Nieuwe mobiliteit vereist nieuwe regels (of juist niet?)

donderdag 2 mei 2019
timer 3 min
Nieuwe mobiliteit vereist nieuwe regels (of juist niet?)

Nu steeds meer vervoersmiddelen strijden om de ruimte op de weg, leidt dat bij Bas Schilder van verkeersonderzoekbureau Trajan tot een hang naar eenvoud.

Een paar weken geleden mocht ik ervaren hoe het verkeer haar gang gaat in Caïro, de hoofdstad van Egypte. In deze enorme metropool (richting de 20 miljoen inwoners) wordt ogenschijnlijk het ‘anything goes’-principe gehanteerd. De grote doorgaande wegen zijn in essentie asfaltstrips zonder markeringen of aangebrachte rijbaanscheiding, waarover alles en iedereen (fietsers, brommers, motoren, auto’s, minibussen en vrachtwagens) zich voortbeweegt.

Ruimte vragen en krijgen

Voetgangers hebben uiteraard vaak de stoepen tot hun beschikking, maar tijdens elke wandeling door deze stad komt het onverbiddelijke moment dat je je moet voegen bij al het andere verkeer  - de stoep transformeert vaak op een bepaald punt naar een strookje langs de vangrail van een drukke weg).

Zonder enige hulp in de vorm van zebrapaden of verkeerslichten ben je bij het oversteken overgeleverd aan de gratie van de weggebruikers die vijf rijen breed op je af komen. Wonderwel gaat dit na wat oefening prima: zaak is om oogcontact te krijgen met de autobestuurder, waarna je bij herhaling rij voor rij kunt aftikken op je reis naar de overkant van de weg.

Toegegeven, efficiënt is het niet, maar het went en het gaf iets heel menselijks in de relatie met alle andere weggebruikers. Letterlijk geven en nemen.

Terug in Amsterdam belandde ik meteen weer in de strijd om het fietspad. Sinds begin april mogen snorfietsen en scooters daar niet meer op fietspaden en zijn ze naar de rijbaan gestuurd. Wat een contrast met de stad Caïro, die ik net verlaten had. In Nederland zijn we voortdurend bezig alles te categoriseren en kennen in die trant ook ruimte toe aan verschillende vervoersmiddelen.

Steeds meer vervoersmiddelen

Dat wordt nog interessant, want er komen in snel tempo steeds meer categorieën bij. We hebben natuurlijk de eerder vermeldde (en al lang bestaande) snor- en bromfietsen, maar tegenwoordig zie je ook steeds meer elektrische fietsen op de weg. De birò’s (die elektrische zwarte karretjes) zijn tegelijkertijd aan een opmars bezig, evenals de elektrische deelstep.

Waar delen we deze vervoermiddelen in? Op de rijbaan, het fietspad of de stoep? En als je besluit waar ze dienen te rijden, is er dan ook geregeld waar ze mogen parkeren? Sommige gemeenten nemen nu het voortouw om hieraan zelf invulling te geven met allerlei discussies (en ergernissen) tot gevolg.

Op zoek naar balans?

En het is ook goed hoor, dat we het hier allemaal netjes proberen te regelen. Echter fiets ik nu dagelijks over een stuk fietspad de stad in, waar halverwege een blauwe baan van het fietspad naar de rijbaan is aangebracht, als signaal voor de scooterrijders dat ze nu vanaf dat punt niet meer welkom zijn op het fietspad. Af en toe krijg ik dan een visioen van een spaghetti aan markeringen en een woud aan borden: “Vanaf hier moeten steps van het fietspad naar de stoep, bromfietsen van de rijbaan naar het fietspad en de birò’s vanaf het volgende kruispunt ook van het fietspad naar de rijbaan.”

Ik denk dan weer aan Caïro, waar geen borden met drie onderborden bij elke kruising staan, de verkeersdeelnemers elkaar de ruimte wel of niet gunnen door even contact te zoeken en iedereen door elkaar rijdt. Het had wel iets…

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving

22 jan om 09:50 uur

De Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…

Lees verder
descriptionArtikel

Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit

15 jan om 14:37 uur

Het Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…

Lees verder
flash_onNieuws

Loopafstanden inzichtelijk met praktische kaart Utrecht Walking Time

28 nov 2023

City Deal Ruimte voor Lopen ontwikkelde Utrecht Walking Time. Hiermee krijgt de voetganger een idee van de…

Lees verder
flash_onNieuws

Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd

7 nov 2023

Op het Nationaal Verkeerskunde Congres is de eerste Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd. Bedoeld voor…

Lees verder
flash_onNieuws

Te veel licht gevaarlijk in het verkeer

31 okt 2023

Er is in Nederland te veel licht op de verkeerde tijden en verkeerde plekken. Dat is niet alleen slecht voor de…

Lees verder
flash_onNieuws

Brede coalitie tekent City Deal Fietsen voor Iedereen

12 okt 2023

Iedereen die wil zou op de fiets moeten kunnen stappen. Een breed samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven…

Lees verder
flash_onNieuws

Envida naar Buiten en KWIEK Beweegroute winnen LoopAward 2023

4 okt 2023

Op het Nationaal Voetgangerscongres zijn de winnaars van de LoopAward bekend gemaakt. Dit jaar gingen de…

Lees verder
person_outlineBlog

Klimaatdoelen behalen? Benut woningbouw en fiets optimaal

4 okt 2023

We moeten op een andere manier gaan leven en ons verplaatsen. En daarvoor geldt: hoe eerder hoe beter. Dat…

Lees verder