Wat hebben eiwitten en mobiliteit met elkaar gemeen?

dinsdag 28 december 2021
Hij is zo iemand die alles in de supermarkt een keer uitprobeert en tig deelmobiliteitsappjes op z’n telefoon heeft. Nick Knoester is adviseur bij Over Morgen, een adviesbureau dat zich richt op het aanjagen van transities in de leefomgeving. “Ik sta graag open voor nieuwe dingen en combineer dat met een verwondering voor mensen die dat níet hebben. Noem het een soort veranderingsdrift”, vertelt Nick, de drijvende kracht achter het boek ‘Pioniers in transitie’.

Geboeid door veranderingen in zijn eigen werkvelden (mobiliteit en voedsel) kwam Nick Knoester tot het idee om een boek te schrijven waarin hij deze werelden aan elkaar verbindt. Met als overkoepelend thema het spanningsveld tussen ‘het systeem’ en ‘de ambtenarij’ tegenover ongeduldige disruptieve start-ups.  

Twee transities 

Het boek spitst zich toe op pioniers die het aandurven om een transitie in gang te zetten en de betrokkenen die daar een cruciale rol in spelen. Daarbij neemt Knoester ons mee door twee transities: de mobiliteitstransitie – van particulier bezit en olie verstoken naar gedeelde en schonere mobiliteit – en de eiwittransitie – van grote hompen vlees op je bord naar duurzamere, gezondere alternatieven.  

“De mobiliteitswereld is volop in verandering”, stelt Knoester, die eerder werkzaam was voor GVB. “Als zo’n verandering op komst is, kun je twee dingen doen. Erin meegaan of je als schoenmaker bij je leest houden. Toen ik bij GVB werkte, heerste er nog een traditionele houding: ‘Wij moeten ons bij onze kerntaak houden en vooral trammetjes en metro’s blijven rijden’.” In zijn tijd bij GVB was Knoester ook voorzitter van de ‘Jonge Veranderaars’, een club die juist een aanjager was van de adoptie van innovaties binnen de mobiliteitssector. “Ik zat toen in een spagaat tussen het werken voor een behoudende club enerzijds en anderzijds richting geven aan club met vernieuwingsdrang. Ik vind het boeiend als dat schuurt.”  

Spanningsveld als rode draad 

"In mijn werkzaamheden na GVB tot en met nu bij Over Morgen is het altijd een rode draad gebleven, het spanningsveld tussen de conservatieve krachten aan de ene kant en frisse out-of-the-box-ondernemers aan de andere kant.” Knoester gedijt het beste tussen dat snijvlak van innovatiedrift en conservatiedrang en probeert optimistisch de verbindingen te leggen. Hij daagt in zijn advieswerk ambtenaren uit om misschien net een stapje verder te gaan, maar soms moet hij ook genoegen nemen met een behoudende realiteit. “Ik heb op de achtergrond meegeschreven aan beleid, waarvan niet alles altijd de eindstreep haalde, omdat men het toch niet aandurfde te vooruitstrevend te zijn. Maar soms lukte het ook wel door een iemand die z’n nek uit durfde te steken”. Het fascineert Knoester hoe soms een individu het verschil kan maken.  

Pioniers in Transitie: het boek 

“Ik ga vanuit zowel de mobiliteitstak als de eiwitbranche tien ondernemende pioniers spreken. In de interviews gaan we in op de eerste aanraking – of aanvaring – met ‘het systeem’. Hoe verliep dat, welke ambtenaar of bestuurder heeft je plan gemaakt óf gekraakt? Hoe zijn ze aan hun avontuur begonnen en wie heb je onderweg nodig gehad? Wat kunnen andere pioniers ervan leren? Soms kan een wethouder het ene concept tot succes maken en een ander concept juist de nek omdraaien, waar ligt dat aan? Ook vertegenwoordigers van organisaties, ook de meer traditioneel ingestelde ambtenaren wiens taak het misschien juist is om de continuïteit te waarborgen, hoop ik met mijn boek te bereiken. Want ook zij moeten vaak weer verantwoording afleggen over hun besluiten. Ook deze doelgroep, die de kop boven het maaiveld uit wil steken maar misschien niet durft, wil ik inspireren. Iedereen kan het verschil maken”  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Smart mobility leidraad
flash_onNieuws

MRA Platform publiceert nieuwe leidraad Gebiedsontwikkeling en Smart Mobility

25 jul om 11:06 uur
De leidraad is vooral gericht op projectmanagers en mobiliteitsadviseurs van gemeenten.
Lees verder
busje laden
person_outlineBlog

Verslimmen en verschonen: aan de slag met (stads)logistiek beleid

28 jun om 08:00 uur
Lopend naar het winkelcentrum om mijn pakketje af te leveren, word ik belemmerd door bestelauto’s en vrachtauto’s…
Lees verder
hubs stevin
descriptionArtikel

Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar

7 jun om 14:28 uur
Energiehubs bieden veel potentie op bedrijventerreinen voor met name de logistieke sector, stellen zeven experts…
Lees verder

Officiële opening ElaadNL Testlab

23 mei om 14:53 uur
Op 8 juni opent Koning Willem-Alexander officieel het Elaad Testlab. Hier kunnen naast personenauto’s ook grotere…
Lees verder
Vraag en aanbod
flash_onNieuws

Inschrijving zesde editie Mobility Lab geopend

3 mei om 16:01 uur
Ondernemers die hun prototype voor een nieuw product of idee voor een nieuwe dienst willen testen in de praktijk…
Lees verder
Lampen
person_outlineBlog

Rijgedrag beïnvloeden: hoe doe je dat?

3 mei om 15:17 uur

95% van de verkeersongevallen is te wijten is aan het gevolg van menselijk falen1. Daarmee wordt duidelijk hoe…

Lees verder
SlimPark
flash_onNieuws

Universiteit Twente opent SlimPark Living Lab op campus

20 apr om 08:00 uur
Deze proeftuin biedt wetenschappers, bedrijven en andere onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om nieuwe,…
Lees verder
Provinciale weg
flash_onNieuws

Wegbeheerders krijgen hulp van slimme auto's

6 apr om 08:00 uur
Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de…
Lees verder