Burgerparticipatie in het groene domein; hoe doe je dat?

maandag 30 september 2019
timer 3 min
Burgerparticipatie in het groene domein; hoe doe je dat?

'Het inzetten van speltechnieken voor participatie in het publieke domein wordt nog amper toegepast, en dat terwijl Nederland een grote speler is in de game-wereld.'

Burgerparticipatie komt steeds meer in zwang. Ik bedoel hierbij niet de vrijwilligers bij een sportvereniging, of het organiseren van een schoonmaakactie om de omgeving leefbaar te houden of om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen. Nee, ik doel op het proces om inwoners de mogelijkheid te bieden om de publieke besluitvorming te beïnvloeden, om hun stem te laten horen. Daar waar bekend is dat mensen zich steeds meer betrokken voelen bij hun directe leefomgeving, liggen hier ook volop kansen om mensen bij ingrepen in die leefomgeving te betrekken.

Over een andere boeg

In mijn werk richt ik mij op de groene leefomgeving in de stad. Die groene ruimte in de stad (lanen, parken) is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Mensen die wonen in wijken waar veel groene ruimte aanwezig is, bezoeken de huisarts bijvoorbeeld minder vaak, voelen zich gezonder en ervaren minder stress. In mijn onderzoek probeer ik de vraag te beantwoorden: hoe kunnen we investeren in de groene ruimte van een wijk zodat de gezondheid en het welzijn van mensen in die wijk verbetert?

Daarbij veronderstel ik dat dit effect groter is naarmate de inwoners van de wijk mogen meebeslissen over ingrepen in hun wijk. Maar hoe doe je dat? Dat kan traditioneel met discussieavonden, een enquête in de wijk of workshops, maar in het lectoraat starten we een nieuwe methode: met gaming-technieken.

Spelen voor participatie

Ik kwam recent in contact met GainPlay. Dit bedrijf ontwikkelt digitale middelen die een positieve impact hebben op het gedrag en de gezondheid van mensen. In een gesprek ontstond het idee om burgers mee te laten denken over ingrepen in hun groene leefomgeving met behulp van 3D visualisatie- en speltechnieken uit de game-wereld. Door middel van een app willen we inwoners in een 3D-omgeving zelf een groene ruimte laten ontwerpen, er met elkaar over discussiëren in de app en wellicht samen tot een breed-gedragen ontwerp komen.

We dienden het idee in bij de Nationale Wetenschapsagenda en uit honderden aanvragen bleek dit 1 van de 37 ideeën die werden gehonoreerd met een bedrag van 50.000 euro, juist vanwege het vernieuwende karakter. Het inzetten van dergelijke speltechnieken voor participatie in het publieke domein wordt nog amper toegepast, en dat terwijl Nederland een grote speler is in de game-wereld.

Kansen grijpen

Binnenkort starten we. In Almere waarschijnlijk. Waarom? Niet alleen omdat onze hogeschool er staat. In Almere vinden regelmatig ingrepen plaats in wijken vanwege de bodemdaling. Dan gaat de hele wijk op de schop; een uitgelezen kans om met dit project burgers actief mee te laten denken over hoe de wijk eruit moet komen te zien. We zijn niet alleen benieuwd naar de uitkomst, maar ook naar het proces. Werkt het, stimuleert het mensen inderdaad om actief mee te denken? En wat vinden ze ervan? Zo hopen we een nieuwe dimensie toe te voegen aan de participatie van burgers in het publieke domein.

Beste mevrouw, meneer,
Ik ben op zoek naar mogelijkheden om burgers te motiveren om mee te doen met het vergroenen van hun buurt. Ik ben nieuwsgierig naar het verloop van de gaming techniek. Is daar al iets over bekend? Ik hoor graag..
Met vriendelijke groet
Désirée Stolker, GGD Hollands Midden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Naar een breder gedragen natuurbeleid in Nederland

16 apr om 16:27 uur

Ondanks de voortdurende inspanningen blijven de internationale natuurdoelen buiten bereik. Een effectieve…

Lees verder
flash_onNieuws

Waterschappen steunen Agenda Natuurinclusief 2.0

28 mrt om 08:11 uur

Waterschappen staan volledig achter de Agenda Natuurinclusief 2.0. Dit initiatief streeft naar een evenwicht…

Lees verder
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder
flash_onNieuws

Succes in natuurinclusief bouwen bij project Parijsch in Culemborg

21 feb om 09:37 uur

Nieuwbouw werkt bevorderend voor de biodiversiteit. Dat is een conclusie die Heijmans trekt uit de eerste…

Lees verder
person_outlineBlog

Maakt een rijke biodiversiteit ons direct gezonder?

13 feb om 09:33 uur

Biodiversiteit wordt vaak gezien als iets dat met name betrekking heeft op planten en dieren. Maar een rijke…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder
descriptionArtikel

Groen bouwen, groen behouden

5 feb om 15:56 uur

Het aantal groene gebouwen in Nederland neemt toe. Fijn, want een groen gebouw biedt veel voordelen. Maar, het…

Lees verder
flash_onNieuws

Duurzame Woonbuurt 'Elix' Voltooid in Zeist Kerckebosch

15 jan om 14:46 uur

Het buurtschap Elix is een nieuwe woonbuurt met veertien duurzame en circulaire woningen in Zeist Kerkebosch.…

Lees verder