Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Daardoor staat het beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen, concludeert Rob Methorst in zijn proefschrift.

Gebruik beschikbare aanknopingspunten om het gewone lopen verder te ondersteunen en te bevorderen. De COVID-19 pandemie toont het cruciale belang dat mensen regelmatig te voet gaan, bewegen in de buitenlucht. Richt openbare ruimte daarom aantrekkelijker in. Zorg voor korte loopafstanden, goed onderhouden stoepen en pleinen, voorkom valpartijen. Maak voetpaden minimaal 1,80 meter breed, obstakelvrij.

Deze aanbevelingen staan in het proefschrift waarmee sociaal geograaf Rob Methorst op 3 februari promoveert aan de TU Delft. Hij verkent de behoeften en vaardigheden van voetgangers. Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Terwijl lopers vrijwel onzichtbaar zijn, dragen zij wel belangrijk bij aan welzijn en welvaart. Voor het individu: lopen is gezond, handig en vaak snel. Goedkoop, relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon en de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen. Andere voordelen voor ons allemaal: meer lopen betekent minder zorg-inspanning, lagere gezondheids- en transportkosten. Tel daarbij op een hogere kwaliteit van leven en betere sociale cohesie.

Maak steden en dorpen loopvriendelijker

Het proefschrift schetst een effectieve, efficiënte en vooral ook rechtvaardige aanpak van voetgangersproblemen. Naast loopvriendelijkere steden en dorpen zijn onder meer verbeteringen denkbaar die het gedrag beïnvloeden van automobilisten en fietsers, die voetgangers soms belagen. ICT- ondersteuning kan daarbij helpen. Vanwege de grote maatschappelijke voordelen ligt het voor de hand dat het rijk een belangrijke stimulerende rol speelt. Beschikbare informatie over behoeften en vaardigheden van voetgangers bevindt zich niet op plekken waar die nodig is. Versterk daarom leiderschap en kennis onder beslissers en ontwerpers.

Geef extra duwtjes in de rug

Andere belangrijke aanbevelingen:

  • Voetgangers verschillen vaak sterk van elkaar. De faciliteiten waaraan zij behoefte hebben, vereisen daarom maatwerk. Ruim 20 procent van de bevolking heeft beperkingen die er toe bijdragen dat zij lopen en naar buiten gaan vermijden. Voor meer dan 10 procent geldt zelfs dat hun deelname aan het maatschappelijk leven (ernstig) wordt beperkt.
  • Verander een aantal definities, pas onderzoekmethoden aan. Sommige gangbare begrippen zijn verouderd. Zo lopen Nederlanders in werkelijkheid veel vaker en langer dan huidige statistieken aangeven: naar schatting zelfs 40 procent meer.
  • Bestuurders, politici en deskundigen kunnen aan vijf soorten organisatorische knoppen draaien: feitenonderzoek, vakmanschap, regie en verdeling van middelen en menskracht, communicatie, een betere operationele uitvoeringsorganisatie.

Methorst signaleert: “Zonder serieuze aandacht voor voetgangers voorzie ik een toenemende tweedeling in de samenleving. Met aan de ene kant sterke verkeersdeelnemers, en aan de andere kant meer kwetsbare mensen op straat. Een ongewenste, onveilige combinatie.”

Lees hier het proefschrift: ‘Exploring the pedestrians realm’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
Chantal Walg
descriptionArtikel

'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'

14 okt 2022
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder
winnaars loopaward 2022
flash_onNieuws

Dit zijn de winnaars van de LoopAward 2022

14 okt 2022
Walking4School en Dementievriendelijke route - de Oost zijn de glorieuze winnaars geworden van de LoopAward 2022.…
Lees verder
descriptionArtikel

In 2030 moet deelvervoer vanzelfsprekender zijn dan een eigen auto

5 okt 2022 timer3 min
In 2030 moeten Utrechters deelvervoer vanzelfsprekender vinden dan het bezit van een eigen auto. Dat schrijft…
Lees verder
Elektrische fiets
person_outlineBlog

Fietsen op de e-bike: waar is het goed voor?

6 sep 2022
Scholieren die in plaats van met de normale fiets met de elektrische fiets naar school toe gaan maken daarmee geen…
Lees verder