Trickle-Down Clean Mobility – de schone olievlek

maandag 31 oktober 2022
timer 4 min

(Foto; Adobe Stock)

De inmiddels oud-premier Liz Truss startte haar premierschap in het Verenigd Koninkrijk met een voorstel tot belastingverlagingen met als doel een trickle-down-economics effect. Ze was hierbij in goed gezelschap, want presidenten Reagan en Bush hebben hetzelfde eerder geprobeerd. Hierbij is de gedachte dat door belastingverlagingen meer geld van de rijkere burgers doorsijpelt naar de minder kapitaalkrachtigen. Een nobele gedachte, maar helaas vanaf het begin gedoemd te mislukken, want geld stroomt van nature niet die kant op. En dit resultaat was al bekend uit de eerdere probeersels. De Britse economie werd hard geraakt door het voorstel en na ontslagen en opgestapte ministers moest ze haar plan terugdraaien. De uitkomst is verder bekend. Toch heeft het trickle-down-principe wel iets dat ons allemaal kan helpen.

We staan momenteel op een punt om voor ons klimaat de juiste langetermijnbeslissingen te nemen. In het recentste IPCC-rapport staat nog steeds de verwachting dat we de 1,5°C afspraak van Parijs met elkaar kunnen halen als we nu keuzes maken én als we niets zouden doen we in het slechtste scenario op een stijging van 4°C uit kunnen komen. Dat laatste is desastreus voor veel leefgebieden wereldwijd. Oftewel, we staan op een cruciaal punt in de tijd voor de juiste langetermijnbeslissingen om de beoogde doelen te halen.  

Tegenpolen 

Als we het dan over de keuzes en leefomgeving hebben, dan hebben we het ook over mobiliteit. De termen ‘clean mobility’ en ‘duurzaamheid’ lijken elkaars tegenpolen. Als wij in Nederland bij een OV-concessie bijvoorbeeld voorschrijven dat de aanbieder het nieuwe wagenpark moet vervangen door elektrische bussen (clean mobility), dan schrijft de huidige aanbieder dus alle bestaande bussen – waardevolle grondstoffen! – af (duurzaamheid). Is doorrijden met de oude bussen eigenlijk niet ‘cleaner’? Op de lange termijn is deze vervanging de juiste. 

Van Noorwegen naar Griekenland 

Een mooi voorbeeld van bovenstaande clean mobility en duurzaamheid zag ik onlangs in Athene. Het viel me op dat veel opschriften in de bussen niet Grieks waren. Boven de nooduitgang stond bijvoorbeeld ‘Nødutgang’ in plaats van ‘Εξοδος κινδύνου’. De reden is simpel: veel bussen in Athene zijn van oorsprong Noors. Noorwegen is rijk genoeg om regelmatig het bestaande bussenpark te vervangen door energiezuinigere varianten en/of elektrische bussen. Nu vermoed ik dat in Noorwegen de meeste bussen inmiddels wel elektrisch zijn gezien de snelheid van elektrificatie, maar dit terzijde. De oude bussen worden dus niet gesloopt, maar tegen een aangenaam tarief doorverkocht aan minder kapitaalkrachtige landen, zoals Griekenland. Zo’n land kan daardoor zijn oude, zwaar vervuilende bussen vervangen door betere, schonere bussen. Niet de beste bussen zoals in Noorwegen. En ze rijden nog steeds fossiel. Maar op de lange termijn druppelen vernieuwingen en besparingen op deze manier door naar armere landen. En dat lijkt op het voorstel van Truss: een trickle-down clean mobility. 

Olievlek 

Ditzelfde effect kun je ook zien bij het wagenpark in Nederland. Hele oude auto’s, old-timers daargelaten, zie je niet meer rondrijden in ons land. Gemiddeld zijn auto’s in Europa 11,5 jaar oud. De oudere auto’s zijn doorgeschoven, verkocht via handelaren naar plekken waar ze nog jarenlang blijven functioneren, bijvoorbeeld naar Afrikaanse landen. Het is hetzelfde effect: wij kopen steeds betere, zuinigere, fossiele of elektrische auto’s, en schuiven de vorige generatie weer door. De verbeteringen in clean mobility verspreiden zich daardoor als een olievlek over de wereld, waardoor de voordelen uiteindelijk overal komen. 

Als we vandaag de juiste keuzes maken, werken we aan een betere toekomst voor de generaties die na ons komen. Als we daarbij, ook voor de langere termijn, clean mobility en duurzaamheid blijven meenemen, zoals trickle-down clean mobility, dan kunnen we de impact van ons eigen gedrag afremmen of misschien zelfs stoppen. 
 
Toch een mooi vooruitzicht voor de toekomst. 


Biind Magazine 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul om 11:34 uur

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb om 11:10 uur

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan om 11:52 uur

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder
parkeren in een dorp
descriptionArtikel

De toekomst van mobiliteitshubs

8 dec 2022
Er wordt al jaren veel gepraat over mobiliteitshubs. 2023 lijkt het jaar van schaalvergroting te worden. Hoe ziet…
Lees verder
descriptionArtikel

Het verlagen van de ov-tarieven heeft niet het gevolg gehad waar op gehoopt was

6 dec 2022 timer3 min
Ondanks het verlagen van de ov-tarieven heeft dit er niet voor gezorgd dat mensen vaker de auto laten staan en…
Lees verder