Wie gaat winnen: De auto of de stad?

vrijdag 3 juni 2022
De complexe relatie tussen verkeer en beschikbare stedelijke ruimte bestaat veel langer dan we misschien vermoeden. In de tijd van paard en wagens in steden werd er al geklaagd over de herrie, drukte en paardenemissies op straat. Paard en wagen hebben ruimte gemaakt voor auto’s en de drukte is blijven toenemen.

In 1961 beschreef Jane Jacobs al haar zorgen over de autogroei in haar boek “The Death and Life of Great American Cities” en zij voorspelde twee mogelijke toekomstige uitkomsten: “Erosie van de steden door auto’s, of uitputting van auto’s door steden”. Dat dystopische toekomstbeeld lijkt weer dichterbij dan ooit. Hoe voorkomen we dat de auto de overhand krijgt in de stad? 

In deze blog wil ik een aantal oplossingen delen die wij in de praktijk tegen zijn gekomen in buitenlandse steden. Elke stad heeft een visie rondom duurzame mobiliteit. De verschillen zitten in de uitvoering en dat maakt het zo boeiend om te zien wat werkt in de ene stad en misschien niet in een andere stad.

Oslo: geen parkeerplaatsen voor auto’s in de binnenstad 

Sinds 2019 weert Oslo autoverkeer grotendeels uit de binnenstad door parkeerplaatsen weg te halen. De inzet is op het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer en zo de leefbaarheid voor inwoners verbeteren. Inzet is vooral gedragsverandering om alternatieven voor de auto te zoeken. Wij hebben voor Oslo het nieuwe busprioriteitensysteem geïmplementeerd om deze verandering te ondersteunen. 

San Francisco: verkeersader terug naar fietsers en voetgangers 

Een variant op Oslo hebben we in San Francisco gezien waar een primaire verkeersader in de binnenstad, Market Street, in 2019 afgesloten werd voor autoverkeer om openbaar vervoer te prioriteren en om de leefbaarheid van dat gebied te verhogen. Op 3rd Street in SF hebben wij met een proof-of-concept aangetoond dat slimme optimalisatie heel gericht ingezet kan worden voor voetgangers en openbaar vervoer. 

Kopenhagen: iedereen op de fiets 

Kopenhagen stimuleert met name het gebruik van fietsen naast openbaar vervoer om het autogebruik binnen de stad te verkleinen. Fietsers en het openbaar vervoer krijgen eerder prioriteit bij verkeerslichten, waardoor auto’s langer moeten wachten. Wij hebben in het verkeersmanagementsysteem in de stad de koppeling gelegd met fietsreistijden, verkeerslichten en digitale schermen langs fietsroutes om het fietsen verder te stimuleren.

Grote lijn 

De samenvatting is dat met name inzet op fietsen en (geëlektrificeerd) openbaar vervoer de hoofdmoot is in het terugdringen van autoverkeer in de binnenstad. Techniek helpt daarbij mee om verkeerslichten slimmer te optimaliseren en niet altijd de auto voorop te stellen. En om reizigers te informeren over betere alternatieven. In San Francisco en Kopenhagen zien we bijvoorbeeld dat voetgangers en fietsers hoger gewaardeerd worden en eerder groen krijgen dan auto’s. Daarnaast helpt dezelfde techniek om het auto- en vrachtverkeer beter door te laten stromen waardoor het wachten op groen bij verkeerslichten verminderd wordt – mits er geen voetgangers willen oversteken uiteraard. 

Een stad zal altijd auto’s bevatten, maar techniek helpt wel om het aantal auto’s in de stad te beteugelen en alternatieven te bieden. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Last call: doe mee aan de LoopAward 2023

29 aug om 09:00 uur

Deze week is de laatste kans om jouw idee voor de LoopAward in te zenden. Zowel initiatieven uit de…

Lees verder
descriptionArtikel

Meer ruimte voor voetganger in Amsterdam

3 jul om 08:12 uur

Hoewel de voetganger in Amsterdam steeds meer ruimte krijgt in het beleid, krijgt…

Lees verder
flash_onNieuws

LoopAward 2023

16 jun om 14:31 uur

Platform Ruimte voor Lopen reikt dit jaar weer de LoopAward uit! Net als vorig jaar worden twee initiatieven…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Overstappen op mobiliteitshubs

17 nov 2022 timer3 min
Er wordt al lang gesproken over mobiliteitshubs als dé oplossing voor het bereikbaar houden van onze steden. Met…
Lees verder
descriptionArtikel

Duurzame mobiliteit: de oplossing hangt in de lucht

8 nov 2022 timer3 min
De behoefte aan mobiliteit neemt toe. De ruimte op ons wegennet is schaars en we hebben de ambitie om naar een…
Lees verder
descriptionArtikel

Mobiliteitsarmoede vraagt inclusief beleid

7 nov 2022 timer3 min
Niet iedereen heeft onbeperkt toegang tot vervoersmiddelen en mobiliteitsvoorzieningen. Met onderzoek naar…
Lees verder
Chantal Walg
descriptionArtikel

'Positieve gezondheid als vertrekpunt heeft invloed op alles'

14 okt 2022
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je niet gezond als je een spleetje tussen je tanden hebt of een…
Lees verder