LEF Future Centre stimuleert nieuwe manier van denken

vrijdag 28 februari 2020
timer 4 min
LEF Future Centre stimuleert nieuwe manier van denken

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, zei Einstein eens. Oftewel, probeer eens iets nieuws. Het LEF Future Centre beïnvloedt jouw denkpatronen, mede door de inzet van bijzondere omgevingsfactoren.

Het LEF Future Centre werd twintig jaar geleden geopend, in een tijd waar Rijkswaterstaat (RWS) onder vuur lag. “Er was veel  kritiek op hoe we functioneerden, herinnert Theo Bergonje zich. Hij is vanaf het begin betrokken bij het centrum. “Men vond dat RWS weinig maatschappelijke betrokkenheid en innovatie aan de dag legde. Dat moest anders. Neem de verbreding van de A2. Dat is gedaan voor een file die alleen in de spits stond, dat kan veel slimmer. We moeten innovatiever te werk gaan.” Bergonje geeft ook de waterproblematiek bij de Hooipolder als voorbeeld. Hogere dijken maken is niet per se duurzame en effectieve  oplossing. Vanuit deze optiek is het project Ruimte voor de Rivier ontstaan. “Dat is een heel andere benadering. Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.”
 


Doorbreken van vastgeroeste denkpatronen

De kritiek op het functioneren van RWS leidde tot de ontwikkeling van het LEF Future Centre, dat als doel heeft om doorbraken te faciliteren in maatschappelijke opgaven. Thema’s als klimaatadaptatie, slimme en groene mobiliteit of circulaire economie stellen ons voor bijzondere en nieuwe uitdagingen waar we met oplossingen uit het verleden niet uitkomen. Het LEF Future Centre helpt bij het doorbreken van die patronen die uitgaan van het idee datgene wat in het verleden werkte ook toekomstige bestendig is.
 
 
Scandinavische goeroe’s werd geraadpleegd voor de inrichting van het centrum. De omgeving waarin mensen zich bevinden bepaalt namelijk in grote mate hoe ze denken. Bergonje: “We hebben ons afgevraagd hoe we gedagsverandering kunnen faciliteren. De ruimte is erg bepalend. We hebben daarom gekozen voor oncomfortabel meubilair, veranderend licht en veel beeld.”


Geen standaard vergaderaccommodatie

De hal van het LEF Future Centre is een groene ruimte met heel veel planten en vogelgeluiden. Er staat een aantal kleine tafeltjes met wat stoelen eromheen. Het verkoelende effect van de planten is goed merkbaar en hier wordt meteen duidelijk dat dit geen standaard vergaderaccommodatie is. De andere zalen van het centrum variëren in grootte, maar ook in kleurgebruik of meubilair. Zo is er een ruimte waar de vloer kan wegzakken, waardoor een grote zitkuil ontstaat. Hier werk je in kleine groepen in een intieme setting. Ook zijn er ruimten met hoge tafels en ongemakkelijk ogende krukken. Of een grote zaal met enorme schermen rondom. Een centraal computersysteem bepaalt de kleur van het licht en de beelden die worden geprojecteerd op de schermen, afhankelijk van het gevoel dat de deelnemers zouden moeten hebben.
 


Nudging, ook bij de lunch

Naast de omgevingsfactoren zijn de facilitators een belangrijke factor in de sessies. Zij helpen de opdrachtgevers bij de werk- en denkprocessen. Een opdracht start bij een goede intake, weet Bergonje. “Bij de intake wordt duidelijk wat de urgentie en het belang is van het vraagstuk en ook wat de gewenste oplossing is. Vervolgens vertalen we dit naar een arrangement voor een dag of meerdere dagen. We voeren het concept ver door, zelfs tot aan de catering toe. Stel dat je aan de slag gaat met een project waarin samenwerking centraal staat, dan zal je tijdens de lunch eten van grote schalen en het brood zelf moeten snijden. Het is een vorm van nudging, we zetten mensen op een subtiele manier en in een veilige omgeving aan tot anders denken. De omgevingsfactoren maken ze cognitief alert.”
 
Inmiddels vinden er in het gebouw in Utrecht zo’n 400 sessies per jaar plaats waar 11.000 mensen aan meedoen. Toch weten Bergonje en zijn collega’s nog niet iedereen te bereiken. “We merken dat de fysieke afstand voor veel mensen nog een drempel is. Zo’n 60 procent van alle deelnemers komt hier uit de buurt. De collega’s uit Maastricht of Leeuwarden komen toch minder snel. Daarom dat we nu ook op locatie onze kerngedachten beschikbaar stellen. Niet bij Rijkswaterstaat op kantoor, maar bijvoorbeeld in een museum, en echte Rijkswaterstaat locatie als het Topshuis in Vrouwenpolder of op een van de sluizen en stuwen nabij onze grote rivieren. Daarnaast is het LEF Future Centre ook beschikbaar voor andere overheden.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Twintig jaar Master City Developer (MCD): de grondslag en de vernieuwing

16 jan om 08:00 uur

De initiatiefnemers van de opleiding Master City Developer (MCD) zagen twintig jaar geleden al dat…

Lees verder
flash_onNieuws

MPS organiseert masterclasses rondom het thema belevingsgestuurd beheer

11 aug 2022
Na het succes van de themasessies over circulair beheer organiseert Stichting Managing Public Space (MPS) nieuwe…
Lees verder
Digitaal gemak kan ook een drempel zijn
descriptionArtikel

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug 2021 timer9 min

Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Tijdens het…

Lees verder
Integrale en academische competenties nodig voor openbare ruimte
filter_listLongread

Integrale en academische competenties nodig voor openbare ruimte

19 feb 2021 timer6 min

Beheren is vooruitzien. Dat is de missie, visie én de naam van de website waarop de nog prille Stichting…

Lees verder
Focus op groei, niet op prestaties
descriptionArtikel

Focus op groei, niet op prestaties

30 jun 2020 timer5 min

Het derde en laatste webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond in het teken van omgangsvormen.

Lees verder
Het nieuwe normaal in: samenwerken
descriptionArtikel

Het nieuwe normaal in: samenwerken

3 jun 2020 timer6 min

In dit tweede webinar in de reeks Het Nieuwe Normaal stond (online) samenwerken centraal. Wat zijn de tips en…

Lees verder
Burgerparticipatie nieuwe werkelijkheid
descriptionArtikel

Burgerparticipatie nieuwe werkelijkheid

5 mei 2020 timer6 min

Burgerparticipatie: het is nog nooit zo belangrijk geweest. Met een nieuw boek en een reeks digiklassen leren…

Lees verder
Webinarreeks Het Nieuwe Normaal trapt af
descriptionArtikel

Webinarreeks Het Nieuwe Normaal trapt af

4 mei 2020 timer6 min

Wat zijn de belangrijkste consequenties die de 1,5 meter maatschappij zal hebben op het gebruik, de inrichting…

Lees verder