Wat hebben eiwitten en mobiliteit met elkaar gemeen?

dinsdag 28 december 2021
Hij is zo iemand die alles in de supermarkt een keer uitprobeert en tig deelmobiliteitsappjes op z’n telefoon heeft. Nick Knoester is adviseur bij Over Morgen, een adviesbureau dat zich richt op het aanjagen van transities in de leefomgeving. “Ik sta graag open voor nieuwe dingen en combineer dat met een verwondering voor mensen die dat níet hebben. Noem het een soort veranderingsdrift”, vertelt Nick, de drijvende kracht achter het boek ‘Pioniers in transitie’.

Geboeid door veranderingen in zijn eigen werkvelden (mobiliteit en voedsel) kwam Nick Knoester tot het idee om een boek te schrijven waarin hij deze werelden aan elkaar verbindt. Met als overkoepelend thema het spanningsveld tussen ‘het systeem’ en ‘de ambtenarij’ tegenover ongeduldige disruptieve start-ups.  

Twee transities 

Het boek spitst zich toe op pioniers die het aandurven om een transitie in gang te zetten en de betrokkenen die daar een cruciale rol in spelen. Daarbij neemt Knoester ons mee door twee transities: de mobiliteitstransitie – van particulier bezit en olie verstoken naar gedeelde en schonere mobiliteit – en de eiwittransitie – van grote hompen vlees op je bord naar duurzamere, gezondere alternatieven.  

“De mobiliteitswereld is volop in verandering”, stelt Knoester, die eerder werkzaam was voor GVB. “Als zo’n verandering op komst is, kun je twee dingen doen. Erin meegaan of je als schoenmaker bij je leest houden. Toen ik bij GVB werkte, heerste er nog een traditionele houding: ‘Wij moeten ons bij onze kerntaak houden en vooral trammetjes en metro’s blijven rijden’.” In zijn tijd bij GVB was Knoester ook voorzitter van de ‘Jonge Veranderaars’, een club die juist een aanjager was van de adoptie van innovaties binnen de mobiliteitssector. “Ik zat toen in een spagaat tussen het werken voor een behoudende club enerzijds en anderzijds richting geven aan club met vernieuwingsdrang. Ik vind het boeiend als dat schuurt.”  

Spanningsveld als rode draad 

"In mijn werkzaamheden na GVB tot en met nu bij Over Morgen is het altijd een rode draad gebleven, het spanningsveld tussen de conservatieve krachten aan de ene kant en frisse out-of-the-box-ondernemers aan de andere kant.” Knoester gedijt het beste tussen dat snijvlak van innovatiedrift en conservatiedrang en probeert optimistisch de verbindingen te leggen. Hij daagt in zijn advieswerk ambtenaren uit om misschien net een stapje verder te gaan, maar soms moet hij ook genoegen nemen met een behoudende realiteit. “Ik heb op de achtergrond meegeschreven aan beleid, waarvan niet alles altijd de eindstreep haalde, omdat men het toch niet aandurfde te vooruitstrevend te zijn. Maar soms lukte het ook wel door een iemand die z’n nek uit durfde te steken”. Het fascineert Knoester hoe soms een individu het verschil kan maken.  

Pioniers in Transitie: het boek 

“Ik ga vanuit zowel de mobiliteitstak als de eiwitbranche tien ondernemende pioniers spreken. In de interviews gaan we in op de eerste aanraking – of aanvaring – met ‘het systeem’. Hoe verliep dat, welke ambtenaar of bestuurder heeft je plan gemaakt óf gekraakt? Hoe zijn ze aan hun avontuur begonnen en wie heb je onderweg nodig gehad? Wat kunnen andere pioniers ervan leren? Soms kan een wethouder het ene concept tot succes maken en een ander concept juist de nek omdraaien, waar ligt dat aan? Ook vertegenwoordigers van organisaties, ook de meer traditioneel ingestelde ambtenaren wiens taak het misschien juist is om de continuïteit te waarborgen, hoop ik met mijn boek te bereiken. Want ook zij moeten vaak weer verantwoording afleggen over hun besluiten. Ook deze doelgroep, die de kop boven het maaiveld uit wil steken maar misschien niet durft, wil ik inspireren. Iedereen kan het verschil maken”  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

We dragen water naar de zee… is dat een goed idee?

14 jan om 10:08 uur
Het omarmen van het regenwater dat gratis op ons dak valt, is een must voor een toekomstgerichte stad, schrijft…
Lees verder

Veel minder treinreizigers in 2021

10 jan om 16:35 uur
Ten opzichte van 2019 heeft NS in 2021 bijna de helft minder reizigers vervoerd. In vergelijking met 2020 is dat…
Lees verder

Slimme laadpaal voor gemeente Rotterdam

29 dec 2021
Met de plaatsing van 100 slimme laadpalen wordt in Rotterdam de eerste stap gezet in het stabiliseren van het…
Lees verder

GOW30 en ERF2.0.

29 dec 2021
Er zijn nog steeds situaties binnen de bebouwde kom die niet voldoen aan de basisprincipes voor een Duurzaam…
Lees verder

Anders werken? Anders kijken!

27 dec 2021
Een integrale blik helpt bij het oplossen van complexe opgaven die leven in de fysieke leefomgeving. Maar hoe…
Lees verder

Ruimte voor groen en ontmoeten in de stad

27 dec 2021

COVID-19 heeft ons mobiliteitsgedrag veranderd. Ook in de toekomst reizen we daarom waarschijnlijk minder voor…

Lees verder

Transitie naar een duurzame samenleving

27 dec 2021
In 2022 wordt de transitie naar een duurzame samenleving natuurlijk hét thema voor de fysieke leefomgeving, en wat…
Lees verder

Mobiliteitstransitie op gang met gebiedsgerichte aanpak

17 dec 2021
Bereikbaarheid staat en valt bij keuzes die mensen maken. De keuze voor de ruimtelijke ordening van een gebied. De…
Lees verder