Publieke sector onder druk om verbonden voertuigen mogelijk te maken

maandag 7 oktober 2019
timer 3 min
Publieke sector onder druk om verbonden voertuigen mogelijk te maken

We kunnen moeilijk om de verbonden (en zelfrijdende) auto heen. Maar wordt dit de heilige graal van smart mobility, of streeft het zijn doel voorbij?

Twee weken geleden was ik in Halifax, Canada, voor de 2019 TAC-ITS Canada conferentie. De conferentie bleek zoals vele andere smart mobility congressen en bijeenkomsten te focussen op de komst van de ‘connected’, ofwel verbonden, (en uiteindelijk zelfrijdende) auto. De grote vraag: hoe moeten we ons erop voorbereiden? Ik blijf me verbazen over de druk die gemeentes, steden en verkeersautoriteiten zichzelf opleggen om een antwoord te vinden op dit vraagstuk.

Waarom willen we zo graag verbonden voertuigen?

Tijdens een van de panelsessies van de conferentie werd de vraag gesteld of we deze verbonden voertuigen eigenlijk wel nodig hebben en zo ja, waarom. In afwachting op een kritische en interessante discussie ging ik rechtop zitten om de verschillende standpunten goed te kunnen volgen. Ik werd al snel teleurgesteld. Er kwamen geen antwoorden. Men wist niet waarom ze deze verbonden voertuigen zo graag wilden. Eén van de panelleden zei zelfs dat het misschien niet zozeer gaat om wat we nodig hebben, maar simpelweg om wat we willen. 

De consequenties van onze keuzes

Ons verkeers- en vervoerssysteem brengt echter veel negatieve consequenties met zich mee. Jaarlijks betalen we in Nederland zo’n 3,7 miljard euro aan file gerelateerde kosten (NRC, 2017) en wel 14 miljard euro aan verkeersongelukken (SWOV, 2015). Dan hebben we het nog niet eens over alle negatieve effecten op de omgeving en het klimaat. De negatieve externaliteiten van het gemotoriseerd verkeer in Europa kosten in totaal zo’n 800 miljard euro (ECF, 2016). Aan de andere kant leveren de baten van actieve modaliteiten zoals de fiets ons wereldwijd zo’n 150 miljard euro op. Dit terwijl de waarde van de wereldwijde automarkt minstens 70 keer zo groot is als de fietsmarkt. 

Verleiding

We laten ons door de auto-industrie verleiden tot grote investeringen in Intelligente Transport Systemen (ITS) om een auto te kunnen ontwikkelen die ons hopelijk nét iets veiliger kan laten rijden. Tegelijkertijd vergeten we dat het aantrekkelijker en efficiënter maken van de auto alleen maar tot meer autokilometers leidt.

In een wereld waar gemotoriseerd verkeer en vervoer zoveel negatieve effecten heeft op het milieu, het klimaat en de gezondheid van onze bevolking behoren we onze investeringen te doen in gezonde, actieve modaliteiten. Gemeentes, steden en vervoersautoriteiten spelen hier een belangrijke rol in. In plaats van geleid te worden door de grootste geldschieter kunnen zij actie ondernemen namens de bevolking, nu en voor de toekomst.

Hoop voor de toekomst

Wanneer gemeentes, steden en vervoersautoriteiten zelf een visie vormen over hoe mobiliteit hun inwoners het beste kan ondersteunen, creëren we een wereld waarin leefbaarheid ook in de toekomst gewaarborgd blijft. We moeten gericht nadenken over de toegevoegde waarde van nieuwe en vernieuwde modaliteiten en waar deze het beste ingezet kunnen worden. We moeten investeren in die modaliteiten waarmee we investeren in onszelf. 

Een interessante ontwikkeling op dit gebied is het Europese BITS project waarin ITS oplossingen worden ingezet voor het aantrekkelijker en veiliger maken van het fietsverkeer. Wil je meer weten over dit initiatief? Meld je dan aan bij de BITS community door een e-mail te sturen aan mijn collega Robin Kleine.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’

27 mrt om 16:33 uur

Daan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuurlijk!Deelmobiliteit presenteert modelbepalingen voor reguleren deelvervoer in lokale wetgeving

13 mrt om 10:57 uur

Samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit heeft modelbepalingen gespresenteerd die kunnen helpen bij het…

Lees verder
person_outlineBlog

Mobiliteit in de toekomst: sciencefiction of realiteit?

5 mrt om 12:19 uur

In 1964 introduceerde de televisieserie Star Trek de ‘communicator’, een draagbaar apparaatje waarmee mensen…

Lees verder
descriptionArtikel

Subsidie nieuwe elektrische auto's toch niet verlaagd

10 okt 2023

De subsidie voor particulieren om een nieuwe elektrische auto te kopen of leasen blijft 2950 euro. Eerder was…

Lees verder
person_outlineBlog

Deelvervoer: Een innovatief alternatief voor traditioneel ov

28 sep 2023

Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de laatste jaren moeite om te overleven, met financiële beperkingen en…

Lees verder
person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul 2023

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder