Provincie verzamelt Brabantse weggegevens voor zelfrijdende auto

woensdag 22 augustus 2018
timer 3 min
Om de invoering van zelfrijdende auto's te versnellen, begint de provincie Noord-Brabant een proef met het verzamelen van data over de provinciale wegen

Om de invoering van zelfrijdende auto's te versnellen, begint de provincie Noord-Brabant een proef met het verzamelen van data over de provinciale wegen. Tien met camera uitgeruste inspectieauto's scannen daartoe 560 kilometer aan provinciale wegen. De data worden direct verwerkt in een High Definition (HD)-kaart die actuele informatie bevat voor zelfrijdende auto’s.

De proef duurt maximaal twee jaar en is een samenwerking van de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de bedrijven V-Tron en AND.

Omgeving

Zelfrijdende auto’s zijn uitgerust met voertuigsensoren die continue informatie over de weg nodig hebben Op basis van deze data weet de auto waar die zich bevindt, hoe die moet rijden en moet reageren in het verkeer. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Als provincie Noord-Brabant willen we de komst van de zelfrijdende auto mogelijk maken en liefst ook versnellen. Dat is ook de reden dat we onze inspectieauto’s beschikbaar stellen voor deze proef. Met de informatie op de kaarten kan een zelfrijdende auto bijvoorbeeld ook bij mist precies weten hoe de omgeving eruit ziet. Maar de HD-kaarten worden niet alleen gebruikt om autonoom rijden mogelijk te maken. Deze informatie kunnen wij als wegbeheerders mogelijk ook gebruiken om te zien of de verkeersborden goed op hun plek staan, of de wegbelijning nog voldoende van kwaliteit is, et cetera. Dit soort actuele informatie maakt dat we als wegbeheerders steeds efficiëntere keuzes kunnen maken voor het wegbeheer.”

Eerst belijning

Hugo van der Linde, CEO van AND: “Tot op heden was het verzamelen van dergelijke weginformatie en het vertalen van de data in de kaarten een tijdrovend en complex proces. Met deze techniek detecteert en interpreteert de camera vanuit de inspectie-auto alles wat het tegenkomt: verkeersborden, wegmarkering, snelheidsbeperkingen, aantal rijstroken, zebrapaden, putdeksels en andere objecten op de wegen. Die informatie wordt door AND direct vertaald in HD-kaarten waardoor de informatievoorziening sneller en veel gedetailleerder wordt.” De verkenning met de HD-kaarten verloopt in meerdere fasen. Eerst worden de belijning en de verkeersborden nauwkeurig in kaart gebracht. Later volgt mogelijk andere weginformatie. De camera registreert alleen informatie over de weg. Er worden geen kentekens of andere weggebruikers gescand zodat de privacy van anderen niet in gevaar komt.

Twee jaar

De provincie Noord-Brabant maakt dankzij een testlicentie als eerste gebruik van de HD-kaarten en gaat onderzoeken op welke manier de informatie ingezet kan worden in het dagelijks wegbeheer. Mogelijk sluiten binnenkort enkele andere wegbeheerders aan bij de proef. Als deze na twee jaar succesvol blijkt te zijn, kunnen mogelijk alle wegbeheerders en andere partijen van het systeem en HD-kaarten gebruik gaan maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder