Groen spelen is gezonde toekomst!

donderdag 16 juni 2022
Gezond spelen idverde
Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws dat de vergroening is gestart en dat de gemeenten aan de slag gaan met een groene, gezonde en uitnodigende leefomgeving. We zijn gestart, maar er is werk aan de winkel!

In de huidige maatschappij wordt steeds meer omgekeken naar het effect van de fysieke, groene omgeving op mensen. De positieve effecten zijn al lang duidelijk en worden steeds bekender. Wat ons betreft kan het tempo omhoog.  Het belang van kinderen blijft nog steeds achter ten opzichte van de volwassenen in de samenleving. Schoolpleinen zijn veelal grijs, buitenruimtes van kinderopvangcentra zijn veelal versteend en speeltuinen bestaan vaak uit tegels. Het beschikbaar aantal vierkante meters groen in een gemiddelde woonwijk biedt weinig opties voor de kinderen. Er is gelukkig ook goed nieuws; de vergroeningsslag is ook voor kinderen gestart!  Het is onze missie om kinderen meer groen te bieden, zodat ze kunnen genieten van alle positieve effecten die buitenspelen, liefst in de natuur, heeft. 

Bij natuur denkt men al snel aan een bos, de zee of een groot park. Maar ook natuur in kleinere zin heeft al grote voordelen. Elke dag 30 minuten buiten zijn heeft al positieve effecten. Een wandeling door de straat, tuinieren in de tuin of een buitenles voor kinderen. Als kinderen in hun vroege jaren al aangeleerd krijgen om natuur op te zoeken, doen ze dit in hun latere leven ook meer (OERR, 2019).  Natuur werkt ontspannend, is goed voor de lichaamsbeweging en de kinderen krijgen frisse, schone lucht binnen. Uit onderzoek is gebleken (The Guardian, 2018) dat wanneer kinderen meer bewegen zij als volwassene ook meer bewegen en gezonder zijn. 

Kinderen spelen veel, maar buitenspelen gebeurt steeds minder (Jantje Beton, 2020). Buitenspelen is juist ontzettend belangrijk, omdat het zorgt voor beweging en daarmee motorisch beter ontwikkelde kinderen met een gezonder gewicht. De frisse lucht is goed voor de ontwikkeling van de hersenen, waardoor ze beter nieuwe leerstof kunnen opnemen. Ook is de spanningsboog langer bij kinderen die buiten in de natuur zijn (Mieras, 2018). Daarnaast biedt natuur veel mogelijkheden tot verschillend type spel, is er meer ruimte voor taalontwikkeling en wordt er makkelijker contact gemaakt met leeftijdsgenoten. 

Er zijn in Nederland steeds meer natuurlijke speeltuinen. Maar een combinatie van traditioneel spel met natuurelementen is ook van meerwaarde. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van een (traditionele) schommel en glijbaan enerzijds en een wilgenhut, stapstenen en een klimboom anderzijds. Een speelruimte met meer groen en meer natuurlijke elementen biedt kinderen talloze mogelijkheden tot eigen spel. Vanuit de pedagogiek wordt een rijke omgeving gezien als uitermate geschikt voor ontwikkelkansen voor een kind, met en zonder begeleiding van volwassenen (Paashuis, 2022; Curtis & Carter 2010). Een natuurlijke omgeving is rijk aan diverse elementen. Er kan gespeeld worden met blaadjes die van de boom zijn gevallen. En met zand en stokjes heb je al snel heksensoep! De stapstenen of boomstronken op een speelplek bieden verschillende mogelijkheden voor spel. Je kan erop zitten, balanceren, springen en ook als tafeltje gebruiken om de heksensoep aan te eten. Ook nodigt een boomstronk uit om op te chillen met vrienden. 

Wij werken elke dag hard om de beste, groene, gezonde leef- en speelomgeving voor kinderen te bereiken. Wie doet er met ons mee, want samen bereiken we meer!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
flash_onNieuws

Meer aandacht voor sport en preventie in lokale sportakkoorden

7 feb om 14:15 uur

Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de…

Lees verder