Omgevingswet: ambtenaar moet uit ander vaatje tappen

woensdag 19 april 2023
timer 4 min

(Foto: Shutterstock)

Een van de grootste decentralisaties in de Nederlandse geschiedenis zal op 1 januari 2024 plaatsvinden. De Omgevingswet, die na het groene licht van de Eerste Kamer in werking zal treden, gaat veel veranderen voor de werkwijze van ambtenaren. Bovendien vraagt het ook om andere vaardigheden, weet Robert Pachen van koen, een bureau voor overheid en techniek

Oorspronkelijk was de invoering van de Omgevingswet gepland op 1 januari 2019. Meerdere keren werd het uitgesteld, zo vaak dat men er wel eens aan twijfelde of de wet er überhaupt nog wel zou komen. Robert Pachen was niet bang dat het tot afstel zou komen. “Nee, ik heb er niet aan getwijfeld. Gemeenten zijn al een paar jaar bezig met het organiseren van Omgevingstafels en het testen van burgerparticipatie. Het bleef enkel hangen op het DSO, maar dat was geen reden om de wet af te schaffen.” 

Enorme verandering 

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet biedt het digitale loket (Omgevingsloket) waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Het bleek een omvangrijke operatie om bestaande systemen om te vormen en aan te sluiten op het DSO. Sowieso is de Omgevingswet een enorme verandering in de ruimtelijke wetgeving van Nederland. “Het is de meest omvangrijke decentralisatie ooit”, meent Pachen zelfs. 

De timing van invoering is opvallend. Daar waar de Omgevingswet meer vrijheden geeft voor ruimtelijke ontwikkelingen, wordt de roep om meer sturing de laatste tijd juist steeds luider. “Het is belangrijk dat er meer richtlijnen komen”, vindt ook Pachen. “De wet biedt nu heel veel vrijheid voor ambtenaren, dus er moet beleid komen.” 

Nieuw elan aan gemeenteland 

Na al die jaren van uitstel kijkt Pachen uit naar 1 januari 2024. “Het geeft een nieuw elan aan gemeenteland. Het is een nieuwe manier van organiseren, dat vraagt iets van de competenties van het personeel. Vooral het technische deel, de private kwaliteitsborging is een uitdaging. Verandering is altijd lastig. In dit geval met name voor bouwkundigen, want hun werkzaamheden gaan verdwijnen bij gemeenten. Bouwkundigen kunnen zich omscholen naar casemanager omgevingsvergunningen of hun carrière voortzetten bij private partijen.” 

Ook voor andere ambtenaren in het ruimtelijk domein wordt het een hele aanpassing, denkt Pachen. “Het gaat niet meevallen. Ik merk dat veel ambtenaren nog te weinig kennis hebben van de Omgevingswet en van vergunningvrij bouwen. Verder heb je te maken met de bruidsschat van regels van het Rijk die naar gemeenten en waterschappen verhuizen. En natuurlijk burgerparticipatie niet te vergeten.” 

Reorganisatie overheden 

Een van de doelen van de Omgevingswet is om een meer integrale aanpak te stimuleren. Dat zien we onder meer terug in de Omgevingsvisies die overheden aan het maken zijn of al hebben gemaakt. Tegelijkertijd zijn decentrale overheden als gemeenten nu nog heel sectoraal georganiseerd. Staat dat een goede werking van de Omgevingswet niet in de weg? “Ik verwacht dat gemeenten op termijn gaan reorganiseren en dat er een afdeling omgeving komt, waarin het ruimtelijk en sociaal domein zijn samengevoegd. Hoe kan je anders voldoen aan het beleid uit de Omgevingswet? Een onderwerp als gezondheid zal je samen met het sociaal domein moeten oppakken. Ik verwacht niet dat er op korte termijn iets gaat veranderen, maar over drie jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en ik denk dat er dan wel wat beweging komt.” 

Gewoon doen 

Voor ambtenaren die te maken krijgen met de Omgevingswet tipt Pachen om zich er vooral in te verdiepen, zodat ze straks op 1 januari goed voorbereid zijn. “Je moet weten hoe het basisproces voor omgevingsvergunningen eruit ziet, hoe je moet netwerken in de ambtelijke organisatie en hoe je andere afdelingen meeneemt in je proces. Met de Omgevingstafel worden overigens veel van dit soort zaken al afgekaart. Over het algemeen heb je straks aan de voorkant van het proces meer nodig, denk maar aan het participatietraject. De beste manier om dit in de vingers te krijgen, is door het gewoon te doen. De gemeente moet het goed organiseren.” 

Ook voor burgers verandert er veel met de komst van de Omgevingswet. Zo schrijft de wet voor dat burgers worden betrokken bij besluitvorming. “Maar voor kwaliteitsborging moet de burgers straks bij een private partij aankloppen en niet meer bij de gemeente. Ik denk dat 70 procent van de mensen dat niet weet. Ik ben van mening dat er een heel goed communicatieplan moet komen waarin de burger over dit soort zaken wordt geïnformeerd.” 


Robert Pachen is projectmanager Omgevingswet bij koen, een bureau dat professionals in dienst heeft die worden gedetacheerd bij overheden, bijvoorbeeld in het ruimtelijk domein of het functioneel beheer. Die professionals krijgen bovendien een opleiding passend bij hun vakgebied. Zo biedt koen een opleiding casemanager omgevingsvergunningen aan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.

30 okt 2023

Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…

Lees verder
person_outlineBlog

‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal

11 sep 2023

Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…

Lees verder
descriptionArtikel

Boosheid of betrokkenheid?

30 mei 2023

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…

Lees verder
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei 2023

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder
flash_onNieuws

Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024

15 mrt 2023

De kogel is door de kerk: de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd per 1 januari 2024. De Eerste Kamer heeft…

Lees verder
Succesvolle Participatie
flash_onNieuws

Nieuw boek over participatie in de fysieke leefomgeving

21 sep 2022
Met de nieuwe Omgevingswet in het vizier zijn gemeenten, projectontwikkelaars en ontwerpers al volop bezig om…
Lees verder
Rondetafel
filter_listLongread

Rondetafel Omgevingsvisie

28 jun 2022
In veel gemeenten en provincies is of wordt een Omgevingsvisie vastgesteld. Een langetermijnvisie op de…
Lees verder
Kunst in Omgevingswet
filter_listLongread

Kunst en social design in de Omgevingswet

13 apr 2022
Vier uitgangspunten en zes voorbeelden die als handvat kunnen dienen bij het vormgeven van participatie in de…
Lees verder