Urban Oases: misschien wel dé oplossing voor de stikstofcrisis

maandag 23 januari 2023
timer 2 min

Concept Art Urban Oases

In snel verdichtende steden is het een uitdaging om ruimte voor groen te behouden. Bovendien laat de luchtkwaliteit in heel veel gebieden te wensen over, zowel in Nederland als daarbuiten. De Achterhoek is de kraamkamer van een misschien wel baanbrekend concept. Urban Oases; een groene long die levensomstandigheden verbetert en een ontmoetingsplek die stadsbewoners levensvreugde brengt.

Urban Oases is een idee van natuurinclusief landschapsontwerper Nico Wissing en wetenschapper Bob Ursem. Wissing is tevens een van de namen achter NL Geenlabel, dat hij samen met Lodewijk Hoekstra oprichtte. Het idee voor Urban Oases ontstond al in november 2011, vertelt Wissing op de dag van de lancering, op het DRU Industriepark in Ulft. Samen met Hoekstra ging hij aan de slag met een bijzondere tuin, een innovatief landschap. Het idee was om van een tuin puur voor decoratie naar een tuin met toegevoegde waarde te gaan. Dit idee was in eerste instantie bedoeld voor de Floriade in Venlo, later kreeg de tuin een plek in het centrum van Doetinchem. 

      

Samen met Achterhoekse ondernemers 

Het was de kiem voor wat nu Urban Oases is geworden. Het concept werd ontwikkeld in samenwerking met wetenschapper Bob Ursem en een grote groep Achterhoekse ondernemers en overheden. Het DRU Industriepark is de eerste locatie met een werkende Urban Oases. De groene long verbetert de biodiversiteit, zuivert de lucht van fijnstof, zet regenwater om in drinkwater en wekt elektriciteit op waarmee je je telefoon kunt opladen. Daarnaast versterkt Urban Oases de sociale cohesie, de bankjes tussen de planten nodigen uit om op te zitten en elkaar te ontmoeten. 

Staatssecretaris Vivianne Heijen was speciaal afgereisd naar Ulft om het bijzondere bouwwerk officieel te openen. “Ik kom graag naar deze regio, er is hier heel veel samenwerking”, complimenteerde ze de aanwezigen. “Deze innovatie is een mooie oplossing voor binnenstedelijk gebied. Ik ben benieuwd naar de doorontwikkeling en de financiering.” 

Stikstof 

Aan Heijnen vervolgens de eer om buiten met een druk op de knop het systeem in werking te stellen. Met gekleurde rook werd meteen aangetoond dat het concept echt werkt: bijna 100 procent van de fijnstof in de buurt wordt door een magneet uit de lucht gehaald. Een effect wat op tot 600 meter afstand merkbaar is. Het systeem is bovendien geruisloos en energiezuinig. 

Op het moment dat Urban Oases wordt gelanceerd zijn Wissing en zijn team al druk bezig met het doorontwikkelen van het concept. De droom is om niet alleen fijnstof, maar ook stikstof te kunnen afvangen.” De helft van het stikstofprobleem ligt in dit deel van het land, ik kijk daarom erg uit naar versie 2.0”, stelde staatssecretaris Heijnen. 

De werking van de fijnstofmagneet 

De manier van fijnstoffiltering op basis van elektrostatische afstoting is een uitvinding van Bob Ursem. Hij bedacht  een wand van dunne, metalen draden en daarachter een geaarde metalen plaat. Wanneer de draden onder hoge spanning worden gezet, stromen er elektronen af die in botsing komen met de fijnstofdeeltjes in de lucht. Hierdoor zijn de fijnstofdeeltjes net als de platen positief geladen en stoten deze twee elkaar af. De fijnstofdeeltjes worden door het elektrische veld naar de geaarde of negatief geladen metalen plaat gestuurd, waar ze vervolgens aan blijven plakken.

Bron: Urban Oases 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ruim 7000 parkeerplekken in Amsterdam opgeheven

29 mrt om 08:52 uur

Vorig jaar zijn in Amsterdam 1.647 parkeerplekken anders ingericht. Zo heeft de stad onder andere ruimte…

Lees verder
descriptionArtikel

Zuid-Holland: toekomst met duurzaamheid en groei in balans

27 mrt om 11:23 uur

De Ruimtelijke Koers voor Zuid-Holland is vastgesteld door de Provinciale Staten.…

Lees verder
descriptionArtikel

Een ruimtelijke en sociale blik op de reis van de toekomst

26 mrt om 09:23 uur

Als het gaat om de toekomst van mobiliteit, denken sommige mensen aan drones voor personenvervoer. Anderen…

Lees verder
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder
descriptionArtikel

Samenwerking overheid en banken om circulaire economie te versnellen

18 mrt om 16:33 uur

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en voorzitter Medy van der Laan van de…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
descriptionArtikel

De straat als spons

19 feb om 12:13 uur

Nanda Sluijsmans postte onlangs op LinkedIn een gloedvol betoog over de Straat als Spons. In haar relaas…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder