Urban Oases: misschien wel dé oplossing voor de stikstofcrisis

maandag 23 januari 2023
timer 2 min

Concept Art Urban Oases

In snel verdichtende steden is het een uitdaging om ruimte voor groen te behouden. Bovendien laat de luchtkwaliteit in heel veel gebieden te wensen over, zowel in Nederland als daarbuiten. De Achterhoek is de kraamkamer van een misschien wel baanbrekend concept. Urban Oases; een groene long die levensomstandigheden verbetert en een ontmoetingsplek die stadsbewoners levensvreugde brengt.

Urban Oases is een idee van natuurinclusief landschapsontwerper Nico Wissing en wetenschapper Bob Ursem. Wissing is tevens een van de namen achter NL Geenlabel, dat hij samen met Lodewijk Hoekstra oprichtte. Het idee voor Urban Oases ontstond al in november 2011, vertelt Wissing op de dag van de lancering, op het DRU Industriepark in Ulft. Samen met Hoekstra ging hij aan de slag met een bijzondere tuin, een innovatief landschap. Het idee was om van een tuin puur voor decoratie naar een tuin met toegevoegde waarde te gaan. Dit idee was in eerste instantie bedoeld voor de Floriade in Venlo, later kreeg de tuin een plek in het centrum van Doetinchem. 

      

Samen met Achterhoekse ondernemers 

Het was de kiem voor wat nu Urban Oases is geworden. Het concept werd ontwikkeld in samenwerking met wetenschapper Bob Ursem en een grote groep Achterhoekse ondernemers en overheden. Het DRU Industriepark is de eerste locatie met een werkende Urban Oases. De groene long verbetert de biodiversiteit, zuivert de lucht van fijnstof, zet regenwater om in drinkwater en wekt elektriciteit op waarmee je je telefoon kunt opladen. Daarnaast versterkt Urban Oases de sociale cohesie, de bankjes tussen de planten nodigen uit om op te zitten en elkaar te ontmoeten. 

Staatssecretaris Vivianne Heijen was speciaal afgereisd naar Ulft om het bijzondere bouwwerk officieel te openen. “Ik kom graag naar deze regio, er is hier heel veel samenwerking”, complimenteerde ze de aanwezigen. “Deze innovatie is een mooie oplossing voor binnenstedelijk gebied. Ik ben benieuwd naar de doorontwikkeling en de financiering.” 

Stikstof 

Aan Heijnen vervolgens de eer om buiten met een druk op de knop het systeem in werking te stellen. Met gekleurde rook werd meteen aangetoond dat het concept echt werkt: bijna 100 procent van de fijnstof in de buurt wordt door een magneet uit de lucht gehaald. Een effect wat op tot 600 meter afstand merkbaar is. Het systeem is bovendien geruisloos en energiezuinig. 

Op het moment dat Urban Oases wordt gelanceerd zijn Wissing en zijn team al druk bezig met het doorontwikkelen van het concept. De droom is om niet alleen fijnstof, maar ook stikstof te kunnen afvangen.” De helft van het stikstofprobleem ligt in dit deel van het land, ik kijk daarom erg uit naar versie 2.0”, stelde staatssecretaris Heijnen. 

De werking van de fijnstofmagneet 

De manier van fijnstoffiltering op basis van elektrostatische afstoting is een uitvinding van Bob Ursem. Hij bedacht  een wand van dunne, metalen draden en daarachter een geaarde metalen plaat. Wanneer de draden onder hoge spanning worden gezet, stromen er elektronen af die in botsing komen met de fijnstofdeeltjes in de lucht. Hierdoor zijn de fijnstofdeeltjes net als de platen positief geladen en stoten deze twee elkaar af. De fijnstofdeeltjes worden door het elektrische veld naar de geaarde of negatief geladen metalen plaat gestuurd, waar ze vervolgens aan blijven plakken.

Bron: Urban Oases 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle

6 nov om 10:14 uur

De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…

Lees verder
flash_onNieuws

Energiehubs op bedrijventerreinen zorgen voor forse CO²-reductie

3 nov om 09:45 uur

Uit onderzoek van Royal HanskoningDHV blijkt dat energiehubs kunnen zorgen voor vier tot zes megaton extra CO²-…

Lees verder
person_outlineBlog

Meerdere wegen naar Rome

18 okt om 10:24 uur

Hoe zicht op verschillende toekomstpaden ons helpt bij het plannen van verandering. Plannen is anticiperen op…

Lees verder
flash_onNieuws

Rli brengt advies uit over verduurzaming bedrijventerreinen

18 okt om 08:36 uur

De verduurzaming van bedrijventerreinen heeft een impuls nodig. Lange tijd waren deze terreinen een blinde vlek…

Lees verder
descriptionArtikel

DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven

4 aug om 13:48 uur

Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…

Lees verder
descriptionArtikel

Transitie naar circulair bouwen is haalbaar, met meer sturing

23 jun om 09:30 uur

De woningbouw moet worden versneld. Om daar een impuls aan te geven presenteerde het kabinet onlangs het Plan…

Lees verder
descriptionArtikel

Terugkijken: Biind Bites over de Toekomstbestendige leefomgeving

12 jun om 13:20 uur

De tweede editie van Biind Bites ging over de Toekomstbestendige leefomgeving.

Lees verder
descriptionArtikel

Lichtontwerp Atelier wil vakgebied beter op de kaart zetten

24 mei om 08:00 uur

Het Lichtontwerp Atelier van OVLNL wil het vakgebied licht in de openbare ruimte beter op de kaart zetten en…

Lees verder