Een progressief kabinet biedt kansen

maandag 3 mei 2021
timer 3 min
Een progressief kabinet biedt kansen

Biind Expert Dick Oosthoek heeft hoop op een progressieve, natuurinclusieve koers van het nieuwe kabinet.

De onderhandelingen in Den Haag zijn gestart voor een nieuw kabinet. Over een jaar mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraad. Die verkiezingsprogramma’s zijn in de maak. In een jaar tijd is een kanteling mogelijk naar realisatie van vernieuwend beleid en nieuwe afspraken. Een groot aantal organisaties probeert de politiek te beïnvloeden. Maar uiteindelijk is de kiezer de baas is maar weer eens gebleken. Die bepaalt de richting. Het lijkt erop dat er een meer progressieve koers door het grote aantal zetels van D66. Op 10 maart presenteerden een groot aantal partijen, waaronder Stichting Groenkeur, een manifest voor Natuurinclusief bouwen. Dit past goed in de visie van een beleid waarin exclusiviteit meer ruimte krijgt. Dit is hoopvol.

Belangrijk in die belangen afweging is om opnieuw naar ontwerpen te kijken. Er wordt nu eerste gekeken naar de vierkante meterprijs van de aangekochte grond. Dan wordt het aantal woningen en andere stenige inrichting bepaald en dan kijken we of er nog ergens ruimte is voor wat versiering. Welzijn van de mensen komt niet in beeld, laat staan het groen rondom, in en aan het gebouw. Vele onderzoeken bewijzen dat groen positieve uitwerkingen heeft op de mens. Door corona is dat nog duidelijker geworden. Mensen waarderen een groene omgeving, gaan beter functioneren, herstellen sneller en leerlingen kunnen zich beter focussen. Om effecten van klimaatverandering op te vangen is juist het groen van levensbelang. Het helpt water opvangen en afvoeren, hittestress tegengaan en insectenplagen voorkomen. Alleen de architecten zijn zover nog niet en blijven doen wat hen is geleerd tijdens hun opleiding.

Het kan ook anders. Neem bijvoorbeeld Vertico Bosso, twee groene woontorens, in Milaan. Architect Boeri is gestart met de waterhuishouding voor het groen te ontwerpen en daarna heef hij pas de rest ingetekend. Wonderwoods in Utrecht en de Trudo Torens in Eindhoven zijn hier ook op gebaseerd. Deze projecten, maar ook al tientallen in Azië bewijzen dat het anders kan. Een miljoen woningen bouwen in Nederland biedt kansen voor een nieuwe manier van kijken naar onze buiten en binnenruimte. Het is eigenlijk een kwestie van de laatsten moeten de eersten zijn. Begin met het kijken naar de buitenruimte en hoe de mens prettig kan leven. Ontwerp daaromheen de huizen en andere gebouwen. Dat vraagt om de landschapsontwerper te laten starten en daarna pas de architect aan het werk te laten gaan. Er zijn genoeg specialisten voorhanden die de architecten op weg kunnen helpen. In Nederland is heel veel kennis en ervaring voorhanden.

Stichting Groenkeur maakt zich sterk voor het bevorderen van vakbekwaamheid, kwaliteit en duurzaamheid in de groen ruimte. Bedrijven en vakmensen met het certificaat van Groenkeur kunnen helpen deze vergroeningopgave. We maken ons ook hart voor het aanpassen van het bouwbesluit om meer groene daken te kunnen realiseren. Ondersteunen de weg naar Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Elke deelnemer heeft een duurzaamheidsambitie geformuleerd en komt graag in actie om die waar te maken. In de aanbestedingen mag hier meer naar gevraagd worden. Uit eigen onderzoek blijkt dat dit nog minimaal is terwijl de groenaannemers er klaar voor zijn om mooie projecten te ontwerpen, aan te leggen en duurzaam te onderhouden. Nederland kan nog wel een beetje Groen(keur) gebruiken om natuurinclusief te worden, te beginnen met het nieuwe kabinet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Bij
flash_onNieuws

Het is Wereld Bijendag! 5 bijvriendelijke artikelen

20 mei om 12:30 uur
20 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Bijendag. Op deze manier vraagt de organisatie aandacht…
Lees verder
Campus Saxion
filter_listLongread

‘Een van de mooiste momenten van student zijn’

16 mei om 14:31 uur
Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuurinclusieve campus
Lees verder
KIT AMsterdam
flash_onNieuws

Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

28 mrt om 15:01 uur
Amsterdam telt sinds de afgelopen drie jaar 14 nieuwe slimme blauw-groene daken. Samen zijn ze goed voor 12.683…
Lees verder
vuurtoren
descriptionArtikel

Earth Hour: 4 artikelen over duisternis

25 mrt om 12:54 uur
Dit weekend gaat de zomertijd in. Traditioneel ook het weekend van Earth Hour, een internationaal evenement dat…
Lees verder
Fietsen in de natuur
flash_onNieuws

Rli: 'Biodiversiteitscrisis even groot als klimaatcrisis'.

23 mrt om 14:29 uur
De natuur in Nederland gaat hard achteruit. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) roept het kabinet…
Lees verder
Wandelen in de natuur
flash_onNieuws

Natuurbehoud hoger op agenda burger gekomen

22 mrt om 14:41 uur
De Nederlandse bevolking hecht groot belang aan het behoud van natuur en dit neemt sinds 2006 toe. Dat blijkt uit…
Lees verder
Stad van 2021
descriptionArtikel

De Nederlandse stad in 2120

8 mrt om 08:00 uur
Drijvende woningen, zelfrijdende auto’s, herten in de uiterwaarden, beekjes met watervallen en groen in plaats van…
Lees verder
Versteend Tilburg
flash_onNieuws

Grote gemeenten hebben ernstig tekort aan openbaar groen

2 mrt om 08:00 uur
Nederlandse gemeenten maken veel te weinig ruimte voor openbaar groen. Meer dan de helft van de buurten in deze…
Lees verder