Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Daardoor staat het beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen, concludeert Rob Methorst in zijn proefschrift.

Gebruik beschikbare aanknopingspunten om het gewone lopen verder te ondersteunen en te bevorderen. De COVID-19 pandemie toont het cruciale belang dat mensen regelmatig te voet gaan, bewegen in de buitenlucht. Richt openbare ruimte daarom aantrekkelijker in. Zorg voor korte loopafstanden, goed onderhouden stoepen en pleinen, voorkom valpartijen. Maak voetpaden minimaal 1,80 meter breed, obstakelvrij.

Deze aanbevelingen staan in het proefschrift waarmee sociaal geograaf Rob Methorst op 3 februari promoveert aan de TU Delft. Hij verkent de behoeften en vaardigheden van voetgangers. Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Terwijl lopers vrijwel onzichtbaar zijn, dragen zij wel belangrijk bij aan welzijn en welvaart. Voor het individu: lopen is gezond, handig en vaak snel. Goedkoop, relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon en de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen. Andere voordelen voor ons allemaal: meer lopen betekent minder zorg-inspanning, lagere gezondheids- en transportkosten. Tel daarbij op een hogere kwaliteit van leven en betere sociale cohesie.

Maak steden en dorpen loopvriendelijker

Het proefschrift schetst een effectieve, efficiënte en vooral ook rechtvaardige aanpak van voetgangersproblemen. Naast loopvriendelijkere steden en dorpen zijn onder meer verbeteringen denkbaar die het gedrag beïnvloeden van automobilisten en fietsers, die voetgangers soms belagen. ICT- ondersteuning kan daarbij helpen. Vanwege de grote maatschappelijke voordelen ligt het voor de hand dat het rijk een belangrijke stimulerende rol speelt. Beschikbare informatie over behoeften en vaardigheden van voetgangers bevindt zich niet op plekken waar die nodig is. Versterk daarom leiderschap en kennis onder beslissers en ontwerpers.

Geef extra duwtjes in de rug

Andere belangrijke aanbevelingen:

  • Voetgangers verschillen vaak sterk van elkaar. De faciliteiten waaraan zij behoefte hebben, vereisen daarom maatwerk. Ruim 20 procent van de bevolking heeft beperkingen die er toe bijdragen dat zij lopen en naar buiten gaan vermijden. Voor meer dan 10 procent geldt zelfs dat hun deelname aan het maatschappelijk leven (ernstig) wordt beperkt.
  • Verander een aantal definities, pas onderzoekmethoden aan. Sommige gangbare begrippen zijn verouderd. Zo lopen Nederlanders in werkelijkheid veel vaker en langer dan huidige statistieken aangeven: naar schatting zelfs 40 procent meer.
  • Bestuurders, politici en deskundigen kunnen aan vijf soorten organisatorische knoppen draaien: feitenonderzoek, vakmanschap, regie en verdeling van middelen en menskracht, communicatie, een betere operationele uitvoeringsorganisatie.

Methorst signaleert: “Zonder serieuze aandacht voor voetgangers voorzie ik een toenemende tweedeling in de samenleving. Met aan de ene kant sterke verkeersdeelnemers, en aan de andere kant meer kwetsbare mensen op straat. Een ongewenste, onveilige combinatie.”

Lees hier het proefschrift: ‘Exploring the pedestrians realm’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Loopafstanden inzichtelijk met praktische kaart Utrecht Walking Time

28 nov om 09:55 uur

City Deal Ruimte voor Lopen ontwikkelde Utrecht Walking Time. Hiermee krijgt de voetganger een idee van de…

Lees verder
flash_onNieuws

Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd

7 nov om 08:43 uur

Op het Nationaal Verkeerskunde Congres is de eerste Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd. Bedoeld voor…

Lees verder
flash_onNieuws

Te veel licht gevaarlijk in het verkeer

31 okt om 08:42 uur

Er is in Nederland te veel licht op de verkeerde tijden en verkeerde plekken. Dat is niet alleen slecht voor de…

Lees verder
flash_onNieuws

Brede coalitie tekent City Deal Fietsen voor Iedereen

12 okt om 10:50 uur

Iedereen die wil zou op de fiets moeten kunnen stappen. Een breed samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven…

Lees verder
flash_onNieuws

Envida naar Buiten en KWIEK Beweegroute winnen LoopAward 2023

4 okt om 12:49 uur

Op het Nationaal Voetgangerscongres zijn de winnaars van de LoopAward bekend gemaakt. Dit jaar gingen de…

Lees verder
person_outlineBlog

Klimaatdoelen behalen? Benut woningbouw en fiets optimaal

4 okt om 11:28 uur

We moeten op een andere manier gaan leven en ons verplaatsen. En daarvoor geldt: hoe eerder hoe beter. Dat…

Lees verder
descriptionArtikel

Last call: doe mee aan de LoopAward 2023

29 aug om 09:00 uur

Deze week is de laatste kans om jouw idee voor de LoopAward in te zenden. Zowel initiatieven uit de…

Lees verder
descriptionArtikel

Meer ruimte voor voetganger in Amsterdam

3 jul om 08:12 uur

Hoewel de voetganger in Amsterdam steeds meer ruimte krijgt in het beleid, krijgt…

Lees verder