Passend Groen, hoe moet ik dat doen?

maandag 18 november 2019
timer 4 min
Passend Groen, hoe moet ik dat doen?

De auteurs van Handboek Prettige Plekken lichten een tipje van de sluier op hoe groen als kansrijk instrument kan worden ingezet in de openbare ruimte.

Groen is bepalend voor de waardering van de openbare ruimte. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een groene omgeving wonen gelukkiger en gezonder zijn. Daarnaast is groen een steeds belangrijker instrument om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Steeds vaker valt dan ook het adagium ‘vergroenen’ te horen, want: hoe meer groen hoe beter. 

Zo simpel is het helaas niet. In de praktijk zien we namelijk dat veel groene openbare ruimtes helemaal geen prettige, goed gebruikte plekken zijn. Hiervan getuigt het vele groen in wijken uit de  jaren ’60 en ’70, dat er vaak troosteloos en verlaten bijligt. Hoe zorg je ervoor dat al dat (nieuwe) groen zo ingepast en ingericht wordt, dat het ook goed gebruikt en beleefd wordt?

Wat zijn de succesfactoren van groen?

“De relatie tussen inrichting en gebruik van groen is lastig en er bestaat maar weinig wetenschappelijk onderzoek over,” vertelt Rosemarie Maas, medeauteur van Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare ruimte. “Door middel van referentie- en literatuuronderzoek ben ik, samen met mijn compagnon Kyra Kuitert, continu bezig om te analyseren wat de succesfactoren zijn van goed gebruikt en positief beleefd groen. Die kennis willen we graag delen en we zullen tijdens de Verdiepingsdag Prettigste Plekken dieper ingaan op onze bevindingen.“

“We zijn voorstanders van meer groen, maar ons belangrijkste uitgangspunt is: het juiste groen op de juiste plek,” aldus Kyra. “Zo moet je in stenige wijken met smalle straten goed opletten dat nieuwe bomen er niet voor zorgen dat de voetganger onvoldoende ruimte over houdt om te passeren. Zeker met bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen. Hier is verticaal groen of een geveltuin misschien beter op zijn plaats.”

“Veel sport- en speelplekken zijn tegenwoordig erg ‘stenig’, waardoor ze sfeerloos aanvoelen en in de zomer erg heet kunnen worden, waardoor ze minder of niet gebruikt worden. Hier zien we veel kansen voor vergroening: bomen zorgen voor meer schaduw en meer ‘struingroen’ maakt de plek spannender voor kinderen. Tegelijkertijd moet er wel voldoende verharding overblijven voor een rondje fietsen, hinkelen of balspel.”

Uitzicht op gevarieerd groen bevordert de beleving van een ruimte.

Van saai naar spannend groen

Rosemarie: “Een probleem bij gebruik en beleving van het groen in Nederland is dat het vaak veel te saai is. Gazons zijn niet interessant om naar te kijken en als er honden mogen komen (wat nogal eens het geval is), wordt het verder ook niet goed gebruikt. Veel parken in Nederland bestaan vooral uit gras, water en bomen en vaak zijn ze ook nog eens te klein. Je kunt het park dan in één keer overzien en er is vaak maar één mogelijkheid om een rondje te wandelen. Hier zullen mensen niet vaak terugkomen, behalve om de hond uit te laten.”

“Het is belangrijk om verschillende groensferen te creëren, zoals een ecologisch zone met spannende paadjes en stepping stones. En hoewel het duurder in beheer is, trekken kleurrijke plantvakken met eenjarige en/of vaste planten veel mensen aan, zeker als ze er comfortabel kunnen zitten. Ze zijn ook nog eens goed voor vlinders en bijen.”

Verdiepingsdag

Groen is een belangrijk inrichtingselement in de openbare ruimte, maar het is uiteindelijk de totale inrichting die het succes ervan bepaalt. Aan de hand van ‘De Vier V’s’, de basisvoorwaarden voor een goed gebruikte openbare ruimte (Veiligheid, Verplaatsing, Variatie en Verblijf), gaan Rosemarie en Kyra op 26 november a.s. tijdens de Verdiepingsdag Prettigste Plekken in Nijmegen nog vele voorbeelden laten zien van het juiste groen op de juiste plek.

Geïnteresseerd? Meld je nu aan en neem deel aan de mini-masterclass, inclusief Handboek Prettige Plekken, voor een aantrekkelijke toegangsprijs.

Heb je in het verleden de Masterclass Prettige Plekken gevolgd? Dan kun je zelfs gratis deelnemen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Themabijeenkomst leert je alles over natuurinclusief bouwen

24 mei om 13:40 uur

Op 8 juni aanstaande vindt in Basecamp te Utrecht de Themabijeenkomst Gezonde Gebouwen en Omgeving plaats. Deze…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen maakt werken bij woningcorporatie nog leuker

24 mei om 09:23 uurtimer4 min

Een groot deel van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Die kunnen daarom veel…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Natuurinclusief is ook mensinclusief’

11 mei om 00:09 uurtimer3 min
Natuur voor Elkaar is de drijvende kracht achter natuurinclusief bouwen in Overijssel. Met het programma beoogt de…
Lees verder
descriptionArtikel

Groene Huisvesters biedt corporaties kans om kennis te vergroten

8 mei om 15:21 uur

Natuur voor Elkaar bood professionals van woningcorporaties in Twente afgelopen najaar de kans om de cursus ‘…

Lees verder
descriptionArtikel

Ambassadeur André van der Zande houdt wind in de rug van Agenda Natuurinclusief

4 mei om 08:17 uur

Na het vaststellen van de Agenda Natuurinclusief 1.0, op de Floriade in Almere, hebben de ontwikkelingen niet…

Lees verder
descriptionArtikel

Van natuuronbewust naar natuuradaptief in het grootste natuurgebied van Nederland

4 apr om 15:35 uur

Al het groen langs snel-, water- en spoorwegen vormt samen het grootste natuurgebied van Nederland. De…

Lees verder
descriptionArtikel

Bouw natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park van start

23 mrt om 08:06 uur

Op Schiphol Trade Park is onlangs gestart met de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Rapid Logistics.…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuur voor Elkaar: nog lang niet klaar om te stoppen

13 feb om 10:41 uurtimer3 min
Mens en natuur verbinden. Dat is, heel kort gezegd, de missie van het programma Natuur voor Elkaar van de…
Lees verder