Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

woensdag 3 februari 2021
timer 3 min
Beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen

Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Daardoor staat het beleid om lopen te stimuleren nog in de kinderschoenen, concludeert Rob Methorst in zijn proefschrift.

Gebruik beschikbare aanknopingspunten om het gewone lopen verder te ondersteunen en te bevorderen. De COVID-19 pandemie toont het cruciale belang dat mensen regelmatig te voet gaan, bewegen in de buitenlucht. Richt openbare ruimte daarom aantrekkelijker in. Zorg voor korte loopafstanden, goed onderhouden stoepen en pleinen, voorkom valpartijen. Maak voetpaden minimaal 1,80 meter breed, obstakelvrij.

Deze aanbevelingen staan in het proefschrift waarmee sociaal geograaf Rob Methorst op 3 februari promoveert aan de TU Delft. Hij verkent de behoeften en vaardigheden van voetgangers. Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. Terwijl lopers vrijwel onzichtbaar zijn, dragen zij wel belangrijk bij aan welzijn en welvaart. Voor het individu: lopen is gezond, handig en vaak snel. Goedkoop, relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon en de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen. Andere voordelen voor ons allemaal: meer lopen betekent minder zorg-inspanning, lagere gezondheids- en transportkosten. Tel daarbij op een hogere kwaliteit van leven en betere sociale cohesie.

Maak steden en dorpen loopvriendelijker

Het proefschrift schetst een effectieve, efficiënte en vooral ook rechtvaardige aanpak van voetgangersproblemen. Naast loopvriendelijkere steden en dorpen zijn onder meer verbeteringen denkbaar die het gedrag beïnvloeden van automobilisten en fietsers, die voetgangers soms belagen. ICT- ondersteuning kan daarbij helpen. Vanwege de grote maatschappelijke voordelen ligt het voor de hand dat het rijk een belangrijke stimulerende rol speelt. Beschikbare informatie over behoeften en vaardigheden van voetgangers bevindt zich niet op plekken waar die nodig is. Versterk daarom leiderschap en kennis onder beslissers en ontwerpers.

Geef extra duwtjes in de rug

Andere belangrijke aanbevelingen:

  • Voetgangers verschillen vaak sterk van elkaar. De faciliteiten waaraan zij behoefte hebben, vereisen daarom maatwerk. Ruim 20 procent van de bevolking heeft beperkingen die er toe bijdragen dat zij lopen en naar buiten gaan vermijden. Voor meer dan 10 procent geldt zelfs dat hun deelname aan het maatschappelijk leven (ernstig) wordt beperkt.
  • Verander een aantal definities, pas onderzoekmethoden aan. Sommige gangbare begrippen zijn verouderd. Zo lopen Nederlanders in werkelijkheid veel vaker en langer dan huidige statistieken aangeven: naar schatting zelfs 40 procent meer.
  • Bestuurders, politici en deskundigen kunnen aan vijf soorten organisatorische knoppen draaien: feitenonderzoek, vakmanschap, regie en verdeling van middelen en menskracht, communicatie, een betere operationele uitvoeringsorganisatie.

Methorst signaleert: “Zonder serieuze aandacht voor voetgangers voorzie ik een toenemende tweedeling in de samenleving. Met aan de ene kant sterke verkeersdeelnemers, en aan de andere kant meer kwetsbare mensen op straat. Een ongewenste, onveilige combinatie.”

Lees hier het proefschrift: ‘Exploring the pedestrians realm’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld

22 mei om 14:48 uur

Om lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…

Lees verder
descriptionArtikel

Data als basis voor voetgangersbeleid

8 mei om 08:00 uur

Steeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…

Lees verder
flash_onNieuws

Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving

22 jan om 09:50 uur

De Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Loopafstanden inzichtelijk met praktische kaart Utrecht Walking Time

28 nov 2023

City Deal Ruimte voor Lopen ontwikkelde Utrecht Walking Time. Hiermee krijgt de voetganger een idee van de…

Lees verder
flash_onNieuws

Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd

7 nov 2023

Op het Nationaal Verkeerskunde Congres is de eerste Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd. Bedoeld voor…

Lees verder
flash_onNieuws

Te veel licht gevaarlijk in het verkeer

31 okt 2023

Er is in Nederland te veel licht op de verkeerde tijden en verkeerde plekken. Dat is niet alleen slecht voor de…

Lees verder
flash_onNieuws

Brede coalitie tekent City Deal Fietsen voor Iedereen

12 okt 2023

Iedereen die wil zou op de fiets moeten kunnen stappen. Een breed samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven…

Lees verder