Nieuwe denken vraagt om mobility supervisor

donderdag 12 november 2020
timer 5 min
Het is tijd voor een mobility supervisor

Foto Shutterstock

We leven in een snel veranderende wereld en we hebben te maken met een groot aantal maatschappelijke opgaven waar we mee moeten dealen, liever gisteren dan vandaag. Dit leidt onder meer tot een nieuw mobiliteitssysteem. 

Omdat we de komende 10 tot 15 jaar in een overgangsfase zullen zitten, waarin het oude en het nieuwe systeem naast elkaar zullen bestaan, is er behoefte aan regie. “Het is tijd voor een mobility supervisor.” 

Marc Moonen, keyplayer bij adviesbureau Kwirkey, ziet dat we vanuit een situatie waarin één tot twee partijen de koers bepaalden gaan naar een versnipperde markt met veel meer spelers. “Het wordt allemaal veel flexibeler en daarom hebben we een regisseur nodig die het overzicht houdt. De mobility supervisor. Deze persoon is echt een zwaargewicht. Iemand die naast inhoudelijke mobiliteits- en parkeerkundige kennis ook bedrijfskundige kennis bezit en zich bewust is van politieke gevoeligheden.” 

Marc Moonen

“We moeten onze fysieke leefomgeving dynamischer inrichten, zodat we op de middellange termijn aanpassingen kunnen doen als de ontwikkelingen daar om vragen.” 

Aanpassingen op de middellange termijn

Moonen ziet zijn werkveld langzaam maar zeker veranderen. “We komen uit een gefragmenteerde markt, waarin voor elk project solitaire uitgangspunten gelden, bijvoorbeeld als het gaat om de parkeernorm. De keuzes die gemaakt worden zijn voor de lange termijn. En dat terwijl we steeds vaker te maken hebben met tijdelijke situaties. We bouwen een parkeergarage met wel 300 plekken die minstens 50 jaar moet blijven staan. Maar misschien hebben we die plekken over tien jaar al niet meer nodig.” Volgens Moonen zouden we onze fysieke leefomgeving  veel dynamischer moeten inrichten. “Natuurlijk gaan we niet de ene dag voor klinkers kiezen, morgen voor asfalt en volgende week toch weer een grasveld. Of dat we gebouwen maken die na 10 jaar ‘op’ zijn. Nee, met dynamisch bedoel ik dat we op de middellange termijn aanpassingen kunnen doen als de ontwikkelingen daar om vragen. Een parkeergarage zou na vijf jaar ook kunnen dienen als evenementenlocatie. Of we bouwen op zo’n manier dat een pand makkelijk gedemonteerd kan worden en op een andere locatie opgebouwd.”

Gemeenten niet voldoende op de hoogte 

In de ideale wereld van Moonen overziet de mobility supervisor het hele speelveld. “Zo kent hij bijvoorbeeld alle aanbieders van deelmobiliteit. Kijk, als je met de eerste de beste aanbieder in zee gaat, bepaalt diegene meteen veel. Bijvoorbeeld of een deelauto op een centrale plek geparkeerd dient te worden of overal neergezet mag worden. En of de deelauto’s gloednieuw zijn of gebruikt. Ga je om tafel met meerdere aanbieders, dan maak je een veel meer overwogen keuze. En met alle respect, gemeenten zijn lang niet altijd op de hoogte van alle noviteiten. Ze hebben gewoonweg geen tijd om die ontwikkelingen bij te houden. Maar zij bepalen wel de koers.”

De mobility supervisor houdt niet alleen de samenhang binnen het eigen domein in de gaten, hij overlegt ook met collega’s van andere gemeenten of zelfs op landelijk niveau. Binnen het eigen gebied zou er daarnaast afstemming moeten zijn met mensen die op andere domeinen supervisor zijn. “Een aantal gemeenten heeft bijvoorbeeld al een stadsbouwmeester.”

“Het wordt allemaal veel flexibeler en daarom hebben we een regisseur nodig die het overzicht houdt. De mobility supervisor.” 

Eigen ervaring

Moonen kent op dit moment geen gemeenten die al een mobility supervisor hebben. “We groeien in deelgebieden regelmatig zelf in die rol. Regelmatig krijgen we in projecten een vraag vanuit een parkeeropgave of het schrijven van een mobiliteitsvisie. Wij benaderen zo’n vraagstuk vanuit de driehoek mens, design en plaats. Er zitten namelijk veel meer aspecten aan dan alleen parkeren of zelfs mobiliteit. Bij een project in Amsterdam was het mogelijk om een parkeernorm van 0 te hanteren. Maar wat betekent dat voor de waarde van een woning, voor de pakketbezorgers of voor iemand met een beperking? Dat zijn allemaal zaken die meespelen. Omdat wij op deze manier denken groeien we op het niveau van deelgebieden soms tot een soort mobility supervisor. En die ervaring heeft ons de meerwaarde ervan doen inzien. Het zorgt voor een betere afweging van keuzes. Bovendien krijg je door de integrale bik alle data inzichtelijk, waardoor je trends beter in beeld krijgt. Hierdoor hoef je geen paniekvoetbal te spelen, maar maak je goed onderbouwde keuzes.”

Zo lang de transitie van het oude systeem, waarin we keuzes maken voor de lange termijn, naar het nieuwe systeem, waarin we veel meer uitgaan van dynamiek en tijdelijke situaties, nog gaande is, zal de mobility supervisor wat Moonen betreft van toegevoegde waarde zijn. “Uiteindelijk is het de ambitie dat we deze persoon niet meer nodig hebben. Dat we automatisch integraal en dynamisch denken.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geld geen voorwaarde voor ontstaan Blue Zone

4 apr om 12:08 uur

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees verder
flash_onNieuws

Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

29 mrt om 08:54 uur

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan…

Lees verder
descriptionArtikel

Stappenplan naar gezonde gemeenten: praktische instrumenten en lessen uit onderzoek

28 mrt om 11:17 uur

Na ruim 4 jaar onderzoek naar gezondheidsverschillen en aanpakken in wijken en regio…

Lees verder
flash_onNieuws

Inschrijving Gezonde Buurt geopend

18 mrt om 10:25 uur

Ook in 2024 hebben Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG de ambitie om 15 Gezonde Buurten te ontwikkelen. …

Lees verder
descriptionArtikel

Project Klimaatadaptatie en Gezondheid biedt advies voor GGD'en

14 mrt om 14:27 uur

Hoe beperk je de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Wat kunnen GGD-afdelingen zoals…

Lees verder
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Bassischolen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder
flash_onNieuws

Miljardeninvestering nodig om steden aan groennormen te laten voldoen

9 feb om 17:14 uur

Er bestaat nog geen goede groennorm die we in Nederland kunnen gebruiken, een kwaliteitseis aan het groen…

Lees verder