNieuws

Fijnstofbeleid levert nauwelijks gezondheidswinst op

7 jul om 08:00 uur
Sinds 2015 heeft het terugdringen van de totale massa fijnstof maar nauwelijks een positief effect op onze…
Lees verder
Sporten en bewegen in Utrecht
flash_onNieuws

De maatschappelijke waarde van sport en bewegen

5 jul om 08:00 uur
Investeren in sport en bewegen loont. Dat blijkt uit onderzoek van Rebel Group en Mulier Instituut, die een…
Lees verder
Luchtvervuiling Noord-Brabant
flash_onNieuws

Niemand in Brabant woont op een plek met gezonde lucht

22 jun om 08:00 uur
Luchtvervuiling in Brabant zorgt voor veel schade aan de gezondheid zoals astma, hart- en vaatziekten en…
Lees verder
Groene bedrijventerreinen
descriptionArtikel

Utrechtse ondernemers in gesprek over vergroenen bedrijventerreinen

16 jun om 10:09 uur
Nederland telt ruim 3000 bedrijventerreinen die gezamenlijk zo’n 30 procent van het bebouwde oppervlak uitmaken.…
Lees verder
Gezond spelen idverde
person_outlineBlog

Groen spelen is gezonde toekomst!

16 jun om 08:00 uur
Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws…
Lees verder