Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Daardoor staat het beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen, concludeert Rob Methorst in zijn proefschrift.
Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen
Gebruik beschikbare aanknopingspunten om het gewone lopen verder te ondersteunen en te bevorderen. De COVID-19 pandemie toont het cruciale belang dat mensen regelmatig te voet gaan, bewegen in de buitenlucht. Richt openbare ruimte daarom aantrekkelijker in. Zorg voor korte loopafstanden, goed onderhouden stoepen en pleinen, voorkom valpartijen. Maak voetpaden minimaal 1,80 meter breed, obstakelvrij.
Deze aanbevelingen staan in het proefschrift waarmee sociaal geograaf Rob Methorst op 3 februari promoveert aan de TU Delft. Hij verkent de behoeften en vaardigheden van voetgangers. Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Terwijl lopers vrijwel onzichtbaar zijn, dragen zij wel belangrijk bij aan welzijn en welvaart. Voor het individu: lopen is gezond, handig en vaak snel. Goedkoop, relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon en de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen. Andere voordelen voor ons allemaal: meer lopen betekent minder zorg-inspanning, lagere gezondheids- en transportkosten. Tel daarbij op een hogere kwaliteit van leven en betere sociale cohesie.
Maak steden en dorpen loopvriendelijker
Het proefschrift schetst een effectieve, efficiënte en vooral ook rechtvaardige aanpak van voetgangersproblemen. Naast loopvriendelijkere steden en dorpen zijn onder meer verbeteringen denkbaar die het gedrag beïnvloeden van automobilisten en fietsers, die voetgangers soms belagen. ICT- ondersteuning kan daarbij helpen. Vanwege de grote maatschappelijke voordelen ligt het voor de hand dat het rijk een belangrijke stimulerende rol speelt. Beschikbare informatie over behoeften en vaardigheden van voetgangers bevindt zich niet op plekken waar die nodig is. Versterk daarom leiderschap en kennis onder beslissers en ontwerpers.
Geef extra duwtjes in de rug
Andere belangrijke aanbevelingen:
- Voetgangers verschillen vaak sterk van elkaar. De faciliteiten waaraan zij behoefte hebben, vereisen daarom maatwerk. Ruim 20 procent van de bevolking heeft beperkingen die er toe bijdragen dat zij lopen en naar buiten gaan vermijden. Voor meer dan 10 procent geldt zelfs dat hun deelname aan het maatschappelijk leven (ernstig) wordt beperkt.
- Verander een aantal definities, pas onderzoekmethoden aan. Sommige gangbare begrippen zijn verouderd. Zo lopen Nederlanders in werkelijkheid veel vaker en langer dan huidige statistieken aangeven: naar schatting zelfs 40 procent meer.
- Bestuurders, politici en deskundigen kunnen aan vijf soorten organisatorische knoppen draaien: feitenonderzoek, vakmanschap, regie en verdeling van middelen en menskracht, communicatie, een betere operationele uitvoeringsorganisatie.
Methorst signaleert: “Zonder serieuze aandacht voor voetgangers voorzie ik een toenemende tweedeling in de samenleving. Met aan de ene kant sterke verkeersdeelnemers, en aan de andere kant meer kwetsbare mensen op straat. Een ongewenste, onveilige combinatie.”
Lees hier het proefschrift: ‘Exploring the pedestrians realm’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Ruimte voor lopen? Geef ruimte aan de samenleving!
30 sep om 11:23 uurDit najaar wordt het Nationaal Masterplan Lopen gepresenteerd, waarin de partners van de City Deal Ruimte voor…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Jury LoopAward kijkt uit naar inzendingen
23 jul om 09:42 uurOok in 2024 wordt de LoopAward uitgereikt, de prijs voor het beste loopinitiatief van Nederland. In dit artikel…
Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld
22 mei om 14:48 uurOm lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…
Data als basis voor voetgangersbeleid
8 mei om 08:00 uurSteeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…
Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving
22 jan om 09:50 uurDe Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…
Reactie toevoegen