De beheerder bij DWDD?

maandag 18 november 2019
timer 5 min
De beheerder bij DWDD?

Wiebe Oosterhoff over het vak van beheer, dat centraal staat tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte.

Enkele jaren geleden kreeg Wiebe Oosterhoff de vraag om te kijken naar de strategische vraagstukken van het beheer in Almere. Op basis van dertig interviews in Nederland, gesprekken met het CROW managersnetwerk en diverse ateliers in Almere is daar de glossy ‘Stadsvernieuwers; de toekomst van beheer’ uitgekomen. En is de kopgroep beheer opgericht, een samenwerkingsverband tussen de beheerorganisaties van de gemeenten Almere, Leiden, Rotterdam, Zoetermeer en Zwolle.

In de glossy werden verschillende belangrijke sporen richting de toekomst van beheer onder de loep genomen. Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) staat de beheerder van de toekomst centraal. Een mooi moment om met Oosterhoff te kijken waar we ons bevinden op deze sporen richting de toekomst.


Drie aanbevelingen

“Vanuit het onderzoek deden we drie aanbevelingen: verkoop het vak van beheer beter, zorg voor een betere opleiding voor toekomstgericht beheer en zorg voor samenwerking met ontwerpers.” Want aan trots voor het vak, ontbreekt het nog volgens Oosterhoff. “Er gebeurt veel interessants in de wereld van beheer. Maar niemand weet het. Hier is bijvoorbeeld veel te leren van de ontwerpende wereld. De architecten zie je overal in bladen en op televisie. Maar ik heb nog nooit een beheerder bij Pauw of De Wereld Draait Door aan tafel gezien.”

Om het vakgebied meer glans te geven (en mensen trots te maken), is vanuit de kopgroep gesproken met een marketingbureau om het beheerverhaal in de markt te zetten. Want uiteindelijk hebben alle drie de aanbevelingen effect op elkaar: een trots vakgebied trekt ook meer geïnteresseerden om een opleiding te volgen; die daar leren om met de ontwerpers de toekomstvraagstukken van beheer aan te pakken.

Hoewel de tafelgasten bij talkshows nog niet in de pijpleiding zitten, wordt aan een opleiding inmiddels meer gedaan. Zo wordt er in samenwerking met de universiteit van Wageningen een leerstoel over de toekomst van het beheer ontwikkeld. Een stap die rechtstreeks uit de aanbevelingen kwam. “Er was niet een wetenschappelijke opleiding waar toekomstgerichte beheersvraagstukken samen kwamen. Dit gold ook op HBO-niveau. Als je op de langere termijn goede mensen wilt hebben en houden, dan is de opleidingenkant cruciaal.”Het initiatief van de leerstoel wordt door Oosterhoff dan ook van harte toegejuicht. Maar hiermee zijn we er nog niet: “De hele onderwijspiramide moet beter ingericht worden op de nieuwe beheerder die je in de toekomst nodig hebt.”


Aansluiting bij de ontwerpwereld

Het derde spoor dat voortkwam uit het onderzoek, was het verbeteren van de aansluiting van het beheer bij verwante disciplines, om te beginnen de ontwerpwereld. Om dit kracht bij te zetten heeft Oosterhoff de kopgroep aangemeld bij de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Hier kwamen verschillende vraagstukken omtrent beheer aan bod. “De Biënnale ging over transitievraagstukken die op steden afkomen en hoe hier oplossingen voor te verzinnen waren. Wij hebben de kennis en het geld om hiermee bezig te gaan. Dit was een hele ontdekking voor die ontwerpwereld.” Om hier een vervolg aan te geven werd het Delta Atelier Beheer opgezet. Dit atelier heeft omtrent deze transities in vier wijken onderzoek kunnen uitvoeren waarbij beheer het voortouw neemt en de ontwerpwereld aansluit: “Tijdens NCBOR worden de resultaten van dit onderzoek gedeeld.”


Eenzaam de berg beklimmen

Oosterhoff is blij dat er niet stilgezeten is na de publicatie, “maar het gaat mij natuurlijk niet snel genoeg. Als je kijkt waar wij stonden drie jaar geleden en waar dat nu is, hebben wij enorme stappen gemaakt”, aldus Oosterhoff, "maar het is wel een hoop trekwerk.” Hij merkt dat hij ‘eenzaam’ de berg beklimt, terwijl de grootste groep beheerders in het dal blijft. Dit komt volgens Oosterhoff omdat veel beheerorganisaties in de operatie blijven zitten: “Er gaat ook heel veel geld naar het operationele gedeelte, de uitvoer. Er wordt – in tegenstelling tot de ruimtelijke ordeningswereld – maar weinig geld uitgetrokken voor mensen die strategisch willen kijken, het overzicht hebben en de verbindingen leggen met andere disciplines. Het is daardoor best ingewikkeld om medestanders te vinden voor een dergelijke toekomstvisie.”

Het duurt dan wel langer dan gedacht (en misschien gehoopt), maar uiteindelijk is de weg naar de toekomst van beheer wel ingezet. Over een paar jaar kan dit ook de eerste vruchten afwerpen, denkt Oosterhoff. “Over vijf jaar kan de eerste groep studenten klaar zijn met de opleiding aan de universiteit van Wageningen. Dan is er meer ruimte voor onderzoek, wat gecommuniceerd kan worden met het vakgebied. Waardoor in dit netwerk uitwisseling ontstaat tussen wetenschap en de praktijk.”

Tegen die tijd hoopt hij ook dat de meeste beheerorganisaties overstag zijn en allemaal werken met strategische adviseurs omtrent beheer. “En dat zij een gezamenlijk netwerk vormen dat ingewikkelde vraagstukken kan aanpakken.” Een eerste stap voor zo’n toekomst van beheer kan worden gezet op NCBOR dit jaar. “Als je kijkt naar de afgelopen jaren, is een reeks in gang gezet die hierover gaat. Dit jaar volgt heel goed op de voorgaande jaren. Het is weer een stap in het bewust worden van die toekomstgerichte vraagstukken.”

 
Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte vindt op 28 november plaats in de gemeente Zaandam. De toekomst van beheer staat centraal. Aanmelden kan hier.

Dit artikel verscheen eerder op de website van CROW

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.

30 okt 2023

Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…

Lees verder
person_outlineBlog

‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal

11 sep 2023

Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…

Lees verder
descriptionArtikel

Boosheid of betrokkenheid?

30 mei 2023

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…

Lees verder
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei 2023

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder
descriptionArtikel

Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen

19 apr 2023 timer4 min
Een van de grootste decentralisaties in de Nederlandse geschiedenis zal op 1 januari 2024 plaatsvinden. De…
Lees verder
flash_onNieuws

Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024

15 mrt 2023

De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…

Lees verder
Succesvolle Participatie
flash_onNieuws

Nieuw boek over participatie in de fysieke leefomgeving

21 sep 2022
Met de nieuwe Omgevingswet in het vizier zijn gemeenten, projectontwikkelaars en ontwerpers al volop bezig om…
Lees verder
Rondetafel
filter_listLongread

Rondetafel Omgevingsvisie

28 jun 2022
In veel gemeenten en provincies is of wordt een Omgevingsvisie vastgesteld. Een langetermijnvisie op de…
Lees verder