Geen files meer in de stad

maandag 14 oktober 2019
timer 3 min
Geen files meer in de stad

Toenemend ruimtegebrek en de klimaatdoelstellingen zorgen er voor dat veel steden hun vervoersdiensten uitbreiden en elektrificeren, schrijft Paul Bliek van ZF Services. Op Busworld, van 18 tot 23 oktober, presenteert het bedrijf twee producten die de transitie naar emissieloos ov kunnen versnellen.

Files, gebrek aan parkeerplaatsen, rijbeperkingen voor dieselauto's: steden zijn bang voor een verkeersinfarct en willen tegelijkertijd voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Daarom breiden veel steden hun lokale vervoerdiensten uit. Een netwerk van verschillende vervoermiddelen, dat zo coherent mogelijk moet zijn, moet mensen alle voordelen van mobiliteit bieden.

Met een gevarieerd aanbod van elektrische aandrijvingen voor alle voertuigsegmenten, evenals sensoren en besturingskasten voor autonome transportsystemen, ondersteunt ZF deze overgang naar emissiearm, veilig en slim openbaar vervoer. Op Busworld Europe, van 18 tot en met 23 oktober, presenteert de technologiegroep haar portfolio, inclusief de wereldpremière van de nieuwe generatie van het EcoLife automatische transmissiesysteem en een retrofit-oplossing voor de volledig elektrische busaandrijving CeTrax.

Elektrische oplossingen

De technologiegroep biedt oplossingen voor de elektrische aandrijving van voertuigen van alle groottes - van de compacte en krachtige Sachs RS pedelec-motor tot twee veelzijdige elektrische aandrijvingen voor gelede bussen.

De CeTrax

Enerzijds stelt de CeTrax elektrische centrale de aandrijving busfabrikanten in staat om bestaande voertuigmodellen te elektrificeren zonder grote wijzigingen aan het chassis, assen, statica of differentiëlen dankzij zijn "plug-and-drive"-benadering. Anderzijds is de AxTrax AVE elektrische portaalas, die al duizenden keren wereldwijd in serieproductie is uitgeprobeerd en getest, een aantrekkelijke oplossing voor busfabrikanten.

De AxTrax

Beide producten zijn ook geschikt voor de latere conversie van bestaande vloten naar elektrische aandrijvingen. Voor de e-troFit-oplossing van het engineeringbedrijf e-troFit GmbH draagt ​​ZF Aftermarket niet alleen bij aan de elektrische aandrijfas en het geschikte connectiviteitsplatform Openmatics als systeemleverancier, maar biedt het ook toegang tot het wereldwijde werkplaatsnetwerk.

Zowel CeTrax als AxTrax AVE leveren ZF als een gecoördineerd algeheel systeem in combinatie met omvormer en aandrijfregeling, waardoor de klant maximale prestaties, efficiëntie en levensduur wordt gegarandeerd.

Tegelijkertijd is het belangrijk voor ZF om de conventionele aandrijflijn nog efficiënter en minder vervuilend te maken. De groep slaagt hierin met de nieuwe generatie van het EcoLife automatische transmissiesysteem voor bussen. Het kan het brandstofverbruik met maximaal drie procent verminderen en viert zijn wereldpremière bij Busworld Europe in Brussel.

Autonome transportsystemen

In de toekomst zullen zelfrijdende vervoersystemen voor diensten voor het delen van ritten een andere belangrijke bijdrage leveren aan slimme stedelijke mobiliteit. ZF heeft een uitgebreide set camera-, radar- en lidarsensoren ontwikkeld, zodat deze robottaxi's betrouwbaar en veilig door het stadsverkeer kunnen navigeren. Met de KI-compatibele schakelkast ZF ProAI RoboThink biedt het bedrijf de krachtigste centrale computer in de auto-industrie.

In de joint venture e.GO Moove GmbH en samen met de Nederlandse mobiliteitsaanbieder 2getthere, waarin de groep in het voorjaar een meerderheid verwierf, werkt ZF aan verschillende autonome transportsystemen voor de stedelijke mobiliteit van de toekomst. ZF presenteert zijn oplossingen op Busworld Europe in Brussel, van 18 tot 23 oktober in hal 5, stand 506.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Missen we de bus?

27 jul om 11:34 uur

Voor wie uit de trein of de bus stapt op Amsterdam Centraal, zal het uitzicht over het IJ de aandacht trekken,…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun om 09:00 uur

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Energiehubs gaan over organisatiestructuren’

20 mrt om 15:33 uur

Om de energietransitie te versnellen zijn energiehubs potentieel interessant, denkt duurzaamheidsdirecteur…

Lees verder
descriptionArtikel

Whitepaper over effectief beleid voor deelmobiliteit

24 feb om 11:10 uur

Hoe zorg je voor effectief beleid voor deelmobiliteit? Een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. De kansen…

Lees verder
filter_listLongread

Energiehub Noord-Brabant kan blauwdruk zijn

10 feb om 12:18 uur

Een pilot met energiehubs in Noord-Brabant kan als blauwdruk dienen om het concept in de praktijk breder uit te…

Lees verder
Laadpaalalarm
person_outlineBlog

RAI slaat laadpaalalarm. Is er reden voor paniek?

17 jan om 11:52 uur

De RAI Vereniging slaat een laadpaalalarm. Er zijn te weinig publieke snellaadpunten voor vrachtwagens en het…

Lees verder
Fietsen-naar-het-werk
descriptionArtikel

Alternatieven voor de auto: kansen en barrières

20 dec 2022
Onderzoek van SmartwayZ.NL naar kansen en barrières van ov, fiets en thuiswerken
Lees verder
descriptionArtikel

Wat moet er komen in de stadslogistieke plannen van de  wethouders?

12 dec 2022 timer3 min
De mobiliteitswethouders van de grote gemeenten hebben nu een halfjaar mogen snuffelen aan de uitdagingen in hun…
Lees verder