Uitdagingen in de fysieke leefomgeving vragen om slim gebruik van data

maandag 7 februari 2022
Visual SMart City
Ook in 2022 is de dringende behoefte aan betaalbare nieuwe woningen in Nederland een grote uitdaging. Data en nieuwe technologieën bieden mogelijkheden voor beter inzicht in de huidige situaties en het voorspellen van alternatieve scenario’s. De Smart City Digital Twin die Analyze samen met overheden heeft ontwikkeld, helpt daarbij.

De dringende behoefte aan betaalbare nieuwe woningen in Nederland is een grote uitdaging. In combinatie met economische groei brengt dit ook uitdagingen rond mobiliteit, energievoorziening, levenskwaliteit en duurzaamheid met zich mee. De opgave die er ligt vraagt om samenhang en een visie op stedelijke ontwikkeling. Dit betekent samenwerking tussen overheden, burgers, kennisinstellingen en bedrijven om grootstedelijke uitdagingen op een slimme manier op te lossen. Data en nieuwe technologieën bieden mogelijkheden voor beter inzicht in de huidige situaties en het voorspellen van alternatieve scenario’s. De Smart City Digital Twin die Analyze samen met overheden heeft ontwikkeld, helpt daarbij.  

Digital Twin draagt bij aan de realisatie van maatschappelijke opgaven 

De ambities die er liggen rond de ontwikkelingen van de fysieke leefomgeving vragen om een slimme stad, een Smart City. De Smart City Digital Twin van Analyze levert een concrete bijdrage aan de realisatie van maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van Woningbouw, Mobiliteit en Burgerparticipatie. 

Verbetering van de kwaliteit van leven in de fysieke leefomgeving 

In een Smart City worden digitale technologieën geïntegreerd om de fysieke leefomgeving efficiënter te organiseren en te verbeteren. Factoren die invloed hebben op de leefbaarheid van de stad zijn bijvoorbeeld de actuele luchtkwaliteit, geluidbelasting, wegennetwerk, leefomgeving en hittestress. Door intelligent om te gaan met de data en deze te managen en te optimaliseren, kan de levenskwaliteit van burgers worden verbeterd. Bovendien wordt de afstand tussen burger en stad verkleind, omdat de data bijdraagt aan transparante en onderbouwde besluitvorming. 

Transparantie in woningbouwplannen 

Door een transparante benadering in de projecten en woningbouwplannen blijven inwoners betrokken en zorgt het voor inzicht voor alle betrokkenen. Door de stad op een driedimensionale vorm weer te geven, zorg je ervoor dat het gebruiksvriendelijk is en inzichtelijk voor alle gebruikers. 

Mobiliteit in kaart brengen 

Verbeteringen in mobiliteit zorgen onder andere voor een betere luchtkwaliteit. In de slimme stad zijn vervoersmiddelen en verkeerslichten met elkaar en hun omgeving verbonden. Slimme mobiliteit past zich automatisch aan de vervoersbehoeften aan en verbetert daarmee zowel de gebruikerservaring als de levenskwaliteit. Op basis van deep learning kan een voorspellingsmodel gemaakt worden omtrent de verkeersdrukte. Dit model geeft niet alleen inzicht in de actuele en toekomstige drukte, maar kan ook ingezet worden in het beter reguleren van de verkeersstromen en wat kan leiden tot efficiëntere bouw van infrastructuur en/of reisgedrag.  

Participatie van inwoners bevorderen 

Inwoners kunnen feedback geven binnen de Smart City omgeving. Zo kan de veiligheid, de openbare weg en het milieu verbeterd worden dankzij slimme technologie. Op het gebied van veiligheid kan bijvoorbeeld slimme straatverlichting zorgen voor meer veiligheid bij fietsers die ’s nachts naar huis moeten. 


Onder de naam Analyze ontwikkelt KBenP samen met overheden datagedreven oplossingen die bijdragen aan de realisatie van organisatiedoelstellingen en maatschappelijke opgaven. Ben je nieuwsgierig hoe wij dat doen? Kijk op www.analyze.nl of neem contact op met Wouter Huijzendveld via 06-103 95 935. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaamheid dichterbij dankzij AI

11 mrt om 14:25 uur

De digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…

Lees verder
descriptionArtikel

Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten

21 aug 2023

Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…

Lees verder
descriptionArtikel

DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven

4 aug 2023

Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…

Lees verder
descriptionArtikel

Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam

14 jun 2023

Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…

Lees verder
descriptionArtikel

Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer

22 mei 2023

Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…

Lees verder
person_outlineBlog

En wanneer gaan we nu eens echt (digitaal) samenwerken?

11 apr 2023

Data is het nieuwe goud, we moeten naar datagedreven werken, IoT, digital twinning, Industrie 4.0, ChatGPT, de…

Lees verder
Digitale overheid
filter_listLongread

Grootschalige verbouwing van Nederland vraagt digitaliseringsstrategie van de overheid

12 sep 2022
Overheid aan zet: strategischer nadenken over positie in digitalisering gebiedsontwikkeling
Lees verder
flash_onNieuws

Energietransitie vereist betere afspraken over data

5 sep 2022
Digitale technologie en data zijn essentieel voor de energietransitie. Maar de overheid en sectorpartijen hebben…
Lees verder